• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Розглянуто звернення громадян щодо неякісного електро- та теплопостачання
опубліковано 30 грудня 2020 року о 09:19

Держенергонагляд продовжує вживати заходи щодо забезпечення споживачів якісним, безпечним та безперебійним електропостачанням з боку операторів системи розподілу (далі – ОСР).

Так, Управлінням Держенергонагляду у Чернігівській області розглянуто колективне звернення мешканців житлового будинку в м. Чернігів щодо надання неякісних послуг з опалення та гарячого водопостачання.

Інспекторами Управління спільно з представниками теплопостачальної організації здійснено моніторинг центрального теплового пункту (ЦТП), від якого здійснюється постачання теплової енергії (опалення, гаряче водопостачання), до житлового будинку. В результаті було виявлено порушення вимог нормативно-технічних документів (НТД) щодо технічного стану теплових мереж і режимів постачання теплової енергії до житлових будинків, зокрема:

  • недогрівання теплоносія системи опалення у подавальному трубопроводі на 4-11 °C з урахуванням максимально допустимого відхилення у 3-4 °C;
  • недотримання об'єму теплоносія у кількості 19-27 м³/год (згідно з Режимної карти роботи ЦТП на розподільчих мережах в опалювальний період 2020-2021 років);
  • порушення ізоляції на ділянках зовнішніх теплових мереж до ЦТП та відсутності ізоляції на трубопроводах гарячого водопостачання після водопідігрівача у ЦТП, які було усунено під час проведення заходу.

Керівнику підприємства, що здійснює послуги з теплопостачання, надіслано лист щодо розроблення заходів та невідкладного усунення виявлених порушень у встановлений термін.

Зі свого боку, представниками Управління Держенергонагляду у Черкаській області опрацьовано скаргу ТОВ «КОНЦЕПТ ЮЕЙ» щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту.

Під час розгляду звернення, представниками ОСР на вимогу Управління здійснено виміри параметрів якості електричної енергії на відповідність вимогам національного стандарту України ДСТУ EN 50160: 2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загальної призначеності». В результаті було встановлено, що на момент проведення вимірів, змінення напруги не перевищувало ±10 % від величини декларованої напруги та напруга відповідала національному стандарту України ДСТУ EN 50160: 2014.

За результатами розгляду звернення Управлінням підготовлено відповідь підприємству.

На Житомирщині інспекторами Управління Держенергонагляду опрацьовано колективне звернення громадян, що мешкають на вул. Козятинській у м. Житомир, щодо перерв у електропостачанні та неякісного електропостачання.

Управлінням спільно з ОСР проведено моніторинг і вимірювання параметрів якості електричної енергії в точці розподілу. За результатами проведених заходів підтверджено факт постачання електроенергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту. Крім того, було виявлено низку порушень вимог НТД та розроблено заходи щодо приведення параметрів якості електричної енергії до чинного стандарту України – ДСТУ ЕN – 50160:2014, а саме:

  • заміна наявного проводу ПЛ-0,4 кВ від КТП-4 на провід більшого перерізу;
  • інші технічні заходи для забезпечення якісного електропостачання помешкань заявників.

Хід виконання електромонтажних робіт і терміни приведення показників якості електричної енергії до вимог чинного законодавства взято Управлінням на контроль.

Водночас представниками Управління розглянуто колективне звернення від мешканців житлового будинку по вул. Андріївська, що у м. Житомир, щодо незадовільного електропостачання, яке призвело до виходу з ладу побутових електроприладів заявників.

Інспекторами Управління з виїздом на місце було встановлено, що причиною неякісного електропостачання та пошкодження побутових приладів заявників стало технологічне порушення, внаслідок якого до струмоприймачів мешканців будинку було подано напругу, яка не відповідала нормативним величинам. Після перевірки технічного стану КЛ-0,4 кВ, виявлено її місце пошкодження, зокрема приєднання на ізоляторах фасаду будинку до ввідного ВРЩ-0,4 кВ, за яке відповідно до додатку № 8 до Договору про постачання електричної енергії несе відповідальність ОСР. Заявникам було надано відповідну відповідь.

Також Управління Держенергонагляду у Закарпатській області ініціювало розгляд звернення громадянина на комісії Інформаційно-консультативного центру (далі – Комісія ІКЦ) ПрАТ «Закарпаттяобленерго» щодо відмови ОСР у послузі з приєднання до систем розподілу за адресою заявника (урочище Добрин, що у с. Завбуч Перечинського району).

Враховуючи рішення Тур’я-Пасіцької сільської ради від 17 серпня 2007 року № 177 «Про затвердження кварталу забудови», Комісія ІКЦ рекомендувала ОСР звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування про надання інформації щодо організації комплексної забудови території, на якій знаходиться об’єкт заявника.

У разі наявності інформації щодо прийнятого рішення про комплексну забудову цієї території, територія підлягає комплексній забудові та має бути електрифікована відповідно до вимог статті 33 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» і глави 4.1 розділу ІV Кодексу систем розподілу (КСР).

У разі відсутності такої інформації, ОСР не має права відмовити замовникам у наданні послуги з приєднання до електричних мереж. Приєднання замовників до електричних мереж на такій території повинне здійснюватися відповідно до вимог розділу IV КСР.

Зі свого боку, представниками Управління Держенергонагляду у Донецькій області розглянуто звернення громадянина, який мешкає у м. Покровськ щодо постачання електричної енергії до його помешкання, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту.

В результаті опрацювання звернення фахівцями Управління виявлено невідповідності щодо технічного стану обладнання електричних мереж, а саме:

1. КТП-28:

  • наявна поверхнева корозія корпусу КТП;
  • відсутні диспетчерські позначення та попереджувальні плакати у розподільчому пристрої РП-0,4 кВ і РП-6 кВ;
  • не виконано вимірювання опору заземлювального пристрою КТП-28 та не проведено перевірку корозійного стану заземлювачів і заземлювальних провідників КТП-28 у встановлені терміни тощо.

2. ПЛ 0,4 кВ від КТП-28 приєднання «Юг»:

  • з’єднання проводів на опорах № 24 та № 35 виконано скрутками;
  • наявність дерев, гілки яких наблизились до проводів на відстань менше 1 метра у прогонах опор № 1-2, 2-23.

Додатково встановлено, що:

  • ОСР не проводить вимірювання параметрів якості електричної енергії в точці розподілу з урахуванням вимог КСР (не менше 7 календарних днів, за виключенням часу тривалості перерв у електропостачанні); 
  • відсутній паспорт точки розподілу електричної енергії та енергетичний ідентифікаційний код точки розподілу.

За результатами розгляду звернення Управлінням рекомендовано ОСР розробити заходи щодо усунення порушень технічного стану та організації експлуатації електрообладнання й електромереж. Крім того, у подальшому дотримуватися вимог правил та інших нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних мереж, технічного стану електричних установок і мереж.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux