• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
В областях тривають позапланові заходи на об’єктах операторів систем розподілу
опубліковано 17 травня 2021 року о 09:14

Представники Держенергонагляду здійснюють позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики.

Такі дії передбачено законами України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про ринок електричної енергії» та Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України.

Держенергонагляд розглядає звернення фізичних осіб щодо порушення їх прав на забезпечення надійного та якісного електропостачання. Для всебічного розгляду звернень здійснюються позапланові заходи державного нагляду (контролю), найчастішим результатом проведення яких стає виявлення порушень у частині технічного стану та організації експлуатації об’єктів електричних мереж. У більшості випадків такі порушення мають прямий вплив на надійність електропостачання та якісні показники електричної енергії.

Так, Управлінням Держенергонагляду у Хмельницькій області здійснено позаплановий захід на підставі звернення мешканця с. Ставище Кам’янець-Подільського району щодо недотримання оператором системи розподілу (далі – ОСР) АТ «Хмельницькобленерго» показників якості електричної енергії.

У ході проведення заходу було встановлено, що електропостачання до помешкання заявника здійснюється згідно з укладеного між Дунаєвецьким РЕМ АТ «Хмельницькобленерго» та заявником Договору про користування електричною енергією. Межу розмежування балансової належності встановлено на вихідних клемах вузла обліку електричної енергії абонента.

Під час проведення вимірів параметрів якості електричної енергії реєстратором якості електроенергії було з’ясовано, що відхилення усталеної напруги (по провалам і перенапрузі) не відповідає вимогам ДСТУ EN 50160:2014 (виявлено тривалі перевищення рівня напруги протягом усієї доби, в деяких випадках – до 278 В).

Також під час обстеження КТП-67 та ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП-67 встановлено, що технічний стан електроустановок в частині забезпечення надійності електропостачання не відповідає вимогам чинної нормативно-технічної документації (далі – НТД), серед яких:

  • з’єднання неізольованих проводів виконано за допомогою скрутки у багатьох прогонах опор ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП-67;
  • не проведено обрізку гілок дерев, які знаходяться близько до проводів, у деяких прогонах опор ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП-67;
  • відхилення певних опор ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП-67 від вертикальної осі поперек лінії значно перевищує найменші допустимі поперечні нахили;
  • не влаштовано повторне заземлення PEN-провідника для захисту від атмосферних перенапруг на початку ПЛ-0,4 кВ № 1 від КТП-67;
  • не оснащено повітряосушником розширювач силового трансформатора КТП-67;
  • не оснащено трубчатим вказівником рівня оливи розширювач силового трансформатора КТП-67 тощо.

За результатами заходу Управлінням складено акт та видано ОСР припис на усунення виявлених порушень. Виконання припису взято Управлінням на контроль.

Крім того, Управлінням Держенергонагляду у Хмельницькій області здійснено позаплановий захід за звернення жителя с. Мартинівка Хмельницького району щодо неякісного електропостачання та систематичних відключень електроенергії.

Під час заходу інспекторами Управління було встановлено, що електропостачання до помешкання заявника здійснюється відповідно до укладеного між Хмельницьким РЕМ та споживачем Договору про користування електричною енергією. Відповідно до вимог пункту 8 Договору, межа розподілу балансової належності електромереж між ОСР та споживачем знаходиться на ізоляторах кронштейну будинку. Проте відповідно до вимог пункту 2.2.6 глави 2.2 розділу ІІ Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі – ПРРЕЕ), межа повинна знаходитись на вихідних клемах вузла вимірювання (ввідно-розподільний пристрій та вузол обліку електроенергії розміщені ззовні будівлі). Приєднана (договірна) потужність струмоприймачів споживача, які відносяться до ІІІ категорії надійності електропостачання, становить 2,5 кВт.

Також було з’ясовано, що у період з 01.02.2020 по 23.03.2021 в контакт-центрі АТ «Хмельницькобленерго» зафіксовано 35 звернень від мешканців с. Мартинівка, з яких 33 звернення стосувались відключень електричної енергії та 2 звернення – щодо неякісної (заниженої) напруги.

У ході проведення вимірів параметрів якості електричної енергії встановлено, що відхилення усталеної напруги (по провалам і перенапрузі) не відповідає вимогам ДСТУ (виявлено тривалі перевищення рівня напруги: мінімальне зафіксоване значення становило 174,7 В, а максимальне – 247,9 В). Рівень напруги у найбільш віддаленій точці ПЛ-0,4 кВ № 1 від КТП-510 не відповідає заданому режиму її роботи.

Водночас під час огляду КТП-510 та ПЛ-0,4 кВ № 1 від КТП-510 виявлено, що технічний стан електроустановок в частині забезпечення надійності електропостачання не відповідає вимогам НТД, зокрема:

  • відсутнє масло у розширювачі силового трансформатора КТП-510;
  • не усунуто витікання масла з-під ізоляторів та кришки бака силового трансформатора КТП-510;
  • використано провід А-16 на магістральних ділянках ПЛ-0,4 кВ № 1 від КТП-510 у прогонах опор № 38-48, № 60-71;
  • пошкоджено (розплетені) проводи у прогонах опор № 3-4, № 11-12-13, № 15-16, № 17-19, № 17-23, № 23-24, № 28-29, № 30-31-32, № 42-43 ПЛ-0,4 кВ № 1 від КТП-510;
  • пошкоджено провідники (спуски) повторного заземлення N-провідника на опорах № 10, № 17, № 37, № 55, № 64 ПЛ-0,4 кВ № 1 від КТП-510;
  • не влаштовано повторне заземлення N-провідника на опорах № 7, № 53 і № 69 ПЛ-0,4 кВ № 1 від КТП-510.

Під час виконання робіт з капітального ремонту та технічного обслуговування Хмельницький РЕМ не дотримується повного комплексу робіт, а саме:

  • не доведено до норми рівень масла у розширювачі силового трансформатора;
  • не проведено заміну аварійних опор, пошкоджених елементів мережі;
  • не проведено обрізання гілок дерев, які ростуть близько до проводів ПЛ.

За результатами заходу Управлінням складено акт та видано ОСР припис на усунення виявлених порушень. Виконання припису взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду у Житомирській області здійснено перевірку виконання розпорядчого документу (припису від 23.02.2021), виданого за результатами проведення попереднього позапланового заходу.

Під час заходу представниками Управління встановлено, що ОСР АТ «Житомиробленерго» було усунуто всі порушення, виявлені у лютому цього року. З метою приведення технічного стану електричних мереж у с. Довжик Житомирського району до вимог чинних НТД, ОСР було проведено низку технічних заходів, зокрема:

  • проведено заміну проводів ПЛ-0,4 кВ Л-2 від КТП-561 у прогонах між опорами № 25, № 26, № 27, № 28;
  • виконано очищення проводів ПЛ-0,4 кВ від гілок дерев у прогонах між опорами № 5 та № 6;
  • доведено рівень оливи у розширнику силового трансформатора КТП-561 до необхідного рівня;
  • влаштовано заземлювальні пристрої, призначені для захисту від грозових перенапруг і повторного заземлення PEN-провідника, на опорах № 1 та № 3 ПЛ-0,4 кВ Л-2 від КТП-561.

Крім того, під час проведення позапланового заходу інспекторами Управління спільно з представниками ОСР було здійснено контрольні виміри напруги та навантаження. В результаті яких було встановлено, що параметри якості електричної енергії по вул. Хутір Михайлівський у с. Довжик відповідають вимогам ДСТУ.

Нагадаємо, у лютому 2021 року представниками Управління було здійснено позаплановий захід на енергетичних установках АТ «Житомиробленерго». Захід проведено на підставі звернення жителя с. Довжик Житомирського району щодо параметрів якості електричної енергії, які не відповідають вимогам ДСТУ. В результаті виявлено низку порушень вимог НТД щодо технічного стану електричних мереж. У підсумку Управлінням було складено акт і видано ОСР припис щодо розроблення відповідних заходів та усунення порушень.

Управлінням Держенергонагляду в Івано-Франківській області здійснено позаплановий захід на енергетичних об’єктах філії «Східна» ОСР АТ «Прикарпаттяобленерго». Захід проведено на підставі звернення громадянки щодо неякісного надання ОСР послуги з електропостачання та систематичних відключень електропостачання протягом 2019 і 2020 років за адресою заявниці (вул. Шевченка, 50, що у м. Городенка).

Відповідно до інформації, наданої ОСР, за адресою громадянки протягом 2019 року зафіксовано 4 аварійні та 2 планові перерви в електропостачанні, а у 2020 році – 21 аварійне та 8 планових перерв.

Під час здійснення позапланового заходу інспектором Управління було виявлено такі порушення вимог НТД:

  • пошкоджено запобіжники фаз «А», «В», «С» у комірці вводу Т-1 РП-10 ЗТП-237;
  • пошкоджено запобіжники (нестандартні плавкі вставки) у РП-0,4 кВ, приєднання «Л-1» ЗТП-237;
  • пошкоджено ізолятор на опорі № 50 ПЛ-0,4 кВ Л-2 від ЗТП-237;
  • відсутні пристрої повторного заземлення нульового проводу на опорах № 2, № 56 ПЛ-0,4 кВ Л-2 від ЗТП-237 та інші.

За результатами заходу Управлінням видано ОСР припис на усунення виявлених порушень. Виконання припису взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду у Вінницькій області проведено позаплановий захід за зверненням громадянина щодо якості постачання електричної енергії у с. Павлівка Калинівського району.

З виїздом на місце представниками Управління було обстежено технічний стан електричних мереж, організацію їх експлуатації, якості та надійності розподілу електричної енергії. В результаті проведеного заходу виявлено низку порушень, що можуть впливати на якість розподілу електричної енергії до будинку заявника, а саме:

  • встановлено понаднормативну кількість з’єднань у прогонах між опорами № 8-9, № 16-18 на Л-1 ПЛ-0,4 кВ від ТП-48;
  • не проведено розчистку траси ПЛ-0,4 кВ Л-1 від ТП-48 у прогонах опор № 12-13, № 17-18, № 19-20, № 26-28;
  • рівень оливи у розширювальному баку силового трансформатора ТП-48 знаходиться нижче мінімальної позначки вказівника.

Також Управлінням Держенергонагляду у Вінницькій області здійснено позаплановий захід на підставі колективного звернення мешканців вул. Київська та вул. Будівельна, що в смт Стрижавка Вінницького району,  щодо якості постачання електричної енергії споживачам. З виїздом на місце представниками Управління зафіксовано низку порушень у галузі електроенергетики, зокрема:

  • не проведено розчистку траси ПЛ-0,4 кВ № 4 ЗТП-5 від порослі та дерев у прогонах опор № 1-2, № 12-13, № 14-15, № 16-17, № 25-26, № 30-33;
  • потребують заміни аварійні опори № 2, № 10, № 12, № 18, № 19, № 20, № 30, № 41, № 42, № 44, № 45, № 46, № 47, № 48 ПЛ-0,4 кВ № 4 від ЗТП-5 (понаднормове загнивання опори);
  • має місце понаднормативна кількість з’єднань у прогонах між опорами № 1-2, № 5-8, № 10-11, № 25-26, № 27-29, № 31-32 ПЛ-0,4 кВ № 4 від ЗТП-5.

Крім того, Управлінням Держенергонагляду у Вінницькій області проведено позаплановий захід за зверненням громадянина щодо якості постачання електричної енергій до його помешкання (вул. Грінченка, 9, що в обласному центрі). З виїздом на місце інспекторами Управління виявлено порушення вимог НТД, серед яких:

  • має місце понаднормативна кількість з’єднань у прогоні між опорами № 10-11, № 18-19, № 20-21 ПЛ-0,4 кВ Л-3 КТП-897;
  • не проведено розчистку траси ПЛ-0,4 кВ Л-3 КТП-897 від окремих гілок дерев у прогонах опор № 3-4, № 8-9, № 19-20;
  • відсутнє (обірване) повторне заземлення PEN-провідника (нульового проводу) на опорах № 8 та № 18 ПЛ-0,4 кВ Л-3 КТП-897.

У підсумку Управлінням видано ОСР приписи щодо усунення виявлених порушень. Виконання приписів взято Управлінням на контроль.

Міжрегіональним Управлінням Держенергонагляду у Херсонській області Автономній Республіці Крим та м. Севастополі проведено позаплановий захід на підставі звернення мешканця с. Чорнобаївка Білозерського району щодо порушення його законних прав суб’єктом господарювання АТ «Херсонобленерго».

Під час здійснення заходу з виїздом на місце було встановлено, що електропостачання до житлового будинку заявника здійснюється від опори № 10п2 ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП-917. КТП та ПЛ знаходяться на технічному обслуговуванні Херсонського відділення Департаменту з розподільних мереж АТ «Херсонобленерго» (далі – ХВДРМ). Електропостачання будинку здійснюється на підставі Договору про користування електричною енергією. Межу розподілу встановлено на вихідних клемах розрахункового приладу обліку, що знаходиться у житловому будинку.

У період з 28.02.2021 по 09.03.2021 працівниками ХВДРМ проведено виміри параметрів якості електричної енергії у будинку заявника. В результаті було зафіксовано, що показники напруги не відповідають вимогам ДСТУ та знаходяться в межах 225-254 В.

За результатами проведеного заходу Управлінням видано ОСР припис з вимогою привести показники якості електричної енергії у точці розподілу житлового будинку заявника відповідно до вимог, визначених ДСТУ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux