• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Надано роз’яснення на звернення у регіонах
опубліковано 18 лютого 2021 року о 13:01

Держенергонагляд продовжує розгляд звернень громадян і підприємств та надає роз’яснення стосовно вимог нормативно-технічних документів у галузі електроенергетики та сфері теплопостачання.

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Донецькій області надано роз’яснення жителю м. Бахмут щодо виявлення запірно-регульованої арматури (крану) на стояку опалення багатоквартирного будинку під час огляду системи центрального опалення у його квартирі.

Зокрема, заявнику повідомлено, що розгляд звернень мешканців багатоквартирних будинків щодо якості житлової послуги з управління багатоквартирним будинком, а саме належного обслуговування, поточного ремонту внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку та своєчасно проведеної підготовки до експлуатації в опалювальний період покладається на управителя багатоквартирним будинком.

Механізм обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення і постачання гарячої води багатоквартирного житлового будинку, забезпечення їх належного функціонування, технічного обслуговування та ремонту з метою надійного і безпечного надання споживачам відповідних комунальних послуг визначають Порядок обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води (далі – Порядок) і Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій.

Відповідно до пункту 2 розділу І, Порядок поширюється на управителів або інших осіб, уповноважених співвласниками багатоквартирного будинку на виконання робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення і постачання гарячої води. Обслуговування внутрішньобудинкових систем (за винятком вузлів комерційного обліку) здійснюється виконавцем на підставі відповідного договору з власником.

Крім того, жительці м. Авдіївка надано роз’яснення щодо обґрунтованості та правильності складання Акта про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі – ПРРЕЕ), порядку визначення обсягів та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ, та питання правомірності припинення електропостачання до житлового будинку.

Заявниці було повідомлено, що відповідно до пункту 4.35 розділу ІV ПРРЕЕ, спірні питання, які виникають між відповідними учасниками роздрібного ринку щодо проведення розрахунків за електричну енергію, надані послуги оператора системи чи постачальника послуг комерційного обліку, вирішуються сторонами в установленому законодавством порядку, у тому числі шляхом переговорів або у судовому порядку.

Споживач, у разі порушення його прав та законних інтересів, першочергово має звернутись до учасника роздрібного ринку зі зверненням/скаргою/претензією щодо усунення таким учасником порушення та відновлення прав і законних інтересів споживача (пункту 8.1.2 глави 8.1 розділу VIIІ ПРРЕЕ). До звернення споживач має додати наявні оригінали рішень або копії рішень, які приймалися раніше, а також за наявності інші документи, необхідні для розгляду звернення.

За результатами розгляду звернення Управлінням направлено лист ОСР з пропозицією розглянути порушені питання на засіданні Інформаційно-консультаційного центру за участю представників Держенергонагляду.

Водночас Управлінням Держенергонагляду у Черкаській області надано роз’яснення на звернення ПрАТ «Ватутінське АТП-2362» щодо відновлення з боку ОСР постачання електричної енергії.

Під час розгляду звернення було встановлено, що порушені питання наразі знаходяться на розгляді у суді.

Крім того, підприємство подало до суду заяву, в якій просить забезпечити позов шляхом заборони відповідачу вчиняти дії, спрямовані на обмеження електропостачання позивачу.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області за зверненням заявника ПрАТ «Ватутінське АТП-2362» відкрито провадження у справі. Попередній розгляд справи призначено судом на 02 березня 2021 року. Також судом зазначено, що при наявності ухвали суду про відкриття провадження, відключення споживача від електроенергії забороняється.

Таким чином, на сьогодні електропостачання  ПрАТ «Ватутінське АТП-2362» відновлено.

За результатами розгляду звернення Управлінням було проінформовано заявника, що згідно з вимогами статті 124 Конституції України, правосуддя здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються.

Згідно з вимогами статті 19 Конституції України, органи державної влади та місцевого самоврядування, а також їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Як повідомлялося раніше, Управлінням Держенергонагляду в Київській області розглянуто звернення мешканця Бориспільського району щодо відсутності електропостачання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux