• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У регіонах розглянуто звернення громадян
опубліковано 18 серпня 2020 року о 12:15

Державна інспекція енергетичного нагляду України продовжує розгляд звернень громадян і підприємств та надає роз’яснення стосовно вимог нормативно-технічних документів у галузях електроенергетики.

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Закарпатській області розглянуто звернення мешканки с. Модьорош Хустського району щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам, визначеними державними стандартами.

При розгляді звернення встановлено, що розподіл електроенергії до житлового будинку громадянки здійснюється електричними мережами, що перебувають на балансі та технічному обслуговуванні оператора системи розподілу (далі – ОСР) ПрАТ «Закарпаттяобленерго». Електропостачання житлового будинку за адресою заявника здійснюється повітряною лінією електропередачі 0,4 кВ Л-1 від трансформаторної підстанції № 87. ПЛ-0,4 кВ Л-1 від ТП-87 виконана залізобетонними опорами проводом А25.

Уповноваженими представниками ОСР визнано факт постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам, визначеними державними стандартами.

Також розглянуто звернення мешканки с. Велятино Хустського району щодо технічного стану ПЛ за місцем її проживання.

Електропостачання житлового будинку заявника здійснюється ПЛ-0,4 кВ Л-2 від ТП № 379, що виконана залізобетонними та дерев’яними опорами на залізобетонних приставках проводом А25-А16.

При розгляді звернення уповноваженими представниками ОСР визнано факт невідповідності технічного стану ПЛ-04 кВ Л-2 від ТП-379 вимогам нормативних документів у галузі електроенергетики щодо вимог до дерев’яних опор.

Управлінням було направлено листи до ОСР стосовно розробки й виконання технічних заходів із забезпечення якісних показників електричної енергії, яка постачається до житлового будинку громадянки у с. Модьорош та розробки і виконання технічних заходів з приведення технічного стану електричних мереж, якими передається електроенергія до оселі мешканки с. Велятино у відповідність до вимог нормативних документів у галузі електроенергетики з повідомленням Управління про їх виконання.

Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду у Івано-Франківській області розглянуто звернення мешканки с. Воскресинці Коломийського району (скероване Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) щодо неякісного електропостачання її житлового будинку, а саме постійного переривання електропостачання та різких перепадів напруги.

Розглядаючи звернення вибірковим оглядом ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП-20 та КТП-20 було виявлено ряд порушень вимог нормативних документів щодо їх технічного стану та організації експлуатації. Це могло впливати на неякісне постачання електроенергії до домогосподарства громадянки, яке живиться від даних електричних мереж.

За результатами розгляду даного звернення АТ «Прикарпаттяобленерго» було рекомендовано:

  • розробити та виконати заходи щодо рівномірного розподілу навантажень (симетрування фаз) по ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП-20 с. Воскресинці;
  • ліквідувати нагрів контактного з'єднання в РП-0,4 кВ КТП-20 с. Воскресинці;
  • в місці підключення СІП до проводів ПЛ-0,4 кВ Л-1, на опорі № 518 від КТП-20 с. Воскресинці (ввід до житлового будинку) встановити з’єднувачі;
  • виконати перевірку (ревізію) контактних з'єднань проводів по всій довжині ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП-20 с. Воскресинці;
  • обрізати гілки дерев у прогонах між опорами №528-529, 525-526 ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП-20 с. Воскресинці.

Крім того, Управлінням Держенергонагляду у Дніпропетровській області розглянуто звернення мешканця багатоповерхівки по вул. Дмитра Яворницького у м. Дніпро. Заявник вказав, що на металевій огорожі дитячого майданчика, розташованого у дворі будинку за вищевказаною адресою присутня напруга.

Під час перевірки представниками Управління підтвердилась інформація щодо перебування під фазною напругою сторонніх провідних частин – всіх металевих частин гаражу включно з покрівлею та ворітьми, а також металевої огорожі дитячого майданчика, розташованих на прибудинковій території житлового будинку. Таким чином, було виявлено порушення вимог нормативних документів щодо організації експлуатації та технічного стану електроустановок оператора системи розподілу АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі», що може загрожувати електробезпеці, впливати на якість та надійність електропостачання, а саме:

  • окремі кабельні лінії 0,4 кВ прокладено від ЗТП-182 без підтримувальних конструкцій (не підвішені на стальному канаті або на інших опорних конструкціях) по гілках дерев. Кабелі в місцях, де можливі механічні пошкодження (доступ для сторонніх осіб) не захищені по висоті на 2 м. Дозволено експлуатацію кабелів, які мають пошкоджену ізоляцію кабелю чи струмопровідного екрана або ізоляцію, яка втратила в процесі експлуатації захисні властивості. Один з таких кабелів прокладений транзитом по території іншого суб’єкта господарювання (за парканом, що межує з зазначеним дитячим майданчиком, лежить на землі) та має пошкоджену ізоляцію, далі його прокладено безпосередньо по металевій покрівлі гаражу, розташованого на прибудинковій території вказаного будинку (порушення пунктів 12.8.2, 12.8.15, 12.8.39 ПТЕЕСіМ, пункту 2.3.16, 2.4.52 ПУЕ);
  • з боку вхідних дверей РУ-10 кВ ЗТП-182 відсутні дренажні пристрої для відведення води, не виключено затікання води до приміщення ЗТП. З боку цих дверей не прибране сміття в охоронній зоні ЗТП (порушення пунктів 12.4.11, 12.4.20, 12.4.38 ПТЕЕСіМ);
  • на дверях ЗТП-182 відсутні (зафарбовані) надписи, що вказують призначення приєднань та їх оперативне найменування, відсутні попереджувальні знаки згідно з вимогами НПАОП 40.11.07-01 (порушення пунктів 12.4.17, 12.4.20 ПТЕЕСіМ);
  • гілки дерева, що знаходиться в охоронній зоні ЗТП-182 не обрізані, лежать на покрівлі ЗТП (порушення пунктів 12.4.10, 12.4.20, 12.4.38 ПТЕЕСіМ);
  • АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» не забезпечено припинення розподілу електричної енергії користувачу за створення неналежних умов експлуатації електричних мереж, створення умов, наслідком яких можуть стати нещасні випадки від ураження електричним струмом. Допущено несанкціоноване відновлення електроживлення Користувача. (порушення підпункту 3 пункту 11.5.2 глави 11.5 розділу XI КСР, пункту 12.7.19 ПТЕЕСіМ);
  • на офіційному вебсайті АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» не розміщено інструкцію про порядок надання повідомлень про загрозу електробезпеки (порушення вимог частини другої пункту 8.3.2 глави 8.3 розділу VIII ПРРЕЕ).

Враховуючи зазначене, Управлінням направлено рекомендаційний лист щодо усунення встановлених порушень на адресу АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі». На початку серпня оператором системи розподілу повідомлено Держенергонагляд про з’ясування і усунення причини знаходження під напругою огорожі дитячого майданчика, а також проінформовано про усунення порушень, зазначених у рекомендаційному листі Держенергонагляду. Також на офіційному вебсайті товариства розміщено інструкцію про порядок надання повідомлень про загрозу електробезпеки.

Також Управлінням Держенергонагляду у Запорізькій області розглянуто звернення громадянина, що проживає у с. Морозівка Запорізького району, щодо наявних безоблікових підключень до проводів повітряної лінії електропередачі 0,4 кВ (далі – ПЛ-0,4 кВ), заміни неізольованих проводів на приєднанні Ф-2 на ізольовані та нахилу опори ПЛ-0,4 кВ на приєднанні Ф-2. На виконання вимог Управління представниками ПАТ «Запоріжжяобленерго» було здійснено розгляд звернення з виїздом на місце та проведено огляд зазначеної у звернені повітряної лінії за участю заявника.

Під час огляду було перевірено факти, викладені у звернені, та виявлено самовільно змонтований і підключений ліхтар, а також нахилену опору, яка розташована на відпайці від повітряної лінії в бік нежилого будинку.

За інформацією ПАТ «Запоріжжяобленерго» усі необхідні заходи з усунення зазначених зауважень виконано.

Водночас представниками Управління Держенергонагляду у Рівненській області розглянуто звернення ФОП у м. Дубно щодо повірки лічильника електричної енергії встановленого у магазині. Інспекторами було проведено перевірку фактів, викладених у зверненні, та з’ясовано, що згідно інформації розміщеної в державному реєстрі засобів вимірювальної техніки України, міжповірочний інтервал повірки лічильника активної електричної енергії типу ЦЭ 6807Бк, тип якого встановлено у скаржника складає 6 років. Тобто повірку необхідно було виконати ще у 2012 році. Таким чином, вимога ОСР, зазначена в акті технічної перевірки, щодо повірки лічильника електричної енергії або його заміни є правомірною. За результатами розгляду звернення заявнику надано рекомендації щодо повірки або заміни електролічильника.

Також Управлінням розглянуто звернення мешканки обласного центра щодо правомірності відключення від електропостачання освітлення сходових клітин та ліфтів житлового будинку на вул. Волинської Дивізії.

У ході розгляду звернення з’ясовано, що на підставі публічного договору про постачання електричної енергії на умовах універсальних послуг, загальнобудинкові потреби (освітлення сходових клітин, електропостачання ліфтів тощо) забезпечує ТзОВ «Управляюча компанія Рівне Дім Сервіс». У зв’язку із заборгованістю за фактично поставлену електроенергію у місця загального користування багатоквартирних будинків (у тому числі заявника) у липні 2020 року рекомендованим листом на адресу товариства було направлено попередження про припинення електропостачання у разі несплати заборгованості. Згідно даних сервісу відстежень Укрпошти попередження вручене 09.07.2020. Дата припинення електропостачання у попередженні була зазначена 29.07.2020. Отже, відключення електропостачання місць загального користування виконано правомірно та в обумовленому вимогами чинних НТД порядку.

За результатами розгляду звернення заявнику направлено роз’яснення та надано письмові рекомендації щодо відновлення електропостачання у місцях загального користування вищезазначеного будинку.

Крім того, у м. Вінниця в середині серпня відбулося засідання комісії ІКЦ АТ «Вінницяобленерго», у якій взяв участь представник Управління Держенергонагялду у Вінницькій області.

В ході засідання було розглянуто звернення ТОВ «Ніна–В» щодо спільного використання технологічних електричних мереж. За результатами розгляду звернення, комісією ІКЦ АТ «Вінницяобленерго» було прийнято рішення детальніше розглянути дане питання. Комісія ІКЦ після отримання додаткової інформації за зверненнями, що розглядались на попередній комісії прийняла наступні рішення:

  • за зверненням ТДВ «Брацлав» щодо правомірності вимог Акту обстеження АТ «Вінницяобленерго» вирішено, що ТДВ «Брацлав» необхідно забезпечити точки обліку електричної енергії технічними засобами контролю і управління споживанням електроенергією та величини потужності у відповідності до дозволеної договірної потужності;
  • за зверненням громадянина щодо визначення договірної потужності на трансформаторну підстанцію вирішено рекомендувати споживачу вирішувати спірне питання у встановленому законодавством (судовому) порядку.

Також завершено розгляд звернень:

  • громадянки щодо якості надання послуг з розподілу електричної енергії до житлового будинку в с. Стадниця Вінницького району;
  • громадянки щодо якості надання послуг з розподілу електричної енергії до житлового будинку в с. Сестренівка Козятинського району.

Дистанційно розпочато розгляд звернень:

  • колективне звернення громадян щодо неякісного надання послуг з розподілу електричної енергії по вул. Лівобережна у с. Ворошилівка Тиврівського району;
  • громадянки щодо переоформлення особистого рахунку на розподіл електричної енергії на вул. Привокзальна у с. Уладівка, Літинського району.

Нагадуємо, що за недотримання якості електропостачання посилено відповідальність. Відповідні зміни було внесено до Порядку забезпечення стандартів якості електропостачання. Зокрема, змінами введено нові гарантовані стандарти та компенсації за їх недотримання: 5 нових стандартів для операторів систем розподілу (11 встановлених вимог) та 2 – для електропостачальників.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux