• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
В областях продовжуються моніторинги об’єктів електроенергетики
опубліковано 08 жовтня 2020 року о 12:04

Держенергонагляд продовжує проведення моніторингів щодо підготовки об'єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 років (далі – ОЗП). Такі дії здійснюються на виконання Плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2020/21 року та його проходження, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 916-р.

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Чернівецькій області було здійснено моніторинг 6 підрозділів технічної дирекції та 3 районів електричних мереж АТ «Чернівціобленерго».

Під час оглядів перевірено порядок підготовки об'єктів електроенергетики до роботи в ОЗП, організацію експлуатації, технічний стан електроустановок та виявлено 271 порушення вимог нормативно-технічних документів, з яких:

  • 161 – з питань технічного стану, в тому числі:

- 5 – створюють передумови аварії;

- 48 – можуть створити перерву в електропостачанні;

- 50 – впливають на надійність електропостачання;

- 58 – створюють небезпеку для персоналу або населення;

  • 11 – з організації експлуатації;
  • 99 – інші.

За результатами проведених заходів надано рекомендації щодо усунення виявлених порушень.

Водночас представниками Управління Держенергонагляду у Житомирській області проведено моніторинг готовності розподільчих електричних мереж АТ «Житомиробленерго» до роботи в ОЗП. У ході оглядів енергетичних об’єктів виявлено ряд порушень вимог нормативних документів (далі – НТД) в галузі електроенергетики, зокрема:

  • ТП 10/0,4 кВ: наявність чагарнику; некалібровані запобіжники 10 кВ, недостатній рівень оливи в розширнику силового трансформатора, поверхнева корозія корпусу, руйнування фундаменту, несправне освітлення, витік оливи;
  • ПЛ 10 (6) кВ: відстань від гілок дерев до проводів ПЛ менше допустимого, зрив та руйнування ізоляторів, перекіс та вигин траверсів, руйнування розрядника, вихід опори з осі ПЛ, провисання проводів, переріз заземлювальних провідників не відповідає вимогам НД;
  • КЛ 10 (6) кВ: потребує заміни вертикальна ділянка кабелю (не витриманий габарит) на опорі №41 ПЛ-10кВ «Селище-2» відгалуження на ЗТП-288, потребує заміни вертикальна ділянка кабелю (пошкодження ізоляції, тріщини) на опорі №9 ПЛ-10кВ «Господарський двір» відгалуження на ЗТП-288, відсутній грозозахист кабельної вставки 10кВ ПЛ-10кВ «ТП-308» відгалуження на ТП-451;
  • ПЛ 0,4 кВ: відстань від гілок дерев до проводів ПЛ менше допустимого, вихід опори з осі ПЛ, руйнування ізолятора, переріз заземлювального провідника не відповідає вимогам НТД, провисання проводів, загнивання опор, з’єднання проводів в прогонах скрутками.

Для забезпечення належного технічного стану електричних мереж рекомендовано АТ «Житомиробленерго» усунути виявлені порушення вимог НТД до 30 жовтня поточного року.

Зі свого боку, представниками Управління Держенергонагляду у Черкаській області проведено моніторинг виробника електричної енергії з використанням альтернативних джерел енергії ТОВ «Умань Індіан Солар» у м. Умань щодо готовності об'єкта електроенергетики до роботи в ОЗП та за результатами заходу підписано Акт готовності до роботи в ОЗП (далі – Акт готовності).

Також інспекторами Управління Держенергонагляду у Запорізькій області здійснено огляд суб’єктів господарювання, які отримують електропостачання як електроприймачі особливої групи І категорії з надійності електропостачання, щодо забезпечення безперебійного та надійного електропостачання в умовах можливих несприятливих умов.

За результатами заходу підтверджено наявність та працездатність автономних джерел електроенергії суб’єктів господарювання, які отримують електропостачання як електроприймачі особливої групи І категорії з надійності електропостачання.

Крім того, представниками Управління Держенергонагляду в Івано-Франківській області проведено моніторинг стану готовності об'єктів електричних мереж 15 виробників електричної енергії з використанням альтернативних джерел енергії.

За результатами проведених оглядів направлено 6 листів з рекомендаціями щодо усунення порушень НТД у галузі електроенергетики. Чотири виробники електричної енергії проінформували Управління про усунення зауважень. Станом на початок жовтня підписано 9 Актів готовності об’єктів електричних мереж виробників.

На Вінниччині представниками Управління Держенергонагляду проведено огляд ТОВ «Вінниця-Енергосерсів», ТОВ «Укргідро 2009» та ТОВ «Доброслав-Солар» щодо виконання комплексу заходів з підготовки до роботи в ОЗП.

За результатами моніторингів:

  • по ТОВ «Вінниця-Енергосерсів» (м. Вінниця) порушень не виявлено;
  • по ТОВ «Укргідро 2009» (с. Уладівка Літинського району) виявлено 14 порушень вимог НТД, про що складено довідку та надано рекомендації щодо їх усунення;
  • по ТОВ «Доброслав-Солар» (с. Уладівка Літинського району) виявлено 10 порушень вимог НТД, про що складено довідку та надано рекомендації щодо їх усунення.

Водночас представниками Управління Держенергонагляду у Чернігівській області проведено огляди виробників електричної енергії стосовно виконання комплексу заходів із підготовки об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП.

Під час заходів було виявлено типові зауваження, а саме:

  • не складено перспективний (багаторічний) план ремонтів основного і допоміжного обладнання;
  • не розроблено організаційно-технічні заходи з підготовки до роботи в ОЗП;
  • відсутній журнал інструктажів з питань технічної експлуатації;
  • не укомплектовано у повному обсязі електроустановки перевіреними захисними засобами згідно з переліком;
  • не нанесено диспетчерські написи на всіх КТП-10/0,4 кВ.

Керівникам суб’єктів господарювання надано рекомендації щодо усунення виявлених зауважень та створення комісій із визначення стану готовності альтернативних джерел живлення до роботи в ОЗП.

Крім того, інспекторами Управління Держенергонагляду у Волинській області взято участь в роботі комісії з перевірки готовності ПрАТ «Волиньобленерго» до роботи в ОЗП. Зокрема було оглянуто 6 філій, центральні служби і відділи та виявлено ряд зауважень, про що складено відповідну довідку. Керівництву ПрАТ «Волиньобленерго» запропоновано розробити заходи з усунення виявлених зауважень та поінформувати Управління Держенргонагляду у Волинській області про стан їх виконання.

Довідково:

Порядок організації підготовки об'єктів електроенергетики до роботи в ОЗП, критерії оцінки та порядок видачі Актів готовності визначено  Положенням про порядок оцінки готовності об’єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період, затверджених наказом Мінпаливенерго України від 07.07.2006 №231 (у редакції наказу Мінпаливенерго України від 29.12. 2008 № 667) та зареєстрованих в Мінюсті України 03.03.2009 за № 195/16211.

Відповідно до зазначеного Положення для перевірки готовності об'єктів електроенергетики до роботи в ОЗП не пізніше 1 жовтня поточного року за наказами керівників об'єктів електроенергетики створюються комісії з перевірки готовності до роботи в осінньо-зимовий період.

Перевірка готовності до роботи в ОЗП об'єктів електроенергетики має бути завершена у термін не пізніше 15 листопада поточного року.

За умови виконання вимог цього Положення в повному обсязі, відповідними комісіями видається Акт готовності до 15 листопада поточного року. У разі невиконання загальних та додаткових умов готовності до роботи в ОЗП Акт готовності об’єктам не видається. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux