• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
В регіонах розслідували технологічні порушення
опубліковано 22 липня 2020 року о 10:10

Представники Управлінь Держенергонагляду в областях взяли участь у роботі комісій з розслідування технологічних порушень. Такі дії передбачено Інструкцією про розслідування і облік технологічних порушень на об’єктах електроенергетики і в об’єднаній енергетичній системі України, затвердженою наказом Міністерства палива та енергетики України від 09.06.2005 року № 255 (у редакції наказу Мінпаливенерго від 29.12.2008 № 668). 

Так, до Управління Держенергонагляду у Київській області надійшло повідомлення від ПрАТ «Київобленерго» та АТ «Укрзалізниця» про знеструмлення 7 ПС-110 кВ (Тетерів, Екскаваторна, Розважів, Красятичі, Польова, Луб’янка, Народичі) із загальним навантаженням 12 МВт. Знеструмлення відбулось внаслідок падіння дерева на проводи ПЛ-110 кВ Тетерів – Розважів. Це, зі свого боку, призвело до відключення світла у споживачів та браку відпуску електроенергії в обсягах 14,7 МВт*год.

За інформацією представників АТ «Укрзалізниця», відключення ПС «Тетерів» не призвело до порушення графіку роботи поїздів.

За ініціативи в.о. начальника Управління Держенергонагляду у Київській області Олександра Бабенко було проведено нараду з представниками ПрАТ «Київобленерго» та АТ «Укрзалізниця» щодо розслідування технологічного порушення. 

В ході зустрічі було з’ясовано, що під час проведення робіт з вирубки ділянки лісу на території Кухарського лісництва ДП «Тетіївський лісгосп», підрядною організацією було зрізано сосну, яка при падінні зламала березу, що у результаті впала на ПЛ-110кВ та обірвала провід. Роботи з вирубки лісу виконувались без погодження та отримання дозволу з ПрАТ «Київобленерго».

Також було встановлено інші обставини, що призвели до виникнення технологічного порушення, правильності дій оперативного персоналу та роботи релейного захисту на ПС «Тетерів».

Під час наради Олександр Бабенко наголосив на необхідності проведення спільного протиаварійного тренування оперативного персоналу ПрАТ «Київобленерго» та АТ «Укрзалізниця» за участі представника Управління Держенергонагляду у Київській області.

За результатами роботи комісії було складено Акт розслідування технологічного порушення відмови ІІ категорії та розроблено основні (організаційні і технічні) заходи щодо недопущення подібних ситуацій, зокрема:

  • виконати позачерговий огляд ПЛ-110 Тетерів-Розважів для виявлення аварійно-небезпечних бокових дерев, що загрожують падінням на проводи ПЛ;

  • оформити дозвільні документи на видалення виявлених аварійно-небезпечних дерев у відповідних лісгоспах;

  • видалити аварійно-небезпечні дерева в охоронній зоні ПЛ-110 Тетерів-Немішаєве у відповідності з дозвільними документами;

  • на ПС «Тетерів» організувати роботи по виконанню додаткової після аварійної комплексної перевірки РЗА та перевірку програмування, ранжування терміналів цифрових захистів РС830-ДЗ  Л-110 Розважів, Л-110 Пінізевичі, Л-110- Екскаваторна, Л-110-Біла Криниця, Л-110-Немішаєве, ОВ-110, ШЗВ-110 у присутності працівника СРЗА ПрАТ «Київобленерго»;

  • на ПС «Тетерів» організувати сумісне протиаварійне тренування оперативного диспетчерського персоналу АТ «Укрзалізниця» та ПрАТ «Київобленерго».

Також інспектор Управління Держенергонагляду в Івано-Франківській області взяв участь у роботі комісії з розслідування технологічного порушення, що сталося на об’єктах АТ «Прикарпаттяобленерго».

Так, на ПС-35 кВ «Верховина» від дії «СВ» з неуспішним АПВ аварійно вимкнувся В-35 кВ приєднання «Устеріки», на ПС-110 кВ «Снятин» від дії «МСЗ» з неуспішним АПВ аварійно вимкнувся В-35 кВ приєднання «ТП ГЕС», а також відбулось ряд вимкнень ПЛ-6(10) кВ на території Івано-Франківської області. Як наслідок – без електроенергії залишились споживачі Верховинського, Косівського, Долинського, Рожнятівського, Галицького, Тлумацького та Снятинського районів.

Це технологічне порушення класифіковано як відмову ІІ категорії (пункт 3.4.7 Інструкції про розслідування і облік технологічних порушень на об’єктах електроенергетики і в об’єднаній енергетичній системі України).

Також комісія дійшла висновку, що причиною виникнення порушень стали надзвичайні й тривалі дощі на території Івано-Франківської області і, як наслідок, значний підйом рівня води в річках та вихід їх з берегів з наступним руйнуванням захисних дамб.

За результатами роботи комісії було складено Акт розслідування технологічного порушення та розроблено основні (організаційні і технічні) заходи щодо недопущення подібних ситуацій, зокрема:

  • провести заміну пошкоджених елементів та виконати комплекс робіт з відновлення роботоздатності обладнання ПС-35 кВ «ТП ГЕС»;
  • встановити трубонабивний фундамент та габіонне укріплення залізобетонної опори № 71 на ПЛ-35 кВ «Верховина – Устеріки»;
  • провести відновлення пошкоджених елементів мереж ПЛ-6(10) кВ АТ «Прикарпаттяобленерго».

Крім того, інспектором було надано консультативну допомогу щодо складання і виконання графіків технічного обслуговування та ремонтів електрообладнання.

Зі свого боку, представником Управління Держенергонагляду у Кіровоградській області взято участь у роботі комісії з ліквідації відмови, що сталась на тяговій підстанції «Сугоклея-154/35/27,5 кВ», ВРП-150 кВ, трансформаторі напруги ТН-2 фаза «А». В результаті відмови без електропостачання залишились ПЛ-154 кВ Л-81, Л-82, ІІ система шин 154 кВ.

Комісія встановила, що причиною виникнення відмови стали високовольтний пробій ізоляції з протіканням струму короткого замикання та руйнування трансформатора напруги із спалахом. Технічною причиною порушення є електродугове та механічне пошкодження, а також  пожежа. Організаційною причиною порушення є помилкові дії керівного персоналу.

В результаті порушення було класифіковано як відмову ІІ категорії (пункт 3.4.3 Інструкції про розслідування і облік технологічних порушень на об’єктах електроенергетики і в об’єднаній енергетичній системі України).

З метою ліквідації відмови було виведено в ремонт трансформатор напруги ТН-2; живлення ПЛ-150 кВ Л-81 переведено через обхідну систему шин 150 кВ; введено у роботу ІІ систему шин 150 кВ.

Роботи з ліквідації повинні завершитись 03.08.2020 року відповідно до графіку.

Для запобігання виникненню аналогічних порушень, комісією вирішено провести позачергові випробування трансформаторів напруги, встановлених на ВРП-154 кВ тягової підстанції «Сугоклея-154/35/27,5 кВ». Крім того, підготувати пропозиції щодо їх заміни для включення в інвестиційну програму АТ «Укрзалізниця» на 2021 рік.

Нагадуємо, з метою запобігання аварійним ситуаціям в електричних мережах та нещасним випадкам від впливу електричного струму необхідно виконувати роботи з підрізання гілок та спилювання дерев, що знаходяться в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux