• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Представники Держенергонагляду у регіонах розслідують технологічні порушення
опубліковано 14 грудня 2020 року о 13:58

Представники Управлінь Держенергонагляду в областях взяли участь у роботі комісій з розслідування технологічних порушень. Такі дії передбачено Інструкцією про розслідування і облік технологічних порушень на об’єктах електроенергетики і в об’єднаній енергетичній системі України, затвердженою наказом Міністерства палива та енергетики України від 09.06.2005 року № 255 (із змінами, внесеними згідно з наказом Мінпаливенерго від 29.12.2008 року № 668).

Так, Управлінням Держенергонагляду у Київській області взято участь у роботі комісій з розслідування двох технологічних порушень, що стались на об’єктах оператора системи розподілу (далі – ОСР) ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі». Наразі технологічні порушення знаходяться у стані розслідування.

Перше технологічне порушення виникло 20 листопада 2020 року о 18 год. 44 хв. на підстанції ПС-35 кВ «Головурів». Так, відключився вимикач В-35 кВ «Вороньків», внаслідок чого було знеструмлено ПС-35 кВ «Роща» і ПС-35 кВ «Вороньків» з навантаженням 17,2 МВт. Сумарний недовідпуск електричної енергії склав 91 200 кВт∙год. 

Відключення вимикача В-35 кВ «Вороньків» на ПС-35 кВ «Головурів» відбулося з причини струмового перевантаження. З 16 год. розпочалось вечірнє зростання навантаження та після 18 год. перевищувало струм навантаження 320 А. Аварійне відключення трансформатора Т-2 на ПС-35 «Роща» також відбулось через струмове перевантаження. Включення трансформатора виконувалось у вечірній максимум навантаження під час включеного положення В-10 кВ Т-2.

Центральним диспетчером ОСР було надано дозвіл на поточний ремонт трансформатора Т-1 на ПС-35 кВ «Млиново». Проте, виявлені додаткові дефекти на обладнанні приєднання трансформатора Т-1 та необхідність їх невідкладного усунення не дозволили вчасно завершити роботи. Режим ремонтної схеми не розраховувався у режимі максимального навантаження.  Проведення робіт значно перевищили дозволений час для проведення таких робіт. Це стало причиною аварійного відключення.

За результатом розслідування технологічного порушення розроблено відповідні заходи щодо недопущення подібних ситуацій у майбутньому, а саме:

  • у випадках розроблення та прийняття в роботу ремонтних режимів, обов’язково враховувати періоди доби з максимальними навантаженнями (ранішній та вечірній). У випадках неможливості стійкого проходження режимів з максимальним навантаженням (під час дозволу створення таких режимів) – обмежувати час на виконання робіт і обов’язково повідомляти про цю вимогу виконавців робіт;
  • забезпечити виконання планових робіт в електроустановках у відповідності до погоджених центральною диспетчерською службою заявок з обов’язковим виконанням регламенту щодо часу.

Друге порушення сталось 22 листопада 2020 року о 19 год. 14 хв. У результаті спрацювання захисту відключилися повітряна лінія ПЛ-110 кВ «Новокиївська-Фастів № 1» та ПЛ-110 кВ «Новокиївська-Фастів № 2». Внаслідок чого у той самий час на ПС-330 кВ «Новокиївська» від IV ступеню земляного захисту відключився вимикач В-110 кВ «Тарасівська № 1» та з ПС-35 кВ «Калинівка» надійшли сигнали про відключення вимикачів В-35 силових трансформаторів Т-1 і Т-2. В результаті технологічного порушення сумарний недовідпуск електричної енергії склав 20 120 кВт∙год.

В ході проведення розслідування було виявлено, що порушення виникло через дії сторонніх осіб, а саме водія вантажного автомобіля з маніпулятором (крановою установкою) сторонньої організації. Так, водій грубо порушив Правила охорони електричних мереж під час встановлення вантажу на кузов автомобіля та стрілою маніпулятора наблизився на недопустиму відстань до проводів ПЛ-110 кВ «Новокиївська-Фастів № 1, № 2», що призвело до електродугового перекриття з нижнього провода ПЛ на вантажопідіймальний строп кранової установки. О 21 год. 18 хв. після повідомлення про те, що стрілу маніпулятора знято з лінії – ПЛ-110 кВ «Новокиївська-Фастів № 1» включено у роботу.

За результатом розслідування технологічного порушення розроблено відповідні заходи, зокрема:

  • виконати позачерговий огляд ПЛ-110 «Новокиївська-Фастів № 1, № 2» та поновити застережні знаки (за необхідності);
  • посилити інформаційну роботу з населенням про небезпеку виконання робіт в охоронних зонах ПЛ 35-110 кВ.

Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду у Тернопільській області взято участь у комісії з розслідування технологічного порушення, що виникло на об’єкті ОСР ВАТ «Тернопільобленерго».

30 листопада 2020 року о 17 год. 51 хв. на ПЛ-110 кВ «Лозова-Збараж» у прогоні опор № 9-10 (верхня  фаза «В») обірвався провід. Зокрема, на опорі № 9 на відстані 1 метра від підтримуючого затискача (у місці кріплення віброгасника) в сторону ПС-110 кВ  «Збараж». Основною причиною обриву провода стало пошкодження та подальший розрив сталевих (несучих) жил провода внаслідок дії вібрації. Це сталось через відсутність своєчасної організації керівним технічним персоналом ОСР виконання заходів щодо усунення дефектів, виявлених під час оглядів ПЛ-110 кВ «Лозова-Збараж» у 2018-2020 роках.

Причиною розвитку та довготривалої ліквідації технологічного порушення стало відхилення роботи мереж ОСР від схеми живлення нормального режиму. До виникнення порушення система електричних мереж ОСР працювала з відхиленням від схеми живлення нормального режиму через виконання заявок ПрАТ «Рівнеобленерго» з реконструкції 2С-35 кВ на ПС 35 кВ «Дубно» та РДЦ Південно-Західного з ремонту ПЛ-330 кВ «Рівне-Західноукраїнська». Під час виникнення технологічного порушення оперативний персонал знаходився на зміні, перемикань не проводилось. Внаслідок технологічного порушення відбулося знеструмлення споживачів:

  • 8 ПС-110 кВ: «Кременець» (частково), «Піщатинці», «Загайці», «Шумськ» (частково),  «Ланівці» (частково), «Вишгородок», «Збараж» (частково) та «Лозова»;
  • 16 ПС-35 кВ:  «Кременець-35», «АЗС», «Горинка», «Бонівка», «Кунинець», «Новостав», «Вілія», «Тилявка», «Шумськ-35», «Кути», «Снігурівка», «Колодно», «Вишнівець», «Цукрозавод», «Добриводи» та «Максимівка».

В ході виникнення та ліквідації технологічного порушення релейні захисти, оперативний та ремонтний персонал діяли правильно. Відновлення режиму роботи мережі та електропостачання споживачів здійснено 30 листопада 2020 року. Відновлення роботи пошкодженого устаткування виконано 01 грудня 2020 року. Недовідпуск електроенергії внаслідок технологічного порушення становив 25 000 кВт год.

За результатами розслідування комісією розроблено основні (організаційні й технічні) заходи щодо недопущення подібних порушень, а саме:

  • провести позачерговий комплексний огляд ПЛ-110 кВ «Лозова-Збараж» з метою визначення обсягів ділянок та вузлів, що потребують заміни/ремонту. За результатами огляду ПЛ скласти дефектний акт;
  • згідно дефектного акту виконати заміну/ремонт вузлів ПЛ (включно з відновленням цілісності металоконструкцій опор ПЛ), струмоведучого проводу та грозозахисного тросу на дефектних ділянках ПЛ-110 кВ «Лозова-Збараж» на 2021 рік.

Усі технологічні порушення кваліфіковано як відмова II категорії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux