• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У регіонах триває розгляд звернень громадян
опубліковано 20 січня 2021 року о 09:01

Держенергонагляд продовжує вживати заходи щодо забезпечення споживачів якісним, безпечним та безперебійним електропостачанням з боку операторів системи розподілу (далі – ОСР).

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Чернігівській області розглянуто звернення спілки роботодавців регіону щодо виконання договірних відносин у частині розподілу електричної енергії та спільного використання технологічних мереж між АТ «Чернігівобленерго», власником технологічних електричних мереж і спілкою роботодавців Чернігівської області – користувачів електричної енергії.

В ході опрацювання звернення було з’ясовано, що Товариством попереджено низку підприємств про припинення електропостачання, що загрожувало одностороннім розірванням договорів споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, у зв’язку із відсутністю у ОСР договору про спільне використання технологічних мереж з їх власником.

Згідно з вимогами чинних нормативних документів, для забезпечення транспортування електричної енергії з основними споживачами-власниками електричних мереж та обладнання, ОСР було укладено договори про спільне використання технологічних електричних мереж, в тому числі і на підставі договору оренди з власником майна. Оскільки термін дії договору оренди майна завершився, то відповідно і термін дії договору про спільне використання технологічних мереж було припинено.

Товариством було запропоновано подовжити дію договору про спільне використання мереж шляхом укладання додаткової угоди, яку учасники договірних відносин в результаті не підписали. З метою вирішення ситуації у правовому полі, ОСР звернувся до суду з позовом щодо визнання дії існуючого договору про спільне використання технологічних мереж. Господарським судом Чернігівської області договір визнано укладеним і станом на 29 грудня 2020 року рішення суду набрало законної сили.

Представниками Управління було надано заявникам роз’яснення про те, що всі договірні відносини з учасниками роздрібного ринку регулюються Законом України «Про ринок електричної енергії» та Правилами роздрібного ринку електричної енергії. Крім того, було наголошено, що дія договору достроково припиняється у разі отримання ОСР від нового або попереднього власника (користувача) документального підтвердження факту відчуження об’єкта на користь іншої особи або у разі остаточного припинення користування електричною енергією споживачем за його заявою. У разі припинення дії договору, договір припиняє свою дію у частині розподілу електричної енергії на об’єкт, а в частині виконання фінансових зобов’язань сторін (які виникли на дату припинення дії договору) – продовжує діяти до дати здійснення повного взаєморозрахунку між сторонами.

Зі свого боку, інспекторами Управління Держенергонагляду у Закарпатській області розглянуто звернення мешканця с. Угля Тячівського району щодо неналежного технічного стану повітряної лінії електропередачі та постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту, за адресами вул. Шкільна і вул. Підгірна в с. Угля та в урочищі Посіч, що в с. Мала Уголька.

В результаті опрацювання звернення встановлено:

  • розподіл електроенергії до житлових будинків по вул. Шкільна і вул. Підгірна у с. Угля здійснюється повітряною лінією ПЛ-0,4 кВ Л-1 «Село» від КТП-637, яка перебуває на балансі та технічному обслуговуванні ОСР ПрАТ «Закарпаттяобленерго»;
  • розподіл електроенергії до житлових будинків в урочищі Посіч у с. Мала Уголька здійснюється ПЛ-0,4 кВ Л-1 «Центральна» від КТП-389, яка перебуває на балансі та технічному обслуговуванні ОСР.

Під час розгляду звернення встановлено, що факти, наведені у зверненні, підтвердились. Управлінням направлено до ОСР лист стосовно приведення технічного стану електричних мереж та забезпечення якісних показників електричної енергії до осель громадян відповідно до вимог нормативних документів у галузі електроенергетики з повідомленням Управління про їх виконання.

Також Управління ініціювало розгляд звернення громадянина на комісії Інформаційно-консультативного центру ПрАТ «Закарпаттяобленерго» (далі – Комісія ІКЦ) щодо дотримання вимог нормативних документів у галузі електроенергетики під час приєднання до електричних мереж ОСР електроустановки на вул. Керча Івана у м. Мукачево.

Вимогами глави 4.1 розділу ІV Кодексу систем розподілу (КСР) встановлено, що приєднання електроустановки замовника на території, яка підлягає комплексній забудові (мікрорайон, квартал, вулиця) здійснюється відповідно до умов розділу ІV КСР після виконання ОСР електрифікації території, що підлягає комплексній забудові, згідно з планами забудови відповідної території.

Для об'єктивного розгляду звернення, ОСР звернувся із запитом до відділу архітектури та містобудування Мукачівської міської ради з метою отримання інформації. Згідно з інформацією, наданою відділом архітектури та містобудування Мукачівської міської ради, будівництво житлових будинків, господарських будівель і споруд на вказаній земельній ділянці передбачено містобудівною документацією – генеральним планом м. Мукачево, який затверджено рішенням 12 сесії 22-го скликання Мукачівської міської ради. Інформації про розроблення детального плану  у межах населеного пункту надано не було.

У разі отримання від органу місцевого самоврядування інформації щодо прийнятого рішення про комплексну забудову цієї території, то така територія є територією, що підлягає комплексній забудові та має бути електрифікована відповідно до вимог статті 33 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та глави 4.1 розділу ІV КСР.

У разі відсутності такої інформації, ОСР не має права відмовити заявнику у наданні послуги з приєднання до електричних мереж. Приєднання до електричних мереж на такій території повинне здійснюватися відповідно до вимог розділу IV КСР.

Водночас представниками Управління Держенергонагляду у Донецькій області опрацьовано звернення громадянина щодо недотримання терміну надання послуги з приєднання електроустановок замовника у с. Новотроїцьке Покровського району до електричних мереж ОСР.

За результатами аналізу встановлено, що АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» порушено вимоги пункту 4.2.4 глави 4.2 розділу ІV КСР, пункту 4.8.4 та пункту 4.8.5 глави 4.8 розділу ІV КСР у частині дотримання строку надання послуги зі стандартного приєднання для електроустановок замовника другого ступеня потужності.

Тому Управлінням рекомендовано ОСР дотримуватися вимог нормативних документів у частині виконання строків та процедури надання послуги зі стандартного приєднання, а також виконання умов договору про стандартне приєднання у повному обсязі.

Під час розгляду звернення, заявником було надано лист про отримання від ОСР коштів у розмірі 13 285, 81 грн, як компенсацію за порушення строків виконання приєднання за договором та відсутності претензій до АТ «ДТЕК Донецькі електромережі».

Крім того, Управлінням опрацьовано звернення жителя м. Краматорськ щодо постачання електричної енергії до його помешкання, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту.

Під час розгляду звернення, фахівцями Управління виявлено невідповідності щодо технічного стану обладнання електричних мереж, зокрема:

  • параметри якості електричної енергії в точках приєднання споживачів у нормальних умовах експлуатації не відповідають параметрам, визначеним у ДСТУ EN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загального призначення»;
  • відсутні запобіжники по фазі «В» на рубильнику № 15 у розподільній установці РУ-0,4 кВ ТП-456, а також по фазам «В» і «С» на рубильнику № 19 у РУ-0,4 кВ ТП-456;
  • пошкодження (обгорання) губки запобіжника на рубильнику № 18 фази «С» у РУ-0,4 кВ ТП-456;
  • заміри напруги та навантаження в ТП-456 виконуються без урахування вимог нормативних документів у період максимальних та мінімальних навантажень тощо.

За результатами розгляду звернення Управлінням рекомендовано ОСР розробити заходи щодо усунення порушень технічного стану та організації експлуатації електрообладнання й електромереж. Крім того, у подальшому дотримуватися вимог правил та інших нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних мереж, технічного стану електричних установок і мереж.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux