• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У регіонах розглянуто звернення споживачів електричної енергії
опубліковано 19 липня 2021 року о 09:10

Держенергонагляд продовжує вживати заходів щодо забезпечення споживачів якісним, безпечним та безперебійним електропостачанням з боку операторів системи розподілу (далі – ОСР).

Так, представник Управління Держенергонагляду в Івано-Франківській області взяв участь у роботі комісії ІКЦ АТ «Прикарпаттяобленерго» з розгляду звернення мешканки м. Калуш щодо відповідності дій ОСР у частині складання акту про порушення та нарахування обсягів і вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок цього порушення.

За результатами роботи комісії представником Управління було підписано відповідний протокол із зауваженнями в частині відсутності в акті про порушення інформації щодо можливості виявити під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку порушень (зафіксованих в акті), відповідно до вимог абзацу 8 пункту 8.4.8 Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі – ПРРЕЕ).

Під час засідання представниками ОСР не було надано підтвердження здійснення контрольного огляду комерційного обліку споживача відповідно до затвердженого графіку (пункт 5.1.2 ПРРЕЕ). Тож існувала ймовірність виявлення порушень, оскільки контрольним оглядом засобу комерційного обліку у тому числі передбачено виконання комплексу робіт з метою виявлення самовільних підключень без використання спеціальних технічних засобів та/або часткового демонтажу будівельних конструкцій або оздоблювальних матеріалів.

Враховуючи недотримання ОСР термінів проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку, потрібно було визначати кількість днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог ПРРЕЕ, виходячи з кількості робочих днів електроустановки споживача, але не більше загальної кількості робочих днів у шести календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення.

Зазначені зауваження стали підставою для здійснення перерахунку обсягів та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок цього порушення, в сторону зменшення (підпункт 2 пункту 8.4.8 глави 8.4 розділу VIII ПРРЕЕ) за період 6 місяців.

Таким чином було захищено право споживача на об’єктивний підхід.

Представники Управління Держенергонагляду у Житомирській області взяли участь у комісії ІКЦ АТ «Житомиробленерго», у ході засідання якого було розглянуто звернення ТОВ «ВМК-Україна» (далі – споживач) щодо збільшення величини приєднаної потужності без збільшення дозволеної потужності та виконання процедури приєднання електроустановки. За результатами проведеного засідання було ухвалено рішення на користь заявника, а саме:

  • збільшення величини приєднаної потужності споживача, за умови, що величина дозволеної до використання потужності електроустановки залишається без змін, не передбачає виконання процедури приєднання, що визначена Кодексом систем розподілу;
  • рекомендувати внести зміни до договору про надання послуг із розподілу електричної енергії споживачу в частині зміни приєднаної потужності, після внесення відповідних змін в існуючий проєкт електропостачання споживача, (відповідно до вимог пункту 2.4.2. ПРРЕЕ) для здійснення заміни обладнання шляхом реконструкції внутрішніх електричних мереж споживача без зміни величини дозволеної до використання потужності.

Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області проведено розгляд двох звернень громадян щодо неякісного надання послуги з електропостачання до їх помешкань.

Так, у ході розгляду звернення мешканця м. Покровськ встановлено, що з 01.01.2021 по 22.06.2021 відключення електроенергії до помешкання заявника відбувалося з причини відключень електропостачання для проведення ОСР планових та позапланових ремонтів обладнання, виконання оперативних перемикань в мережі 6 кВ, необхідних для попередження розвитку технологічних порушень, створення максимально надійної післяаварійної схеми електричної мережі 6 кВ, усунення загрози життю обслуговуючого персоналу.

За результатами розгляду Управлінням надіслано ОСР лист з рекомендаціями стосовно розробки та виконання заходів щодо розміщення та збереження протягом трьох років на власному вебсайті ОСР інформації про аварійні перерви в електропостачанні тривалістю понад годину із зазначенням причин перерви, дати, часу початку перерви (з точністю до хвилини) й орієнтовного часу відновлення електропостачання після аварійної перерви.

За результатами розгляду звернення жительки м. Маріуполь надіслано відповідь заявниці, в якій зазначено, що представниками ОСР було виконано відповідні перемикання та проведено повторний пофазний вимір величини напруги на силовому трансформаторі Т-1 у ЗТП-93. Рівень напруги було зменшено та її величину доведено до параметрів, які визначені у державному стандарті ДСТУ EN 50160:2014.

Також заявниці повідомлено, що ОСР розпочав планові роботи із заміни закритої трансформаторної підстанції ЗТП-89 на комплектну трансформаторну підстанцію (далі – КТП), для чого житловий будинок, зазначений у звернені, заживлено від тимчасової КТП. Після вказаних робіт, від громадянки отримано лист щодо відсутності скарг стосовно якості електропостачання.

До Управління Держенергонагляду у Хмельницькій області надійшло звернення від товариства з обмеженою відповідальністю (далі – товариство) щодо технологічних порушень в електричних мережах ОСР АТ «Хмельницькобленерго», що спричинили аварійні зупинки технологічного обладнання товариства.

Для розгляду порушених у зверненні питань ОСР була створена відповідна комісія з розслідування технологічних порушень, у роботі якої взяли участь уповноважені представники ОСР, товариства та Управління Держенергонагляду у Хмельницькій області.

Комісією встановлено, що 06.02.2021, 05.03.2021, 24.04.2021, 01.05.2021 на одній з підстанцій (далі – ПС) ОСР мали місце технологічні порушення, що призвели до спрацювання системи захисту ПС 110/10 кВ, яка належить на правах власності суб’єкту господарювання. Причому 05.03.2021 та 24.04.2020 автоматичне повторне включення СВ-110 кВ було успішним. 06.02.2021 та 01.05.2021 тривалість відключення становила 8 хв. та 21 хв. відповідно. Причиною спрацювання системи протиаварійної автоматики на ПС суб’єкта господарювання стали короткі замикання в мережі 10 кВ ПС ОСР.

В усіх випадках на ПС суб’єкта господарювання в роботі залишався один силовий трансформатор, що підтверджується записами в оперативному журналі. Така схема роботи ПС не відповідає погодженій схемі нормального режиму та знижує рівень надійності електропостачання підприємства, що зі свого боку  призвело до аварійних зупинок технологічного обладнання та виробничих процесів.

Наведені у зверненні величини недовідпуску електричної енергії потребують уточнень, оскільки їх розрахунків не було надано, про що суб’єкту господарювання надано роз’яснення щодо правильності проведення розрахунків. Відповідно до пункту 8.2.3 ПРРЕЕ, обсяг недовідпущеної електроенергії споживачу протягом розрахункового періоду визначається як добуток середньодобового споживання, визначеного за фактом споживання у попередньому розрахунковому періоді на час перерви (обмеження) електропостачання з вини ОСР.

Оскільки перерва в електропостачанні викликана технологічними порушеннями в роботі ОСР, то для розрахунку обсягу недовідпущеної електричної енергії тривалість перерви зменшується на проміжок часу, який регламентується Правилами улаштування електроустановок відповідно до категорії надійності електропостачання струмоприймачів споживача.

Також у ході обстеження технічного стану ПС ОСР було встановлено, що її обладнання технічно зношене. Тому для подальшого уникнення технологічних порушень на даній ПС ОСР Управлінням наголошено на необхідності невідкладного проведення позапланового огляду та ремонту обладнання.

Крім того, взято до уваги пропозицію товариства, викладену в особливій думці до протоколу засідання комісії, щодо заміни ОД-КЗ-110 кВ ПС «ХЗТП» на вимикачі. Через те, що Планом розвитку системи розподілу ОСР на 2021-2025 роки передбачено реконструкцію ПС «ХЗТП», Управлінням Держенергонагляду у Хмельницькій області запропоновано ОСР додатково включити до зазначеного плану роботи з їх заміни, з подальшим включенням до Інвестиційної програми ОСР на 2023 рік.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux