• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
В областях розглянуто звернення громадян щодо неякісного електропостачання
опубліковано 28 січня 2021 року о 09:41

Держенергонагляд продовжує розгляд звернень громадян і підприємств та надає роз’яснення стосовно вимог нормативно-технічних документів у галузі електроенергетики та сфері теплопостачання.

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Волинській області розглянуто звернення  об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) щодо правомірності підключення мешканкою будинку гаража від розподільчого щита квартири на вул. Софії Ковалевської у м. Луцьк. 

З виїздом на місце було встановлено, що гараж підключено електричним проводом, закріпленим на тросі, який прокладено від зовнішньої стіни будинку (на висоті 5 поверху) до металевої стійки у дворі будинку та далі безпосередньо до гаража. Під час прокладання проводу не було дотримано вимог пункту 2.1.19 глави 2.1 розділу 2 Правил улаштування електроустановок в частині забезпечення відстані від проводів до балконів і вікон не менше 1,5 метра за максимального відхилення (провисання) проводів. Підключення цього проводу виконано від розетки, змонтованої на балконі однієї із квартир будинку. Зі слів власника квартири, підключення гаража виконано власними зусиллями. Проєктної та виконавчої документації щодо підключення гаража не надано. Самовільних підключень у поверховому розподільчому щитку не виявлено. Провід живлення гаража проходить через прибудинкову територію житлового будинку, що знаходиться в управлінні ОСББ. Тому підключення гаража має відбуватись у порядку, визначеному Кодексом систем розподілу.

В результаті, заявникам надано роз’яснення щодо заборони незаконного втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування у господарські відносини. Також рекомендовано вирішити спірні питання за згодою сторін або у судовому порядку.

Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду в Івано-Франківській області опрацьовано колективне звернення мешканців с. Баня-Березів Косівського району щодо високої напруги в електричних мережах на вул. Українська.

На підставі звернення, інспекторами Управління у період з 12 по 16 січня 2021 року здійснено позаплановий захід з державного енергетичного нагляду на енергетичних об’єктах філії «Карпатська» АТ «Прикарпаттяобленерго» (далі – Філія) та підписано акт щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері електроенергетики та у сфері теплопостачання.

Під час здійснення заходу з виїздом на місце було встановлено, що електропостачання житлових будинків на вул. Українська здійснюється самоутримним ізольованим проводом 0,4 кВ та проводом А-25 від повітряної лінії ПЛ-0,4 кВ Л-2 КТП-150. Зазначена трансформаторна підстанція та ПЛ-0,4 кВ знаходяться на балансі й технічному обслуговуванні Філії. В ході обстеження технічного стану ПЛ-0,4 кВ Л-2 та КТП-150 було виявлено низку порушень вимог нормативно-технічних документів щодо технічного стану та організації експлуатації електромереж Філії. У зв’язку з цим, працівниками Управління видано АТ «Прикарпаттяобленерго» до виконання припис, у якому зазначено, що:

  • знижено рівень оливи у розширювальному баку КТП-150;
  • наявне нагрівання контакту (оплавлення ізоляції) на вхідному контакті фази «А» автоматичного вимикача 0,4 кВ Л-2 у РП-0,4 кВ КТП-150;
  • наявність накиду на провода (накид використовується для натягу проводу) у прогонах між опорами № 466-467-468, 469-472 ПЛ-0,4 кВ Л-2 від КТП-150;
  • виконано з’єднання проводів скруткою у прогоні між опорами № 467-468 ПЛ-0,4 кВ Л-2 від КТП-150.  

Виконання припису взято Управлінням на контроль.   

Водночас на вимогу Держенергонагляду, для визначення величини напруги, представниками Філії було проведено вимірювання величини напруги і навантаження у РП-0,4 кВ КТП-150, а також вимірювання величини напруги у житлових будинках мешканців вул. Українська. В результаті було встановлено, що параметри якості електричної енергії у місцях вимірювання відповідають вимогам ДСТУ EN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загального призначення» (далі – ДСТУ). На момент здійснення заходу, претензій у мешканців вул. Українська с. Баня-Березів до Філії не було. 

На Запоріжчині інспекторами Управління Держенергонагляду розглянуто колективну скаргу мешканців будинків на вул. Верещагіна, що у м. Запоріжжя щодо невідповідності вимогам ДСТУ параметрів якості електричної енергії (зниження напруги до 180 В). В ході опрацювання звернення, представниками ПАТ «Запоріжжяобленерго» у присутності інспектора Управління та заявників було виконано виміри показників напруги в точках розподілу електричних мереж у будинках заявників. За результатами вимірів встановлено, що в цих точках параметри електричної енергії відповідають вимогам ДСТУ.

Водночас під час обстеження технічного стану ПЛ-0,4 кВ, від якої здійснюється електропостачання житлових будинків заявників, ОСР прийнято рішення про проведення її модернізації (реконструкції). Як зазначив ПАТ «Запоріжжяобленерго», виконання робіт заплановано після проведення  всіх необхідних процедур у повному обсязі, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» та вимог Положення про порядок визначення контрагента ПАТ «Запоріжжяобленерго» для укладання договорів закупівлі товарів, робіт і послуг без процедур.

Також представниками Управління Держенергонагляду у Житомирській області розглянуто звернення жителів м. Житомир щодо відключення квартир житлового будинку від централізованої системи теплопостачання та надання актів про від’єднання квартир заявниць від системи централізованого теплопостачання.

Для всебічного розгляду питань, Управлінням відповідно до статті 14 Закону України «Про теплопостачання», статті 91 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» було ініційовано запит щодо надання теплопостачальною організацією КП «Житомиртеплокомуненерго» (далі – КП «ЖТКЕ») копій необхідних для розгляду документів та проведення спільного з представниками  КП «ЖТКЕ» і балансоутримувача ПП «ЖБК-2» огляду технічного стану внутрішньобудинкових теплових мереж житлового будинку за адресою заявниць.

В результаті проведеного огляду було виявлено демонтовані теплопостачальною організацією несанкціоновані підключення (врізки) трубопроводів у колектори транзитних теплових мереж мешканцями квартир першого поверху житлового будинку, у тому числі квартир заявниць.

За результатами проведеної роботи, заявницям було надано роз’яснення вимог Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, а також Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Крім того, роз'яснено, що до функцій Держенергонагляду не входять повноваження стосовно складання акту про від’єднання квартири від системи централізованого теплопостачання.

Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду у Черкаській області опрацьовано звернення жителя м. Черкаси щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту до його будинку. З метою встановлення необхідності здійснення позапланового заходу з державного нагляду (контролю), представниками Управління Держенергонагляду у присутності працівників ПАТ «Черкасиобленерго» проведено попередній розгляд звернення шляхом огляду ТП-647 та ПЛ-0,4 кВ  Л-2, від якої здійснюється електропостачання будинку заявника. 

В результаті огляду встановлено факти порушення технічного стану ПЛ-0,4 кВ Л-2 від ТП-647, які можуть впливати на параметри якості електричної енергії, що постачається споживачу, зокрема: 

  • вивідний кабель з ТП-647 на стійку №52 Л-2 не захищено від механічних ушкоджень; 
  • відстань від проводів у прогонах між стійками № 51-71, 60-61 Л-2 від ТП-647 під час їх найбільшого відхилення до гілок дерев по горизонталі становить менше 1 метра. 

За результатами попереднього розгляду звернення, підготовлено відповідні документи для проведення позапланового заходу з державного нагляду (контролю).

На Закарпатті представниками Управління Держенергонагляду опрацьовано звернення громадянина, який проживає на вул. Залізнична у м. Ужгород щодо незадовільного кріплення квартирних засобів обліку електричної енергії у розподільчому щиті на сходовій клітці, де розташована квартира заявника, під час проведення ремонтних робіт із заміни міжповерхового електрокабелю. 

Під час проведеного огляду електроустановок на сходовій клітці, де знаходиться прилад обліку електричної енергії заявника, усі засоби обліку електричної енергії встановлено і закріплено відповідно до вимог Правил улаштування електроустановок.

Згідно з поясненнями голови правління ОСББ, під час проведення ремонтних робіт, факт з неналежним кріпленням приладів обліку електричної енергії, пов'язаний з необхідністю проведення робіт із заміни окремих ділянок електрокабелів та облаштуванням електричних поверхових розподільних шаф, що давно потребують упорядкування й приведення до належного технічного стану. За інформацією голови ОСББ, наприкінці минулого року, з метою підвищення надійності та якості електропостачання споживачів, було розпочато часткову заміну міжповерхових електрокабелів та клем приєднання у розподільчих шафах господарським способом.

Щодо інформації, зазначеної у зверненні стосовно намірів заміни комутаційних апаратів у поверхових розподільчих шафах, що на думку громадянина призведе до зниження експлуатаційних можливостей постачання електричної енергії, не відповідає дійсності. За словами голови ОСББ, наразі проведення таких робіт Правлінням ОСББ не передбачено.

Відповідно до вимог абзацу 4 статті 4 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами й виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

З метою попередження та недопущення порушень вимог нормативних документів у галузі електроенергетики, в тому числі зазначених у зверненні громадянина, Управлінням надано керівництву ОСББ рекомендації щодо необхідності дотримання вимог нормативно-технічних документів під час проведення робіт з технічного обслуговування та ремонту внутрішньобудинкових електромереж.        

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux