• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Виявлено низку порушень у сфері теплопостачання – результат проведених планових заходів у регіонах
опубліковано 05 квітня 2021 року о 09:20

Сьогодні, в умовах карантинних обмежень, представники Держенергонагляду здійснюють планові заходи державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання виключно з високим ступенем ризику (пункт 3 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України 533-IX). До суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику належать суб’єкти, у яких на праві власності, володіння чи користування перебувають об’єкти підвищеної небезпеки, потенційно небезпечні об’єкти і такі, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави тощо.

Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сферах електроенергетики та теплопостачання і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною інспекцією енергетичного нагляду, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 640.

Проведення таких заходів передбачено Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України та Річним планом заходів державного нагляду (контролю) Державної інспекції енергетичного нагляду України на 2021 рік.

Так, Управлінням Держенергонагляду у Чернігівській області проведено планове обстеження ТОВ «Ніжинські тепломережі» (суб’єкт господарювання високого ступеню ризику, що провадить господарську діяльність з виробництва та/або транспортування, та/або постачання теплової енергії).

Інспекторами Управління здійснено перевірку організації експлуатації та технічного стану теплових установок і мереж, якими здійснюється теплопостачання споживачів у м. Ніжин. У ході обстеження об’єктів підприємства фактів порушення температурного графіка подачі теплової енергії споживачам виявлено не було. Від початку опалювального періоду у тепловому господарстві не сталося жодного технологічного порушення. Всі джерела теплової енергії знаходяться у задовільному технічному стані.

Водночас було виявлено низку порушень вимог нормативно-технічної документації (далі – НТД) у сфері теплопостачання щодо утримання в належному стані та організації експлуатації теплових установок і мереж, які можуть впливати на надійність постачання теплової енергії споживачам. За результатами обстеження складено відповідний акт та видано припис щодо усунення виявлених зауважень. Зокрема, типовими зауваженнями є:

  • виявлено витік води з пластинчастих водопідігрівачів у теплових пунктах;
  • будівельні конструкції люків та коробів, в яких прокладено теплопроводи, не забезпечують герметичність, внаслідок чого до конструкцій потрапляють атмосферні опади;
  • на зовнішніх і внутрішніх теплових мережах котелень та теплових пунктів виявлено окремі ділянки трубопроводів з частково пошкодженою або відсутньою тепловою ізоляцією;
  • на виходах зовнішніх теплопроводів від теплових пунктів відсутнє антикорозійне покриття;
  • на теплопроводах встановлено несправні манометри;
  • не складено річні та місячні графіки планово-попереджувальних ремонтів теплового устаткування;
  • відсутні інструкції з експлуатації теплового устаткування;
  • у теплових пунктах відсутня маршрутна схема, за якою обслуговуючий персонал теплових пунктів здійснює огляд.

Інспекторами Управління Держенергонагляду у Львівській області проведено планове обстеження теплопостачальної організації КП «Дрогобичтеплоенерго». На обслуговуванні підприємства знаходиться 19 котелень, магістральні та розподільчі теплові мережі. Підприємство забезпечує тепловою енергією на потреби опалення 151 житловий будинок, 16 середніх навчальних закладів, 12 дошкільних навчальних закладів та 6 лікувальних закладів.

Під час огляду котелень встановлено, що:

  • теплове обладнання та запірна арматура котелень знаходяться у справному стані;
  • виконано ремонт і технічне обслуговування насосного обладнання;
  • котельні обладнано повіреними манометрами і термометрами;
  • налагоджено автоматику котелень, надано підтверджуючі акти;
  • план-графік заходів з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період виконано у повному обсязі тощо.

За результатами обстеження складено акт та видано припис, у якому зазначено вимоги стосовно усунення виявлених порушень чинної НТД, зокрема:

  • переглянути оперативні схеми КП «Дрогобичтеплоенерго» теплових мереж котелень, згідно з фактичними умовами роботи, із зазначенням на схемі розміщення засобів вимірювальної техніки (далі – ЗВТ), діаметрів трубопроводів, нумерації запірної арматури, спускових пристроїв та дати перегляду схем;
  • переглянути технологічні схеми котелень КП «Дрогобичтеплоенерго», згідно з фактичними умовами роботи, із зазначенням на схемі розміщення ЗВТ, діаметрів трубопроводів, нумерації запірної арматури, спускових пристроїв та дати перегляду схем;
  • забезпечити повіреними манометрами трубопроводи групи мережних насосів котельні на вул. Лепкого;
  • скласти графік проведення планових шурфувань трубопроводів теплових мереж, затвердити його у керівника КП «Дрогобичтеплоенерго»;
  • після закінчення опалювального періоду – провести планові розкриття (шурфування) трубопроводів теплових мереж. Ці роботи оформити актами, в яких зазначити стан ґрунту, будівельної конструкції, ізоляції труб, а також метод відновлення підземної конструкції теплової мережі та інші. 

Крім того, Управлінням Держенергонагляду у Львівській області проведено планове обстеження теплопостачальної організації КП «Стрийтеплоенерго».  На балансі підприємства знаходиться 33 котельні, зі встановленою потужністю 99,9 Гкал/год. Тепловою енергією на потреби опалення забезпечуються 215 житлових будинків, 12 дошкільних навчальних закладів, 11 середніх навчальних закладів, 7 лікувальних закладів та 4 професійні навчальні заклади.

Загалом інспекторами Управління було обстежено 33 котельні та встановлено, що робота котелень регулюється автоматизованою диспетчерською системою, яка дозволяє аналізувати параметри роботи котелень,  теплових мереж та дистанційно здійснювати їх регулювання. Всі котельні підключені до автоматизованої диспетчерської системи та працюють без обслуговуючого персоналу (крім котелень на тверде паливо). У КП «Стрийтеплоенерго» розроблено та надано температурний графік і режимну карту роботи теплових мереж під час опалювального періоду 2020-2021 роки. Також укладено договори на постачання електроенергії, природного газу та твердого палива. Зі споживачами теплової енергії укладено договори на відпуск теплової енергії.

Під час огляду котелень представниками Управління було встановлено, що:

  • теплове обладнання та запірна арматура котелень знаходяться у справному стані;
  • виконано ремонт і технічне обслуговування насосного обладнання;
  • котельні обладнано повіреними манометрами і термометрами;
  • налагоджено автоматику котелень, надано підтверджуючі акти;
  • план-графік заходів з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період виконано у повному обсязі;
  • надано акти гідравлічного випробування теплових мереж на міцність і щільність тощо.

В результаті обстеження складено акт та видано припис із наступним:

  • переглянути оперативні схеми  КП «Стрийтеплоенерго» теплових мереж котелень, згідно з фактичними умовами роботи, із зазначенням на схемі розміщення ЗВТ, діаметрів трубопроводів, нумерації запірної арматури, спускових пристроїв та дати перегляду схем;
  • провести планові  розкриття (шурфування) трубопроводів теплових мереж. Ці роботи оформити актами,  в яких зазначити стан ґрунту, будівельної конструкції, ізоляції труб, а також метод відновлення підземної конструкції теплової мережі;
  • відновити теплоізоляційні конструкції та антикорозійні покриття окремих ділянок теплових мереж у котельнях на вул. Грабовецька, вул. Зелена і вул. О. Басараб тощо.

Виконання вимог приписів взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду в Одеській області проведено планове обстеження КП «Теплопостачання міста Одеса». У ході здійснення заходу було встановлено, що підприємство забезпечує подачу тепла на опалення житлових і виробничих будівель обласного центру. На балансі підприємства знаходяться 144 котельні, зі встановленою потужністю 1 799,97 Гкал/год.

За результатами проведення заходу виявлено 153 порушення вимог НТД, серед яких:

  • потребує ремонту обмуровка котлів РК Південна-1, РК Південна-2, РК «8 квартал ПЗМ»;
  • потребує ремонту теплова ізоляція теплофікаційного трубопроводу на котельнях;
  • потребує ремонту водопровід питної води та система каналізації на центральних теплових пунктах (ЦТП);
  • потребує відновлення й ремонту робоче та аварійне освітлення у приміщеннях РК й ЦТП;
  • потребує ремонту припливно-витяжна вентиляція приміщень РК та ЦТП;
  • потребують оновлення обов’язкові написи на дверях ЦТП: «Тепловий пункт №», «Стороннім вхід заборонено», «Відповідальний за експлуатацію», «Телефон».

У підсумку представниками Управління складено відповідний акт та видано ОСР обов’язковий до виконання припис.

Управлінням Держенергонагляду у Київській області проведено 3 планових обстеження суб’єктів господарювання високого ступеню ризику, що провадять господарську діяльність з виробництва та/або транспортування, та/або постачання теплової енергії. Зокрема, було обстежено КП «Києво-Святошинська тепломережа», ВРКП «Вишгородтепломережа» та КП БМР «Богуславтепловодопостачання».

В результаті проведених обстежень виявлено 100 порушень, зокрема:

  • не проведено протиаварійні  тренування з персоналом, зайнятим експлуатацією та обслуговуванням систем теплопостачання (ВРКП «Вишгородтепломережа», КП БМР «Богуславтепловодопостачання»);
  • потребує проведення  ремонтно-профілактичних робіт запірна арматура системи теплопостачання і теплоспоживання (ВРКП «Вишгородтепломережа»);
  • відсутні дані щодо проведення випробувань теплових мереж котелень на фактичну максимальну температуру теплоносія, що зафіксована за попередні 2 роки (КП «Києво-Святошинська тепломережа»);
  • не переглянуто виконавчі й оперативні схеми устаткування котельні та теплових мереж, відповідно до вимог Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж (на трьох підприємствах);
  • на вентилях та засувках теплопроводів котельні та теплової мережі відсутні написи з номерами, відповідно до схеми (на трьох підприємствах);
  • частково відсутня теплова ізоляція й антикорозійне покриття теплопроводів котельні та теплових мереж (на трьох підприємствах) тощо.

Управлінням видано 3 приписи щодо усунення виявлених порушень. Виконання вимог приписів взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду у Полтавській області проведено плановий захід з державного енергетичного нагляду (контролю) на об’єктах ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго». Під час проведення заходу інспекторами Управління виявлено 132 порушення вимог законодавства, серед яких:

  • не нанесено розпізнавальне забарвлення на теплопроводи ділянки № 131 біля котельні (відповідно до вимог додатку 4 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж);
  • відсутня нумерація запірної арматури теплопроводів розподільчої теплової мережі у межах теплової камери ТК-1 (відповідно до оперативної схеми);
  • не нанесено напрямки потоку середовища на теплопроводи розподільчої теплової мережі у межах теплової камери ТК-1;
  • частково порушена теплова ізоляція зовнішньої поверхні подавального та зворотного теплопроводів у ТК-1;
  • відсутнє антикорозійне покриття металевих конструкцій теплових мереж  ділянки № 131(балки, опори, естакади тощо) біля котельні тощо.

За результатом заходу підприємству видано припис щодо усунення виявлених зауважень.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux