• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Колегія Держенергонагляду заслухала інформацію про підсумки проходження поточного та підготовку до прийдешнього осінньо-зимових періодів
опубліковано 18 квітня 2023 року о 14:29

Засідання колегії Державної інспекції енергетичного нагляду України відбулося 18 квітня 2023 року у змішаному форматі під головуванням очільника відомства Руслана Слободяна. На початку заходу виступив перший заступник Міністра енергетики України Юрій Власенко.


Під час засідання колегії Руслан Слободян підбив підсумки проходження осінньо-зимового періоду 2022 - 2023 років та підкреслив, що цей період став безпрецедентним за складністю та викликами і для енергетики й енергетиків, і для звичайних громадян. «Уперше в історії енергосистема України зазнала системної аварії. Але українські енергетики доклали максимальних зусиль і, на жаль, інколи ціною власного життя, щодня відновлювали і відновлюють енергопостачання в оселях, лікарнях, школах, на підприємствах», – зазначив Голова Держенергонагляду.

Окрему увагу присутніх Руслан Слободян привернув до питання допомоги міжнародних партнерів: «Важлива місія міжнародної підтримки, а це і обладнання, витратні матеріали тощо, нам надано багатьма країнами. Без їхньої допомоги нам було б досить складно. Не чекаючи на припинення вогню, світова спільнота виступила із пропозицією допомоги у відновлені об’єктів енергетики України».

Із доповідями щодо стану проходження та підготовки до прийдешнього осінньо-зимового періоду 2023 - 2024 років в умовах воєнного стану виступили директор Департаменту державного нагляду за експлуатацією станцій та мереж Дмитро Гончаров, директор Департаменту державного нагляду у галузі електропостачання Володимир Клювак та директор Департаменту державного нагляду у сфері теплопостачання Віталій Михайлович.

Після обговорення Руслан Слободян зауважив, що підготовка до майбутнього осінньо-зимового періоду та його проходження залишаються одним із пріоритетних заходів для всіх суб’єктів господарювання. «Підготовка енергосистеми до прийдешньої зими залежить від багатьох чинників. Це й відновлення генерації та пошкоджених об’єктів теплопостачання, і фізичний захист цих енергооб’єктів, виконання планових ремонтів і розроблених заходів з підготовки до осінньо-зимового періоду», – окреслив низку завдань очільник інспекції.

Також він додав, що це не вичерпний перелік завдань, але енергетики мають зустріти усі виклики підготовленими: від забезпечення аварійного запасу матеріалів та устаткування для виконання аварійно-відновлювальних робіт до складання відповідних графіків обмежень.

Наприкінці засідання колегії заслухали доповідь щодо нормативно-правової діяльності Держенергонагляду заступника Голови Анатолія Замулка та начальника Управління правового забезпечення Наталії Кращенко.

Колегія взяла до уваги підсумкову інформацію Держенергонагляду щодо проходження осінньо-зимового періоду та поточного стану підготовки до прийдешнього осінньо-зимового періоду і підтримала законодавчу ініціативу відомства – проєкт Закону України «Про державний енергетичний контроль».

Крім того, Колегія Держенергонагляду ухвалила рішення щодо:

  • здійснення контролю з підготовки об’єктів електроенергетики операторів систем розподілу, оператора системи передачі, виробників електричної енергії та суб’єктів відносин у сфері теплопостачання до роботи в осінньо-зимовий період 2023/2024 років;
  • опрацювання нової редакції Інструкції про розслідування і облік технологічних порушень на об’єктах електроенергетики і в об’єднаній енергетичній системі України;
  • опрацювання спільно з Міненерго питання організації проведення моніторингів суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання (теплогенеруючих, теплотранспортуючих, теплопостачальних організацій) в частині готовності до роботи об’єктів у сфері теплопостачання у разі виникнення позаштатних ситуацій, їх технічного стану, організації експлуатації та стану підготовки/готовності до роботи в опалювальний період 2023/2024 років.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux