• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Електроенергетики готуються до роботи взимку
опубліковано 03 листопада 2020 року о 10:32

Управління Держенергонагляду в областях продовжують здійснювати моніторинги виробників електроенергії щодо підготовки їх об'єктів до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 років (далі – ОЗП). 

Так, у період з 19 по 30 жовтня 2020 року представниками Управління Держенергонагляду у Донецькій області взято участь у роботі комісій з перевірки готовності об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП.  В результаті було видано Акти готовності до роботи в ОЗП (далі – Акт готовності) ТОВ ДТЕК «Високовольтні мережі» та ТОВ «АТОМВІНД-КРАМАТОРСЬК».

Водночас під час здійснення моніторингів стану підготовки об’єктів регіональної філії «Донецька залізниця» АТ «Укрзалізниця» (5 структурних підрозділів), ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» та Донецької філії ДП «Регіональні електричні мережі» (2 структурні підрозділи) до роботи в ОЗП виявлено порушення нормативних документів. Зокрема,  операторами системи розподілу (ОСР) не виконано у повному обсязі вимоги Положення про порядок оцінки готовності об’єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період (далі – Положення), затвердженого наказом Мінпаливенерго від 07.07.2006 року № 231, а саме:

  • регіональною філією «Донецька залізниця» АТ «Укрзалізниця» (5 структурних підрозділів) не виконано вимоги пунктів 3.1.1, 3.1.3, 3.1.4, 3.1.6 та 3.1.7 Положення;
  • ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» не виконано вимоги пунктів 3.1.4 та 3.3.1 Положення;
  • Донецькою філією ДП «Регіональні електричні мережі» не виконано вимоги пунктів 3.1.1, 3.1.2, 3.1.6 та 3.1.7 Положення.

За результатами роботи комісій, ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» та Донецькій філії ДП «Регіональні електричні мережі» видано Акти готовності із зауваженнями (відповідно до пункту 4.3 Положення). У разі неусунення зауважень у встановлений термін – Акти готовності буде анульовано.

Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду в Івано-Франківській області здійснено моніторинг готовності виробника електроенергії з використанням альтернативних джерел енергії до роботи в ОЗП. Зокрема, здійснено оцінку стану готовності найбільш потужної в області сонячної електростанції (СЕС) ТОВ «Солар Залуква».

СЕС було введено в експлуатацію у 2018 році. Потужність станції становить 13,243 мВт. Електростанція налічує 42 720 шт. модулів (панелей), 6 шт. комплектних трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ та 1 комплектний розподільчий пристрій.

Під час здійснення заходу перевірено:

  • виконання графіків  планових  ремонтів  та  робіт,  що забезпечують  надійну  експлуатацію устаткування відповідно до вимог нормативно-технічних документів (НТД) із забезпечення надійної й економічної роботи устаткування і споруд;
  • виконання заходів щодо попередження пошкоджень устаткування, технологічних схем і споруд в умовах низьких температур зовнішнього повітря;
  • укомплектування всіх робочих місць підготовленим і атестованим персоналом, оснащеним необхідними засобами індивідуального захисту,  спецодягом та інструментом, а також інструкціями з експлуатації устаткування;
  • організацію експлуатації та технічний стан електроустановок тощо.

За результатом проведеної роботи було підписано Акт готовності СЕС до роботи в ОЗП. 

Також інспекторами Управління Держенергонагляду у Хмельницькій області взято участь у роботі комісії з перевірки готовності біогазового комплексу ТОВ «Теофіпольська енергетична компанія» до роботи в ОЗП. Біогазову установку введено в експлуатацію у грудні 2017 року та змонтовано відповідно до проєктних рішень.

Підприємство загальною потужністю 15,6 МВт, працює на сировині (на відходах підприємств агропромислового комплексу), що здатне піддаватися ферментації. Перетворення сировини відбувається у спеціальних реакторах з акумулюванням біогазу в спеціальних резервуарах перед подальшим використанням біогазу для виробництва тепла й електроенергії. Після закінчення технологічного процесу залишається ферметова сировина (дігестат), яку використовують в якості екологічно чистих добрив. На сьогодні станція повністю забезпечена сировиною та працює постійно й безперебійно.

З побудованих на території комплексу реакторів біогазу, через системи газової підготовки, газ трубопроводами подається на 8 когенераційних установок потужністю 1 500 кВт кожна та на 3 когенераційних установки потужністю 1 200 кВт кожна. Встановленими біля кожної з когенераційних установок силовими трансформаторами 0,4/10 кВ, напруга з 0,38 кВ підвищується до 10 кВ і кабельними лініями 10 кВ через РП-10 кВ передається на ПС-110/10 кВ «ТЕК», звідки підвищеною напругою до 110 кВ електроенергія передається у мережу ОСР АТ «Хмельницькобленерго». В середньому за місяць біогазовий комплекс виробляє більше 8 000 000 кВт*год. «зеленої» електричної енергії, спалюючи при цьому близько 2 000 000 м3 біогазу. 

Під час здійснення моніторингу було встановлено, що біогазовий комплекс знаходиться у задовільному технічному стані, підготовлений до роботи в ОЗП та постачає рівномірним добовим графіком у мережу ОСР електричну енергію, яка відповідає стандартам якості.

Водночас на Черкащині представниками Управління Держенерогонагляду взято участь у роботі комісій з питань готовності фотоелектричних сонячних електростанцій ТОВ «САНАЛЬЯНС» та ТОВ «БІО ІНВЕСТ ГРУПП-1» до роботи в ОЗП. 

В результаті проведених моніторингів встановлено, що підприємства виконали заходи щодо підготовки об’єктів до роботи взимку, зокрема:

  • виконано графіки планових ремонтів та робіт, що забезпечують надійну експлуатацію устаткування відповідно до вимог НТД із забезпечення надійної й економічної роботи устаткування;
  • виконано план заходів щодо попередження пошкоджень устаткування, технологічних схем і споруд в умовах низьких температур зовнішнього повітря;
  • укомплектовано всі робочі місця підготовленим і атестованим персоналом, оснащеним необхідними засобами індивідуального захисту, спецодягом та інструментом, інструкціями з експлуатації устаткування, охорони праці відповідно до нормативних документів;
  • виконано графіки технічного обслуговування та випробувань пристроїв релейного захисту і протиаварійної автоматики;
  • забезпечено готовність систем зв'язку та засобів диспетчерсько-технологічного керування тощо.

У підсумку, підприємствам було підписано Акти готовності.

Крім того, представниками Управління Держенергонагляду у Закарпатській області взято участь у роботі комісій з перевірки готовності енергетичних господарств ТОВ «ФЕС Теребля», ТзОВ «ФЕС Страбичово-1» та ТзОВ «Основа Енерго» до роботи в ОЗП. В ході проведення заходу встановлено, що порушення, які було виявлено під час попереднього моніторингу усунуто. За результатами проведеної роботи підписано Акти готовності. Станом на 30 жовтня інспекторами Управління підписано 6 Актів готовності виробникам електричної енергії з використанням альтернативних джерел енергії.

Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду у Волинській області підписано Акти готовності Волинській філії ДП «Регіональні електричні мережі», ТзОВ «Західукрпостач» та ТзОВ «Кліар енерджі».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux