• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На об'єктах обленерго завершено розслідування технологічних порушень
опубліковано 04 грудня 2020 року о 09:33

Представники Управлінь Держенергонагляду в областях взяли участь у роботі комісій з розслідування технологічних порушень. Такі дії передбачено Інструкцією про розслідування і облік технологічних порушень на об’єктах електроенергетики і в об’єднаній енергетичній системі України, затвердженою наказом Міністерства палива та енергетики України від 09.06.2005 року № 255 (із змінами, внесеними згідно з наказом Мінпаливенерго від 29.12.2008 року № 668).

Так, інспектори Управління Держенергонагляду в Одеській області взяли участь у роботі комісій з розслідування технологічних порушень, що стались на об’єктах АТ «ДТЕК Одеські електромережі».

8 листопада сталась відмова  ІІ категорії на підстанції (далі – ПС) 110/35/10 кВ «Роздільна» та повітряній лінії (далі – ПЛ) 110 кВ «Роздільна-Цебриково». Недовідпуск електричної енергії склав 6,16 тис. кВт∙год. Під час огляду відключеного обладнання ПС «Цебриково» виявлено електродугові пошкодження обладнання.

Однією з причин технологічного порушення стало електродугове перекриття ізоляції прохідних ізоляторів комірки № 7 через втрату ними електричної міцності у результаті появи тріщин в порцеляні.

За результатами розслідування визначено основні заходи, що необхідно вжити для ліквідації наслідків технологічного порушення, а саме:

  • провести аналіз пошкоджуваності прохідних ізоляторів у комплектному розподільчому пристрої закритого типу (КРПЗ-10) з комірками типу К-47;
  • на ПС 110 (35) кВ з комірками типу К-47 проводити поточні ремонти збірних шин 10 кВ з періодичністю 1 раз на рік.

Зі свого боку, на Житомирщині було залучено представника Управління Держенергонагляду для розслідування технологічного порушення, що сталось на об'єкті АТ «Житомиробленерго».

Так, 16 листопада о 6 год. 44 хв. на ПС 110/35/10 кВ «Н.Любар», через замикання на землю фази В, вручну було відключено вимикач 35 кВ «Блохів». Під час огляду розподільчого пункту (РП) 35 кВ «Болохів» та кабельно-повітряної лінії (КПЛ) 35 кВ «Болохів-Н.Любар» видимих зауважень не виявлено. Попереднє визначення порушення – відмова ІІ категорії.

Завдяки розрізу пошкодженої муфти було встановлено, що під час виконання монтажу з’єднувача жил кабелю (ф.В), під жилами кабелю меншого (150 мм²) перерізу не було встановлено додаткову пластину. Відсутність такої пластини призвело у подальшому до перегріву місця з’єднання та руйнування ізоляції жили кабелю. Крім того, під час розрізу муфти виявлено відсутність одного шару мідної сітки між дротами екрану кабелю та екранованою ізоляційною трубкою. Ці фактори є результатом недотримання технології виконання робіт підрядною організацією.

З метою запобігання подібних порушень, комісією розроблено основні (організаційні і технічні) заходи, зокрема:

  • провести заміну всіх з’єднувальних муфт (3 шт.) на кабельній вставці РП-35 «Болохів» оп.10 КПЛ-35 кВ «Болохів - Н.Любар», а також заміну всіх з’єднувальних муфт (3 шт.) на кабельному відгалуженні до РП-35 «Болохів» КПЛ-35 кВ «Н.Любар – Громада з відгалуженням на РП-35 «Болохів». Після здійснення заміни провести відповідні випробування;
  • посилити контроль зі  сторони ОСР за виконанням підрядною організацією робіт із заміни кабельних з’єднувальних муфт на кабельній вставці РП-35 «Болохів» оп.10 КПЛ-35 кВ «Болохів - Н.Любар» та кабельному відгалуженні до РП-35 «Болохів» КПЛ-35 кВ «Н.Любар – Громада з відгалуженням на РП-35 «Болохів»;
  • посилити контроль за  виконанням підрядними організаціями робіт з монтажу кабельних ліній 35 кВ, що передаються в експлуатацію та будуть обслуговуватися персоналом ОСР.

В результаті проведених дій, комісією складено Акт розслідування технологічного порушення. У зв'язку із незгодою представника Держенергонагляду, Акт розслідування підписано із зауваженнями, а саме: доповнити пункт 13 Акту (основні заходи щодо недопущення подібних порушень) наступним заходом – у термін до 4 грудня обладнати В-35 кВ «Болохів» селективним захистом від однофазного замикання на землю, що діє на вимикання.

Також інспектор Управління Держенергонагляду у Черкаській області взяв участь у комісії з розслідування технологічного порушення, що сталось на об’єкті ПАТ «Черкасиобленерго».

19 листопада о 9 год. 59 хв. на ПС-150/10 кВ «Чорнобай» від 3 ст. ЗЗ відключився вимикач СВ-150. Одночасно на ПС-150/110/35/10 кВ «Золотоноша» від 1 ст. ЗЗ аварійно відключився вимикач В-150 АТ-1, внаслідок чого відбулося відключення ПЛ-150 кВ «Золотоноша-Чорнобай».

Причиною виникнення порушення став наїзд трактором на опору № 67 ПЛ-150 кВ «Золотоноша-Чорнобай».

За результатами роботи комісії розроблено заходи щодо недопущення подібних ситуацій у майбутньому, зокрема:

  • активізувати роботу щодо повідомлень місцевій виконавчій владі, керівникам сільськогосподарських структур, лісових господарств, та транспортних господарств, власникам земель або землекористувачам, через територію яких проходять ПЛ, а також керівникам підприємств, установ та організацій, що розташовані поруч з охоронними зонами, про вимоги Правил охорони електричних мереж (ПОЕМ);
  • щоквартально у засобах масової інформації та на сайті ОСР розміщувати оголошення щодо дотримання вимог ПОЕМ під час проведення робіт в охоронних зонах ПЛ 35-150 кВ.

Довідково:

На адресу Управління Держенергонагляду у Тернопільській області надійшов лист від ОСР ВАТ «Тернопільобленерго», у якому було повідомлено про більш як 200 споживачів електроенергії регіону, що мають на балансі ТП 10/0,4 кВ та не забезпечують їх належну експлуатацію через відсутність особи, відповідальної за електрогосподарство. У зв'язку з неналежною експлуатацією електроустановок даної категорії споживачів, у їх мережах стаються технологічні порушення, що спричиняють вимкнення у мережах ОСР і як наслідок – знеструмлення інших споживачів.

Станом на 27 листопада Управлінням, відповідно до поданої ОСР інформації, направлено рекомендаційні листи понад 100 споживачам електроенергії, що мають на балансі ТП 10/0,4 кВ та не забезпечені електротехнічним персоналом. У листах повідомляється про необхідність приведення експлуатації електроустановок у відповідність до вимог чинного законодавства та інформування про наявність/відсутність особи, відповідальної за електрогосподарство, її прізвище, кваліфікацію, групу з електробезпеки, дату перевірки знань та надання графіку перевірки знань електротехнічного персоналу на наступний рік (у відповідності до вимог пунктів 1.4-1.8 та пункту 2.23 розділу ІV Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів). У разі відсутності електротехнічного персоналу – надати копію договору на обслуговування електроустановок зі спеціалізованою організацією, яка має відповідний дозвіл на проведення робіт в електроустановках.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux