• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Відновленні енергетичної інфраструктури: Харківська область
опубліковано 27 квітня 2023 року о 08:30

В Україні продовжують відновлювати енергетичні об’єкти, пошкоджені внаслідок бойових дій: окупації, артилерійських та ракетних обстрілів.

Так, від початку повномасштабного вторгнення рф кількість зруйнованих та пошкоджених об’єктів енергетичної інфраструктури у Харківській області сягнула близько 2,5 тисяч.

Відновлення енергопостачання споживачам стало головним завданням для енергетиків Харківщини. Завдяки державній підтримці, а також допомозі від міжнародних організацій та країн-партнерів, які надають необхідне обладнання для ремонтів, в області вдається уникнути тривалих відключень. Наразі в регіоні відновлено роботу понад 90% об’єктів, частина з яких працює за тимчасовими схемами.

Сьогодні ще одним із пріоритетних напрямів роботи харківських енергетиків є відновлення електропостачання в деокупованих громадах. І роблять вони це дуже часто ризикуючи власним життям та здоров’ям, адже ворог залишив після себе чимало мін та вибухонебезпечних предметів. До того ж внаслідок обстрілів, які не припиняються, фахівцям доводиться відновлювати електропостачання в одних і тих самих населених пунктах по декілька разів.

Через ворожу агресію на Слобожанщині також зазнали значних пошкоджень та руйнувань об’єкти та мережі теплоенергетики. Зокрема, в обласному центрі пошкоджено понад сто об’єктів теплопостачання, а саме: котельні, ЦТП, насосні станції тощо. Наразі тривають відновлювальні та ремонтні роботи.

На сьогодні вдалося відновити низку об’єктів, зокрема, одну із котелень реконструювали за проєктом Світового банку. Після реконструкції котельня, оснащена генератором великої потужності та автономною свердловиною для безперервного водопостачання на випадок блекауту, може обслуговувати понад 50 житлових будинків та дитячий садок.

Деякі об’єкти фактично побудовано з нуля. Так, за фінансової підтримки міста-побратима Нюрнберга та Асоціації «Харків-Нюрнберг», повністю перебудовано котельню, що обслуговує житлову будівлю, школу та низку закладів охорони здоров’я.

Крім того, найближчим часом в Харкові планується за проєктом Світового банку реконструювати котельню, що зазнала значних пошкоджень не тільки внаслідок обстрілів, а й розмороження системи. До початку опалювального періоду її вдалося частково відновити, що дозволило забезпечити споживачам теплопостачання та постачання гарячої води.

Нагадаємо, що 18 квітня 2023 року відбулося засідання колегії Держенергонагляду України під час якого заслухали інформацію про підсумки проходження поточного та підготовку до прийдешнього осінньо-зимових періодів (ОЗП). Голова Руслан Слободян підкреслив, що ОЗП 2022-2023 років став для енергетичної галузі найскладнішим за всю історію України. Але українські енергетики зробили усе можливе, щоби школи, лікарні, житлові будинки та інші споживачі були зі світлом та теплом.

Наразі енергетики мають зосередитись на підготовці до прийдешнього ОЗП та його проходженні. Підготовка енергосистеми, яка залежить від багатьох чинників, зокрема, і відновлення генерації та пошкоджених об’єктів теплопостачання, і фізичного захисту цих енергооб’єктів, і виконання планових ремонтів, і розроблення заходів з підготовки до ОЗП, сьогодні має бути в пріоритеті всіх суб’єктів господарювання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux