• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
В ОДА обговорили питання надійного та якісного електропостачання споживачів Київщини
опубліковано 15 лютого 2021 року о 11:37

04 лютого 2021 року у Київській обласній державній адміністрації (далі – Київська ОДА) відбулася нарада з питань забезпечення надійного й якісного електропостачання споживачів Бориспільського району Київської області та пріоритетних напрямків роботи ПрАТ ДТЕК «Київські регіональні електромережі» (далі – ДТЕК «КРЕМ») на 2021 рік.

Нарада відбулася під головуванням заступника голови Київської ОДА. Також у нараді взяли участь начальник Управління Держенергонагляду у Київській області, народний депутат України, генеральний директор ДТЕК «КРЕМ», представники ОТГ, міських та районних державних адміністрацій.

У ході наради начальник Управління Держенергонагляду у Київській області Володимир Рубанка зазначив, що до Управління у 2020 році надійшло 63 звернення щодо проблем з постачанням електроенергії споживачам м. Бориспіль та Бориспільського району Київської області, а саме:

  • 35 звернень щодо параметрів якості електроенергії, яка не відповідає вимогам державного стандарту;
  • 8 звернень щодо порушення охоронної зони повітряної лінії (далі – ПЛ);
  • 5 звернень щодо аварійних відключень електричної енергії;
  • 5 звернень щодо приєднання до електричних мереж оператора системи розподілу (далі – ОСР);
  • 4 звернення щодо порушення охоронної зони трансформаторної підстанції (далі – ТП);
  • 4 звернення щодо укладання прямих договорів з ОСР;
  • 2 звернення щодо відновлення електропостачання споживачів.

«За результатами розгляду вищезазначених звернень Управлінням було надано на адресу ДТЕК «КРЕМ», як ліцензіата з розподілу електричної енергії на території Київської області, 20 листів-рекомендацій. Дані рекомендації направлено на усунення в установлений термін виявлених зауважень задля забезпечення технічно-справного та безпечного стану електричних мереж, а також на необхідності проведення вимірів параметрів якості електричної енергії (відповідно до вимог пунктів 11.4.6 та 11.4.7 глави 11.4 розділу ХІ Кодексу системи розподілу), розроблення і виконання заходів надійного й якісного постачання електроенергії споживачам», – повідомив Володимир Рубанка.

Крім того, було зазначено, що у 2021 році Управлінням розпочато проведення позапланових заходів за зверненням громадян. Так, у січні 2021 року було проведено 7 позапланових заходів та відповідно видано 7 приписів, в яких зазначено 85 обов’язкових до виконання пунктів, що стосуються порушень нормативно-технічних документів у галузі електроенергетики. Проте, наразі дані заходи впливу Держенергонагляду розповсюджуються лише на ОСР.

Також при розгляді звернень, було з’ясовано, що не всі аварійні відключення електричної енергії відбуваються тільки з вини ДТЕК «КРЕМ», а й з вини споживачів, які мають у власності транзитні електромережі.

Так, до Управління надійшло звернення мешканця Бориспільського району Київської області щодо відсутності електропостачання 12 та 13 грудня 2020 року. Під час розгляду звернення з виїздом на місце, було з’ясовано, що електропостачання даного будинку здійснюється ПЛ-0,4 кВ від ТП 10/0,4 кВ № 1376. Зазначені електромережі знаходяться у власності та технічному обслуговуванні фізичної особи. В результаті пошкодження на ТП № 1376 аварійно відключалася ПЛ-10 кВ Л-16 «Бортничі», яка знаходиться у власності й технічному обслуговуванні ДТЕК «КРЕМ». Такі випадки, на жаль, непоодинокі.

Слід зазначити, що кількість ТП 6-10/0,4 кВ у Київській області, які знаходяться у власності споживачів електричної енергії, становить 10 568 штук, а у ОСР – 10 933 штук. Крім того, ПС 35-110 кВ, які знаходяться у власності споживачів, складають 30% від загальної кількості по області. Вочевидь, що забезпечення надійного та якісного електропостачання споживачів вирішити лише за рахунок впливу на ОСР неможливо.

Держенергонагляд відповідно до покладених на нього завдань здійснює державний енергетичний нагляд за електричними установками і мережами учасників ринку (крім споживачів) згідно з Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України. Таким чином, Держенергонагляд не має дієвих засобів впливу на споживачів, у власності та/або технічному обслуговуванні яких знаходяться електромережі, що впливають на надійність електропостачання інших споживачів.

За підсумками наради було вирішено, що:

  • ДТЕК «КРЕМ» повинні забезпечити дотримання якісного та надійного постачання електричної енергії споживачам Бориспільського району Київської області, а також вжити організаційних заходів для невідкладного реагування на аварійні ситуації на об’єктах електроенергетики;
  • Бориспільська райдержадміністрація спільно з органами місцевого самоврядування району, з метою запобігання негативній дії шкідливих факторів на лінії електропередачі та забезпечення їх безаварійної експлуатації, повинні сприяти підрозділам ДТЕК «КРЕМ» у здійсненні технологічної розчистки від деревостанів і чагарників уздовж повітряних ліній електропередачі у межах просік.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux