• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У регіонах країни триває підготовка до опалювального періоду 2020-2021 років
опубліковано 19 серпня 2020 року о 10:00

Управлінням Держенергонагляду у Черкаській області проведено моніторинг стану підготовки/готовності теплових господарств до роботи в опалювальний період 2020 – 2021 років (далі – ОП) соціальних закладів області.

Так, було оглянуто теплові господарства:

  • комунального некомерційного підприємства «Уманьська міська лікарня»;
  • Чехівського психоневрологічного інтернату Чорнобаївського району;
  • територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Жашківського району;
  • адміністративної будівлі Тальнівської районної ради;
  • 15 закладів відділу освіти, молоді та спорту Уманьської районної ради;
  • територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Драбівського району;
  • державного навчального закладу «Черкаське вище професійне училище»;
  • комунального закладу «Черкаська санаторна школа Черкаської обласної ради»;
  • 4 заклади відділу освіти, культури, молоді та спорту Литвинецької сільської ради;
  • Келебердянського ліцею Ліплявської сільради Канівського району;
  • Ліплявського ліцею Ліплявської сільради Канівського району;
  • 10 закладів відділу освіти Ватутінської міської ради.

Під час проведення моніторингу в закладах перевірено наявність розпорядчих документів щодо підготовки теплових господарств до роботи в ОП, складених та затверджених планів організаційно-технічних заходів, оформлених актів виконаних робіт та наявності іншої необхідної технічної документації. Проведено огляд технічного стану теплових господарств закладів, перевірено повноту виконання затверджених підготовчих робіт.

За результатом проведеного моніторингу підписано акти готовності до ОЗП 2020-2021 років у зазначених закладах.

Крім того, відповідно до звернення комунального некомерційного підприємства «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер Черкаської обласної ради», проведено моніторинг стану підготовки/готовності теплового господарства до роботи в ОП, під час якого виявлено недоліки щодо технічного стану обладнання, а саме:

  • на запірній арматурі поз.8 трубопроводу повернення мережної води відсутній маховик;
  • в термокармані трубопроводу повернення мережної води відсутній проектний термометр.

За результатом проведеного огляду надано довідку з рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків та повторним зверненням стосовно проведення моніторингу стану готовності теплового господарства до роботи в ОП після їх усунення.

Водночас представники Управління Держенергонагляду у Дніпропетровській області взяли участь у засіданні районного штабу П’ятихатської районної державної адміністрації з питань забезпечення якісної підготовки до сталої роботи житлово-комунального господарства і об’єктів соціальної сфери району в осінньо-зимовий період 2020 – 2021 років.

Під час зустрічі було вирішено активізувати виконання заходів щодо підготовки теплових господарств об’єктів соціальної сфери району до роботи в ОП й закінченням виконання всього обсягу основних робіт з оформленням і підписанням актів готовності у термін до 1 вересня 2020 року. Зокрема:

  • у повному обсязі виконати заходи на тепловому, газовому та електричному обладнанні;
  • виконати ремонтні роботи, перевірку димовентиляційних каналів, вимірювальної техніки та приладів комерційного обліку теплової енергії, промивку теплових мереж, їх гідравлічні випробування з оформленням відповідних актів встановленого зразку;
  • здійснити підготовку відповідальних за теплове, газове й електричне господарство та оперативно-виробничого персоналу з оформленням посвідчень і протоколів перевірки знань.

Зі свого боку у Хмельницькій області за зверненням комунального підприємства «Теплокомуненерго» Ярмолинецької районної ради проведено моніторинг стану підготовки підприємства до роботи в опалювальний період 2020-2021 років.

Під час моніторингу виявлено ряд зауважень, порушень діючих нормативних документів, а саме Правил технічної експлуатації теплових установок та мереж та Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду. Зокрема, встановлено:

  • результати весняного технічного огляду будівель та споруд не занесено у відповідні журнали (не надано журнали);
  • для визначення стану готовності теплових господарств джерел теплової енергії до роботи в ОП не створена відповідними розпорядчими документами комісія з перевірки готовності цих господарств до роботи в ОП;
  • не розроблено графік виконання пробного пуску джерел теплової енергії для визначення готовності систем опалення споживачів та системи теплопостачання у цілому до опалювального періоду 2020-2021 років;
  • стан охоронної зони теплових мереж повітряної прокладки від котельні по вул. Залізнична до теплової камери №1 не приведено у відповідність до нормативно-технічної документації (наявні насадження кущів в межах охоронної зони);
  • не проведена державна повірка засобів вимірювальної техніки (манометрів) у всіх котельнях підприємства;
  • відсутня теплова ізоляція трубопроводів теплопостачання в котельні по вул. Пушкіна до та після мережевих насосів № 1, 2 ( Ø 125 мм - 3,0 п.м.).

За результатами проведеного моніторингу оформлено та доведено до підприємства довідку, де зазначено виявлені зауваження. Також підготовлено та направлено на адресу підприємства рекомендаційний лист, яким запропоновано, з метою належної підготовки, отримання позитивного висновку при оформленні Акту стану готовності теплового господарства до роботи в ОП за джерелами теплової енергії та Акту готовності теплового господарства підприємства до роботи в опалювальний період 2020-2021 років, усунути виявлені порушення та повідомити про виконання Управління Держенергонагляду у Хмельницькій області.

Крім того, моніторинг технічного стану теплового господарства комунального некомерційного підприємства «Стоматологічна поліклініка № 4» та некомерційного підприємства «2-а міська поліклініка м. Львова», що у Львові, проведено Управлінням Держенергонагляду у Львівській області.

За результатами оглядів системи теплоспоживання корпусів поліклінік, об’єкти визнано підготовленими до роботи в опалювальному сезоні 2020-2021 років та погоджено відповідні Акти готовності. З метою покращення експлуатації систем теплоспоживання та в порядку підготовки до ОП було рекомендовано усунути наступні порушення чинних НТД:

  • приміщення теплових пунктів корпусів поліклінік забезпечити схемами теплових мереж теплопунктів;
  • запірну арматуру теплових пунктів пронумерувати відповідно до схеми теплових мереж;
  • на тепловій ізоляції трубопроводів теплових мереж теплових пунктів позначити стрілками напрям руху теплоносія.
  • відремонтувати на окремих ділянках теплового пункту теплову ізоляцію.

Зазначені порушення чинних НТД було усунуто в ході проведення огляду систем опалення.

У Рівненській області було проведено огляд трьох об’єктів Управління освіти і науки, при якому виявлено незадовільний стан підготовки теплового господарства до роботи в ОП у КЗ «Ліцей-інтернат спортивного профілю ІІ-ІІІ ступенів» Рівненської обласної ради, зокрема:

  • відповідальна особа за теплове господарство не пройшла навчання у спеціалізованому навчальному закладі щодо вимог Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж;
  • не здійснюється контроль за станом теплопроводів, тепловою ізоляцією та запірною арматурою;
  • відсутні вимірювальні прилади на вузлах керування та теплових вводах об’єктів ліцею;
  • не усунуто витік теплоносія з сальникових ущільнень запірної арматури вузлів керування системи опалення та теплових вводів.

За результатами моніторингу було надано рекомендації щодо усунення виявлених недоліків та обумовлено термін виконання їх до 25 вересня поточного року.

Водночас Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області перевірено стан готовності теплових господарств семи споживачів соціальної сфери (лікарні, дошкільні навчальні заклади та заклади освіти) до роботи в ОП. Підписано 17 Актів стану готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період 2020-2021 років з висновком – теплове господарство підготовлено, а саме:

  • медичні та лікувальні заклади – 5;
  • дошкільні навчальні та інші дитячі заклади – 6;
  • школи – 6.

Акти готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період 2020-2021 років підписано по 6 суб’єктам господарювання (споживачам теплової енергії).

Управлінням підготовлено та направлено суб’єктам господарювання, що провадять господарську діяльність з розподілу електричної енергії та виробництва електричної енергії з використанням альтернативних джерел енергії на території Донецької області 7 інформаційних листів щодо підготовки об’єктів електроенергетики до роботи в ОП.

Зі свого боку, представники Управлінь Держенергонагляду у Запорізькій, Полтавській та Хмельницькій областях взяли учать у засіданнях обласних координаційних комісіях з контролю за виконанням заходів щодо підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 років.

Так, держінспекторами Управління Держенергонагляду у Херсонській області проведено моніторинг готовності об'єктів теплового господарства в частині технічної експлуатації теплових, тепловикористальних установок і мереж до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 років на теплових об’єктах МКП «Херсонтеплоенерго» (ЦТП, ТП та 7 котелень у м. Херсон) і КПТМ «Каховтеплокомуненерго» (5 котелень у м.Каховка).

Під час огляду об’єктів було виявлено по 34 зауваження щодо технічного стану теплових мереж, про що було складено відповідні довідки.

Крім того, Управлінням Держенергонагляду у Кіровоградській області проведено моніторинг документації 17 соціальних установ регіону щодо готовності теплових господарств до роботи в ОП. За результатами розгляду документації було підписано відповідні Акти готовності.

Як повідомлялося раніше, регіони продовжують підготовку до прийдешнього опалювального періоду.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux