• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
За сприяння Держенергонагляду мешканці Донеччини відновлено електропостачання
опубліковано 21 жовтня 2020 року о 09:35

Державна інспекція енергетичного нагляду України продовжує вживати заходи щодо забезпечення споживачів якісним, безпечним та безперервним електропостачанням з боку операторів системи розподілу (далі – ОСР).

Так, Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області розглянуто звернення жительки м. Миколаївка Слов’янського району щодо необґрунтованого припинення електропостачання до її помешкання. За результатами розгляду звернення, електроживлення до помешкання заявниці було відновлено 06 жовтня, після неодноразових звернень громадянки до ОСР та листа Управління на адресу АТ «ДТЕК Донецькі електромережі».

У ході розгляду було з’ясовано, що 18 вересня під час перевірки відключеного стану побутових споживачів, персоналом ОСР було помилково виконано повне припинення електроживлення помешкання заявниці. Також Управлінням встановлено, що ОСР порушено вимоги нормативних документів, зокрема:

  • порушення (недотримання) показників якості електропостачання, які характеризують рівень надійності (безперервності) електропостачання, комерційної якості надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, а також якості електричної енергії, перелік та величини яких затверджено Регулятором (вимоги підпункту 3 пункту 5.1.3 глави 5.1 розділу V Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі – ПРРЕЕ);
  • порушення прав Споживача електричної енергії отримувати якісні послуги з розподілу (передачі), постачання та комерційного обліку електричної енергії (вимоги підпункту 6 пункту 5.5.1 глави 5.1 розділу V ПРРЕЕ);
  • заборона на припинення постачання електричної енергії Споживачу відповідно до підпунктів 4 та 5 пункту 3 розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»;
  • порушення строків (часу) переривання електропостачання, які для електроприймачів ІІІ категорії електропостачання не повинні перевищувати одну добу (вимоги пункту 1.2.20 глави 1.2 розділу І Правил улаштування електроустановок);
  • безперевне постачання електричної енергії Споживачу, який не допускає порушень своїх договірних зобов’язань перед оператором системи передачі та/або оператором системи розподілу і електропостачальником (вимоги пункту 7.1 розділу VІІ ПРРЕЕ).

Управлінням надано АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» рекомендації щодо усунення встановлених невідповідностей.

Водночас Управлінням було розглянуто звернення Горлівського інституту іноземних мов Державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет» (далі – ГІІМ ДВНЗ «ДДПУ») щодо необґрунтованості включення у розрахунок плати за лінійну частину приєднання (при нестандартному приєднанні) об’єкта у м. Бахмут додаткової відстані у 291,4 метра.

За результатами розгляду звернення, Управлінням на адресу АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» направлено лист з рекомендацією вилучити з розрахунку лінійної частини приєднання довжину перемички ЛЕП-6 кВ від опори № 50 КПЛ-6 кВ «РП-1 – ТП-134» до опори № 10 КПЛ-6 кВ «ТП-241 – ТП-40», що складає 291,4 метра, відповідно до вимог абзацу дев’ятого пункту 4.1.11 глави 4.1 розділу IV Кодексу систем розподілу.

ГІІМ ДВНЗ «ДДПУ» запропоновано повторно звернутись до ОСР щодо здійснення перерахунку вартості плати за нестандартне приєднання до електричних мереж системи розподілу «під ключ».

У разі невирішення питання по суті, заявнику запропоновано звернутися до Регулятора (НКРЕКП) або до суду.

Крім того, відбувся розгляд звернень на засіданні Інформаційно-консультаційного центру (далі – ІКЦ).

Зокрема, на початку жовтня за участю заступника начальника Управління Держенергонагляду у Тернопільській області відбулось засідання комісії ІКЦ ВАТ «Тернопільобленерго». У ході заходу було розглянуто звернення жителя м. Тернопіль щодо неправомірних, на його думку, дій Гусятинського РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» під час переукладення договору та виконання електромонтажних робіт в його електроустановках у с. Оленівка Гусятинського району. 

На засіданні комісії з’ясовано, що електромонтажні роботи із заміни вхідного кабелю, ящику обліку та встановлення вхідних автоматів, відповідно до договірної потужності за адресою заявника, здійснено Гусятинським РЕМ із власної ініціативи. Згідно з пунктом 2.3.7 ПРРЕЕ, у разі необхідності заміна або реконструкція вузла обліку здійснюється за рахунок ініціатора такої заміни або реконструкції у порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку. У даному випадку – за рахунок ВАТ «Тернопільобленерго». 

Заявника було повідомлено, що для укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії йому необхідно звернутися до Гусятинського РЕМ та надати копії необхідних документів відповідно до п. 2.1.7. ПРРЕЕ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux