• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Упорядкування законодавства у сфері теплопостачання
опубліковано 17 березня 2023 року о 12:49

Держенергонаглядом розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо державного енергетичного нагляду (контролю) у сфері теплопостачання» (далі – проєкт Закону), який проходить громадське обговорення шляхом електронних консультацій.

Так, проєктом Закону пропонується розширити сферу дії Закону України «Про теплопостачання» на тепловикористальні установки. Це обумовлюється поширенням використання в теплоенергетиці сучасного інноваційного обладнання, яке також потребує належних умов експлуатації та обслуговування. Зазначена зміна покликана окреслити всі об’єкти у сфері теплопостачання, які підпадають під дію Закону України «Про теплопостачання».

Також проєктом Закону пропонується упорядкування повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики (Міненерго) та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику (Держенергонагляд) у сфері нагляду (контролю) у галузі теплопостачання в частині технічного стану та організації експлуатації теплових, тепловикористальних установок і мереж, енергетичного обладнання суб’єктів відносин у сфері теплопостачання (крім внутрішньобудинкових систем теплопостачання багатоквартирних будинків), випробування та ремонту зазначених установок і мереж, режимів постачання теплової енергії.

Запропоновані зміни обумовлюються тим, що на сьогодні повноваження Держенергонагляду як центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю), зокрема, у галузі теплопостачання, визначено в статті 14 Закону України «Про теплопостачання» та мають загальний характер.

Відтак діяльність Держенергонагляду щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сфері теплопостачання значною мірою залишається врегульованою не на законодавчому рівні, а на рівні підзаконних нормативно-правових актів, які станом на сьогодні також потребують перегляду Міненерго як органом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у цій сфері.

Для унормування чинного законодавства у сфері теплопостачання проєкт Закону має закріпити на законодавчому рівні повноваження Міненерго як центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері державного нагляду (контролю) у галузі теплопостачання в частині технічного стану та організації експлуатації теплових, тепловикористальних установок і мереж.

Крім того, проєкт Закону спрямований на забезпечення дотримання одного з основних принципів державного нагляду (контролю), визначеного Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», щодо неприпустимості дублювання повноважень органів державного нагляду (контролю) та неприпустимості здійснення заходів державного нагляду (контролю) різними органами державного нагляду (контролю) з одного й того самого питання. Так, згідно з нормами проєкту Закону усувається можливість дублювання повноважень при здійснені державного нагляду (контролю) у сфері теплопостачання та державного нагляду (контролю) у сфері нагляду (контролю) житлово-комунального господарства шляхом закріплення вичерпних повноважень за Держенергонаглядом.

Визначення єдиних засад державного енергетичного нагляду (контролю) у сфері теплопостачання та закріплення повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері державного нагляду (контролю) у галузі теплопостачання, зокрема, в частині здійснення нормативно-правового регулювання питань, пов’язаних з державним енергетичним наглядом, сприятиме створенню умов, що позитивно впливатимуть на формування сфери теплопостачання, забезпеченню надійного теплопостачання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux