• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Понад 5,5 тисяч об’єктів теплоенергетики отримали підтвердження стану готовності до роботи в ОП
опубліковано 08 вересня 2023 року о 08:30

В Україні триває масштабна підготовка до опалювального періоду 2023/2024 років (ОП). Теплопостачальні організації, органи виконавчої влади та місцева влада вживають усіх можливих заходів для вчасної та належної підготовки теплових господарств до роботи в ОП. Зі свого боку, Держенергонагляд в межах компетенції продовжує активну роботу з оцінки готовності енергетичних господарств у сфері теплопостачання до роботи в холодну пору року.

Так, за зверненнями суб’єктів господарювання, представники територіальних органів Держенергонагляду активно долучаються до оцінювання технічного стану, організації експлуатації та готовності до роботи в ОП теплових, тепловикористальних установок і мереж споживачів, зокрема, закладів охорони здоров’я, освіти та дошкільної освіти.

Такі огляди у першу чергу покликані допомогти закладам та установам, які не мають власних технічних спеціалістів, отримати необхідну інформацію для належної підготовки теплових господарств до роботи в ОП. Завдяки рекомендаціям, які надають фахівці Держенергонагляду, суб’єкти господарювання отримують чітку дорожню карту щодо першочерговості та важливості виконання тих чи інших заходів з підготовки їх енергетичної інфраструктури до роботи в холодну пору року. Крім того, це дозволяє планувати не тільки виконання заходів, а й залучення на ці потреби фінансових ресурсів, у тому числі бюджетних.

Наразі оглянуто 2 224 енергетичних об'єкти: 329 джерел теплової енергії з приєднаними до них тепловими мережами та 1 895 систем теплоспоживання споживачів. За результатами моніторингу зафіксовано 4 тисячі зауважень щодо порушень вимог норм і правил у сфері теплопостачання.

Керівникам закладів та установ були надані рекомендації з можливими технічними рішеннями. На сьогодні суб’єктами господарювання усунуто 557 зауважень. Зі свого боку Держенергонагляд тримає на контролі стан усунення зауважень.

Також фахівці Держенергонагляду беруть участь в роботі комісій з перевірки готовності теплових господарств до роботи в ОП за зверненнями суб’єктів відносин у сфері теплопостачання. За результатами роботи комісій, представниками територіальних органів відомства підтверджено стан готовності 5 569 об’єктам у сфері теплопостачання: 422 джерелам теплової енергії та 5 147 тепловим господарствам споживачів теплової енергії.

Крім того, Держенергонагляд тримає на контролі виконання планів організаційно-технічних заходів з підготовки теплових господарств суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії та споживачів соціальної сфери. Серед іншого щодо проведення ними гідравлічних випробувань теплових мереж на щільність та міцність.

За результатами моніторингу інспекції, наразі теплогенеруючі, теплотранспортуючі, теплопостачальні організації провели гідравлічні випробування на 8,9 тис. км теплових мереж. Водночас за інформацією споживачів теплової енергії (закладів охорони здоров’я, освіти та дошкільної освіти) проведено гідропневматичне промивання систем опалення на 3 526 об’єктах і гідравлічне випробування систем опалення на щільність та міцність на 3 644 об’єктах.

Також на виконання доручення Міністерства енергетики України, Держенергонагляд здійснює моніторинг об'єктів у сфері теплопостачання, пошкоджених унаслідок бойових дій.

На кінець серпня поточного року фахівцями Держенергонагляду зафіксовано 1 153 пошкоджень об’єктів у сфері теплопостачання.

Зазначимо, що такі моніторинги є одним з важливих етапів підготовки теплових господарств до роботи в ОП, оскільки дозволяють своєчасно вжити заходів для забезпечення стабільного та якісного теплопостачання споживачам. Своєю чергою це сприяє своєчасному початку ОП та його сталому проходженню.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux