• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Енергетики готувалися до складних сценаріїв проходження осінньо-зимового періоду – Руслан Слободян
опубліковано 15 лютого 2024 року о 08:30

Попри атаку на енергетичні об’єкти Дніпропетровщини, яку здійснив ворог 13 лютого, ситуація в енергетичній системі України стабільна. Енергетики знають, що робити та як долати такі наслідки. Про це зазначив голова Держенергонагляду Руслан Слободян в етері телемарафону «Єдині новини».

За його словами, українські енергетики готувалися до таких складних сценаріїв проходження осінньо-зимового періоду. Зокрема, з літа здійснювалась масштабна кампанія з підготовки до холодної пори року. За координації Міненерго активно працює антикризовий енергетичний штаб. Також накопичено достатній аварійний запас обладнання.

«Наразі споживачі заживлюються за тимчасовими схемами. Водночас енергетики оперативно відновлюють пошкоджене обладнання. Так, потрібні певні зусилля для відновлення нормальної схеми електричних мереж, але на сьогодні загрози знеструмлень немає», – повідомив Руслан Слободян.

Голова Держенергонагляду зазначив, що в енергосистемі України дефіциту електроенергії наразі не фіксується і графіки відключень у жодному регіоні не застосовуються.

«Сьогодні маємо певний резерв блоків генерації, які готові збільшити виробництво електроенергії навіть на випадок похолодання. Крім того, маємо резерв застосування імпорту електроенергії. Тож нині ситуація стабільна і відключень електроенергії не прогнозується», – повідомив він.

Коментуючи стан галузі, голова зазначив, що інтеграція української енергосистеми в європейську дає значні переваги для забезпечення стабільної роботи. Зокрема, протягом доби здійснюється як імпорт, так і експорт електроенергії. «Коли в нас є профіцит електроенергії, ми можемо продавати її до Європи, коли виникає дефіцит – ми можемо імпортувати. Це така постійна взаємодопомога»,– зауважив він.

За його словами, експорт електроенергії – це можливість залучення коштів в економіку України, зростання податкових надходжень до держбюджету. Також це джерело фінансових ресурсів для пришвидшення аварійно-відновлювальних робіт. Водночас протягом зими експорт не може бути великим. І здійснюється тільки тоді, коли задоволені потреби всіх українських споживачів.

Щодо проведення аварійно-відновлювальних робіт очільник Держенергонагляду зазначив, що енергетична система – як живий організм, де все перебуває в постійному русі. Якесь обладнання працює на максимумі, якесь виводиться у плановий ремонт, а якесь доводиться ремонтувати аварійно. Увесь цей процес цілком організований. Графік планових ремонтів розписаний на рік наперед. І в ньому вже закладено певну можливість резервування на випадок непередбачених ситуацій. Тому такі пошкодження, які були завдані внаслідок обстрілів Дніпропетровщини, не викликали якихось серйозних ускладнень в живленні енергоцентрів України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux