• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Руслан Слободян розповів про роботу Держенергонагляду у 2023 році
опубліковано 15 лютого 2024 року о 14:40

15 лютого 2024 року голова Держенергонагляду Руслан Слободян прозвітував про результати роботи інспекції за 2023 рік.

Очільник відомства зазначив, що попри усі труднощі та виклики, спричиненні російсько-українською війною, вдалося повною мірою забезпечити нормальне функціонування відомства в умовах воєнного часу. «Інспекція постійно на передовій вирішення гострих питань, які постають перед енергетикою і суспільством щодо безпеки постачання електричної енергії та забезпечення надійного теплопостачання, особливо зараз, в умовах війни проти України, коли ворог підступно обстрілює критичну інфраструктуру та енергетичні об'єкти», – підкреслив Руслан Слободян, презентуючи публічний звіт.

Річним планом роботи Держенергонагляду на 2023 рік передбачено 108 завдань, з них 42 завдання стосувалося державного нагляду (контролю) у галузі електроенергетики і 20 завдань у сфері теплопостачання, націлених на забезпечення сталого енергопостачання всім суб’єктам господарювання та споживачам. Решта завдань, визначених річним планом, передбачали покращення формування політики Держенергонагляду та ефективного управління. Проте у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України деякі заходи, зазначені в річному плані, виконано частково або обмежено на період дії воєнного стану.

Додатковим напрямом робіт для Держенергонагляду під час воєнного стану є виконання доручень Міненерго, РНБОУ стосовно надання оперативної інформації щодо пошкоджень об’єктів газової інфраструктури через бойові дії, що призводять до зупинення постачання природного газу захищеним споживачам; збір та аналіз інформації стосовно завданих збитків об’єктам критичної енергетичної інфраструктури внаслідок агресії рф; участь у складі Робочої групи з питань організації гуманітарної допомоги в енергетичній галузі.

Під час доповіді Голова дав всебічну оцінку кожному із напрямів діяльності й наголосив на вжитих відомством заходах щодо подолання наслідків ракетних і дронових атак на енергетичну інфраструктуру з метою стабілізації та відновлення нормальної роботи енергетичної галузі. Зокрема, з початку російсько-української війни представники Держенергонагляду беруть активну участь в оглядах пошкоджених об’єктів електричних мереж або їх складових. Загалом, протягом 2023 року оглянуто 2 897 пошкоджених об’єктів електричних мереж або їх складових у 18 операторів систем розподілу та оформлено 2 074 дефектних акти.

Аналіз отриманих даних став важливим інструментом для органів виконавчої влади в розумінні стану справ у галузі енергетики. Він дозволив ухвалювати вчасні та адекватні рішення щодо подолання наслідків ворожої агресії, відновлення енергопостачання та нормального функціонування економіки України. Аналітичні дані також стали основою для розробки стратегій відновлення та підтримки електромереж та енергетичної інфраструктури країни у період кризи.

Значна допомога енергетичному сектору надавалася і надається в межах Фонду підтримки енергетики України, створеного навесні 2022 року за спільної ініціативи Міністра енергетики України Германа Галущенка і Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. Фонд став ефективним інструментом залучення грантових коштів від партнерів для закупівлі обладнання та дає змогу урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.

«Попри виклики 2023 року Держенергонагляд продовжив виконання своїх завдань для забезпечення енергетичної безпеки України, надійного і безпечного постачання електричної та теплової енергії споживачам, ефективного функціонування систем теплопостачання тощо», – підкреслив керівник інспекції.

За словами Руслана Слободяна, результатом заходів та рішень, вжитих Держенергонаглядом та іншими органами виконавчої влади, стало забезпечення на належному рівні:

  • виконання відновлювальних та ремонтних робіт на енергетичних об’єктах;
  • підготовки енергетичних об’єктів до проходження осінньо-зимового періоду з боку суб’єктів господарювання. Про якість такої підготовки свідчить успішне проходження поточного осінньо-зимового періоду тощо.

Руслан Слободян також окреслив плани на 2024 рік. Зокрема, наголосив, що Держенергонагляд буде спрямовувати зусилля на:

  • підвищення ефективності державного нагляду (контролю) у галузях електроенергетики, теплопостачання, на ринку природного газу та забезпечення ефективної її оцінки;
  • запровадження дерегуляційних заходів у здійсненні державного нагляду (контролю) у галузях електроенергетики та теплопостачання, а також на ринку природного газу. Здійснення моніторингу, камеральних перевірок з метою зменшення наглядового тиску на суб’єкти господарювання;
  • здійснення заходів щодо запровадження в енергетиці інтелектуальної системи SMART тощо.

«Також Держенергонагляд вживатиме всіх заходів з метою відновлення, ремонтів та стабільного функціонування енергетичної системи України», – повідомив очільник відомства.

Детальніше ознайомитись зі звітом Держенергонагляду за 2023 рік можна за посиланням (pdf, 700 Kb).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux