• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Особливості проведення заходів державного нагляду (контролю) в умовах воєнного стану в галузі електроенергетики
опубліковано 02 грудня 2022 року о 08:30

Енергетичний сектор став однією з головних цілей військової агресії росії проти України і наша енергетика втратила значну частину потужностей.

Держенергонагляд, як орган, який реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики та теплопостачання, вживає всі можливі заходи в умовах воєнного стану.

Постійно здійснюється моніторинг із проведенням інвентаризації пошкоджень об’єктів критичної енергетичної інфраструктури (електроенергетики та теплопостачання або їх складовим), завданих внаслідок бойових дій, та визначаються спроможності їх відновлення.

Спільно з представниками операторів системи розподілу (далі – ОСР) Держенергонаглядом проводиться моніторинги виконання планів заходів з підготовки основного обладнання до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 років (далі – ОЗП), у тому числі планових ремонтних робіт обладнання електричних мереж, з метою приведення їх технічного стану у відповідність до вимог нормативно-правових актів, норм та правил у галузі електроенергетики (далі – НД).

Виконується моніторинг та нагляд за технічним станом та організацією експлуатації пристроїв автоматичного частотного розвантаження, встановлених у виробників електричної енергії, оператора системи передачі, ОСР та споживачів електричної енергії.

Проте, на час воєнного стану деякі заходи інспекцією виконано частково або призупинено.

До початку військової агресії російської федерації, у січні-лютому 2022 року Держенергонаглядом за зверненням фізичних осіб проведено 113 позапланових заходів, виявлено порушення вимог НД та за результатами видано 109 приписів на їх усунення.

У зазначений період здійснено 88 перевірок виконання ОСР розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення позапланових (планових) заходів державного нагляду (контролю), та встановлено їх виконання у повному обсязі.

За 10 місяців 2022 року територіальними управліннями Держенергонагляду здійснено 22 позапланових заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання ОСР вимог законодавства у галузі електроенергетики при підготовці об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП. За результатами заходів виявлено 8 423 порушення та видано 22 приписи на їх усунення.

Також Держенергонаглядом проведено моніторинги щодо повноти та якості виконання планів-графіків за І, ІІ та III квартали 2022 року робіт з розчистки трас 21 ОСР. За результатами виявлених порушень видано відповідні рекомендаційні листи на їх усунення.

Щоденно здійснюється моніторинг щодо знеструмлень в електричних мережах ОСР внаслідок активних бойових дій, несприятливих погодних умов та введених графіків аварійних та погодинних відключень електричної енергії станом на 8, 14 та 20 годину в розрізі ОСР.

Щомісяця Держенергонаглядом здійснюється моніторинг щодо відмов І та ІІ категорій у електромережах ОСР.

Крім того розглянуто проєкти наказів щодо підготовки до ОЗП 23 ОСР та 39 виробників електричної енергії.

Здійснено моніторинг контролю виконання 21 ОСР програми забезпечення надійності роботи електричних мереж у І, ІІ та III кварталах 2022 року.

Проводиться контроль щодо виконання лікувальними закладами вимог рекомендаційних листів з приведення схем живлення категорійних струмоприймачів до І категорії надійності електропостачання шляхом улаштування резервних автономних джерел живлення та/або автоматичних вводів резерву (АВР).

Здійснюється огляд пошкоджених об’єктів електричних мереж або їх складових з метою оперативного виконання відновлювальних робіт пошкоджених об’єктів електричних мереж, забезпечення належного (сталого) електропостачання побутових споживачів, населених пунктів та споживачів, які критично впливають на забезпечення життєдіяльності регіону (об’єктів побутової, соціальної, телекомунікаційної та промислової інфраструктури тощо).

Інспекцією здійснено моніторинги щодо наявності резерву потужностей 450 АЗС вздовж 6 доріг міжнародного значення щодо можливостей приєднання до електричних мереж електрозарядних станцій.

Виконано моніторинги щодо забезпечення 31 ОСР безпеки постачання електричної енергії, підготовки електроустановок трансформаторних підстанцій напругою 35-150 кВ до роботи в умовах високих температур, приведення їх технічного стану та схем нормального режиму роботи у відповідність до вимог НД. За результатами виявлених порушень видано відповідні рекомендаційні листи.

Представниками Держенергонагляду спільно з представниками ОСР здійснено оцінювання (моніторинг) наявності у них аварійного запасу матеріалів та устаткування для виконання аварійно-відновлювальних робіт на лініях електропередачі і розподільних установках 0,4-150 кВ в ОЗП. За результатами моніторингу надано рекомендації щодо приведення аварійного запасу до розрахункового обсягу.

Територіальними органами Держенергонагляду спільно з ОСР здійснено оцінювання (моніторинг) стану працездатності засобів системної протиаварійної автоматики, встановлених на об’єктах ОСР та споживачів електричної енергії. За результатами виявлених порушень видано відповідні рекомендаційні листи.

Також Держенергонаглядом проведено вибірковий моніторинг (перевірку) важливих об’єктів розподільчих мереж щодо забезпечення фізичного захисту від уражень внаслідок ворожих обстрілів.

Фахівці Держенергонагляду здійснили моніторинг щодо пошкодження об’єктів електричних мереж ОСР напругою 35-110 (150) кВ внаслідок ракетних та артилерійських ударів агресора.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України щодо заходів з оптимізації графіків погодинного відключення електричної енергії в областях та м. Києві та згідно з Інструкцією про складання і застосування графіків погодинного відключення електричної енергії Держенергонаглядом здійснено моніторинг обсягів графіків погодинного відключення електричної енергії.

У січні-жовтні 2022 року Держенергонаглядом розглянуто 1470 звернень фізичних осіб щодо порушень зі сторони ОСР, що спричинили шкоду їхнім правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, та 222 звернення фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб.

Представники інспекції взяли участь у роботі 102 комісій з розслідування причин і наслідків технологічних порушень на обладнанні електричних мереж у 20 ОСР та 53 комісій з перевірки готовності виробників електричної енергії з альтернативних джерел живлення до роботи в ОЗП.

Держенергонаглядом, за зверненням ОСР, розглянуто та підготовлено висновки щодо:

  • проєкту змін до Плану розвитку на 2022-2026 роки АТ «Українська залізниця»;
  • проєктів Планів розвитку на 2023-2027 роки 7 ОСР;
  • пріоритетності технічних рішень для розвитку систем розподілу, передбачених проєктами змін до інвестиційних програм на 2022 рік 23 ОСР;
  • пріоритетності технічних рішень для розвитку системи розподілу, передбачених проєктами інвестиційних програм на 2023 рік 24 ОСР.

Також за 10 місяців 2022 року забезпечено проведення заходів з державного нагляду (контролю) у сфері електроенергетики щодо дотримання вимог НД оператором системи передачі та виробниками електричної енергії, а саме:

  • 3 планові перевірки, за результатами яких видано 3 приписи на усунення 214 виявлених порушень вимог НД;
  • 34 позапланові перевірки, за результатами яких видано 30 приписів на усунення 1 788 виявлених порушень вимог НД.

Проведено роботу щодо підготовки та оцінки готовності об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП. Розглянуто та надано пропозиції і рекомендації енергопідприємствам до 14 проєктів Планів заходів.

Також представники Держенергонагляду взяли участь у роботі 346 комісій з розслідування причин і наслідків технологічних порушень на обладнанні виробників електричної енергії та оператора системи передачі, 19 комісій з перевірки готовності до роботи в ОЗП суб'єктів електроенергетики.

Представниками Держенергонагляду в 2022 році:

  • спільно з уповноваженими представниками територіальних управлінь обслуговування мережі ПрАТ «НЕК «Укренерго» здійснено моніторинги щодо виконання заходів з підготовки обладнання підстанцій напругою 220-330 кВ до роботи в умовах високих температур, приведення їх технічного стану у відповідність до вимог НД;
  • взято участь у комісії з розгляду, затвердження та коригування планових річних та перспективних графіків ремонтів і модернізації (реконструкції) обладнання електростанцій енергогенеруючих компаній та теплоцентралей щодо коригування графіків;
  • розглянуто 29 запитів від виробників електричної енергії щодо коригування графіків планових річних та перспективних графіків ремонтів і модернізації (реконструкції) обладнання електростанцій енергогенеруючих компаній та теплоцентралей тощо.

Це лише частина заходів, проведених Держенергонаглядом за 10 місяців 2022 року у галузі електроенергетики, зокрема в умовах воєнного стану. Держенергонагляд, як частина енергетичного сектору країни, робить усе можливе для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам та продовжує здійснювати огляд пошкоджених об’єктів критичної енергетичної інфраструктури.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux