• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Представники Держенергонагляду в областях розслідували технологічні порушення
опубліковано 02 листопада 2020 року о 13:22

Представники Управлінь Держенергонагляду в областях взяли участь у роботі комісій з розслідування технологічних порушень. Такі дії передбачено Інструкцією про розслідування і облік технологічних порушень на об’єктах електроенергетики і в об’єднаній енергетичній системі України, затвердженою наказом Міністерства палива та енергетики України від 09.06.2005 року № 255 (із змінами, внесеними згідно з наказом Мінпаливенерго від 29.12.2008 року № 668).

Так, представник Управління Держенергонагляду у Полтавській області взяв участь у роботі комісії з розслідування технологічного порушення, що сталось на устаткуванні АТ «Полтаваобленерго».

21 жовтня 2020 року об 11 год. 15 хв. на підстанції «Карлівка» 110/35/10 кВ дією диференційного захисту шин (ДЗШ1) системи шин (СШ-110 кВ)  та ДЗШ 2 СШ-110 кВ одночасно вимкнулись вимикачі В1Т-110, В2Т-110, В5-110 «Карловка-Тяговая», В6-110 «Красноград», В7-110 «Машевка», В8-110 «Чутово» і СВ-110.

В результаті технологічного порушення сумарний недовідпуск електричної енергії склав 1,9 тис. кВт∙год. Під час проведення розслідування було встановлено, що  технологічне порушення виникло через неправильні дії захисту чи автоматики або помилкові дії персоналу, що призвело до відключення устаткування групи Б та недовідпуску електричної енергії, а саме:

  • під час відхилення схеми підстанції від схеми нормального режиму, через неправильну конфігурацію (налаштування), при нормальній роботі  обладнання, в терміналі REB 670 панелі (ДЗШ, пристрій резервування відмови вимикача приєднань 110 кВ 1СШ-110 та 2СШ-110) зафіксовано струм небалансу від 74 до 79А;
  • під час виникнення 3-х фазного короткого замикання на приєднанні 110 кВ «Карловка-тягова» у терміналі REB 670, внаслідок неправильного налаштування зафіксовано струм небалансу 375А. Уставка на спрацювання ДЗШ становить 300 А.

Крім того, виявлено недоопрацювання проєктної документації, в якій відсутнє чітке налаштування FromObject або ToObject для параметру СTStarPoint 1-3 каналів NAMECH1-3.

За результатом розслідування технологічного порушення розроблено відповідні заходи щодо недопущення подібних ситуацій у майбутньому, зокрема:

  • на ПС «Карлівка» 110/35/10 кВ реалізувати сигналізацію появи мінімальних струмів небалансу та блокування дії ДЗШ під час появи мінімальних струмів небалансу;
  • надалі, в ході реалізації ДЗШ 110 кВ на базі мікропроцесорних захистів, передбачати сигналізацію появи мінімальних струмів небалансу та блокування дії ДЗШ під час появи мінімальних струмів небалансу.

Технологічне порушення кваліфіковане як відмова II категорії.

Зі свого боку, інспектором Управління Держенергонагляду у Кіровоградській області взято участь у розслідуванні технологічного порушення на енергетичних об’єктах ПрАТ «Кіровоградобленерго» щодо подолання наслідків надзвичайної та аварійної ситуацій.

Так, 17 жовтня 2020 року з 11 год. 40 хв. на території області спостерігалися складні погодні умови, а в окремих місцях м. Кропивницький – смерч. Крім того, подекуди у м. Кропивницький, Кропивницькому та Новоукраїнському  районах швидкість вітру досягала 30-33 м/с і більше.

Комісія з розслідування технологічного порушення встановила, що порушення виникло у зв’язку з погодними умовами, які спричинили вітрові навантаження на елементи повітряних ліній вище величин, передбачених нормативно-технічною документацією (НТД). У 3, 4, 5 та 6 редакціях Правил улаштування електроустановок (що діяли у період з 1963 року по 2006 рік) по Кіровоградській області встановлено 2-й район за характеристичними значеннями вітрового тиску – 350 Па. Відповідно до довідки, наданої гідрометеорологічними станціями, в окремих районах Кіровоградщини величина швидкості вітру становила до 30-33 м/с (550-700 Па).

Обсяги відключень повітряних ліній (ПЛ) 6-10 кВ становили 10 приєднань, ПЛ-0,4 кВ – 9 приєднань, трансформаторних підстанцій 6-10/0,4 кВ – 156 шт., повністю знеструмлених населених пунктів – 14 та частково – 7. Недовідпуск електричної  енергії склав 21,279 тис. кВт*год. Облікова ознака порушення – відмова ІІ категорії.  Класифікаційними ознаками порушення є механічні пошкодження, руйнування та стихійні явища, що призвели до недовідпуску електроенергії споживачам від 10 до 100 тис. кВт*год.

За результатами роботи комісії розроблено основні (організаційні і технічні) заходи щодо недопущення подібних ситуацій, а саме:

  • проведення позапланових інженерних оглядів електрообладнання 0,4-10(6) кВ, що вимикались та успішно повторно вмикались;
  • розроблення заходів з приведення технічного стану електрообладнання 0,4-10(6) кВ відповідно до вимог НТД у галузі електроенергетики;
  • проведення позапланового технічного навчання для персоналу певних категорій районів електричних мереж (РЕМ) на тему «Ліквідація наслідків технологічних порушень, спричинених стихійними явищами».

Персоналом РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго» проводилась локалізація аварійних ділянок електромереж. Для ліквідації наслідків негоди було залучено 14 бригад, 54 працівників та 18 од. спеціальної техніки.

Наслідки порушення було повністю ліквідовано 19 жовтня 2020 року та відновлено електропостачання споживачам.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux