• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Виконання графіків обмеження споживання електроенергії і потужності та аварійних відключень є обов’язковим, – Держенергонагляд
опубліковано 17 жовтня 2019 року о 11:17

Щорічно електропередавальні організації повинні складати графіки обмеження споживання електричної енергії і потужності та графіки аварійного відключення споживачів електричної енергії. Усі види графіків діють з 1 жовтня поточного року до 1 жовтня наступного року.

Зазначені графіки використовуються з метою запобігання порушенням режиму роботи об’єднаної енергосистеми України (далі – ОЕС України) або її окремих частин, забезпечення  надійної та безпечної роботи об’єктів електроенергетики з виробництва, передачі і постачання електричної енергії.

Всі складені графіки електропередавальні організації мають погоджувати з Держенергонаглядом та місцевими органами виконавчої влади. Під час складання та погодження зазначених графіків з місцевими органами виконавчої влади, для мінімізації збитків від їх застосування, враховуються такі фактори: суспільне значення споживачів, їх технологічні особливості, схеми електропостачання, величини навантаження екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання.

Графіки обмеження споживання електричної енергії застосовуються у разі виникнення дефіциту палива або гідроресурсів, а графіки обмеження споживання електричної потужності - у разі виникнення загрози порушення балансу між виробництвом і споживанням електричної потужності та її дефіциту в ОЕС України або її окремих частинах. До графіків обмеження можуть залучатися всі споживачі групи «Промисловість» та споживачі інших груп незалежно від їх категорійності з надійності електропостачання та форм власності.

Графіки аварійного відключення споживачів електричної енергії застосовуються у разі виникнення аварійного дефіциту потужності, зниження частоти електричного струму, недостатності часу для введення графіків обмежень тощо. До графіків аварійного відключення залучаються всі групи споживачів та населення.

Всі графіки складаються електропередавальними організаціями з урахуванням схем електропостачання споживачів і двосторонніх актів екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання, оформлених згідно вимог законодавства. Акт екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання і повідомлення споживача про залучення до графіків є невід’ємним додатком до договору про постачання електричної енергії.

Споживачі, залучені до графіків, не пізніше 1 вересня мають бути письмово повідомлені електропередавальною організацією про обсяги можливого обмеження електроспоживання з обов’язковим зазначенням назв ліній, які підлягатимуть відключенню в разі застосування графіків та (або) протиаварійних систем зниження електроспоживання.

Повідомлення електропередавальної організації щодо залучення споживачів до графіків зобов’язує останніх виконати комплекс заходів щодо забезпечення встановлених режимів електроспоживання (визначення струмоприймачів, які підлягатимуть обмеженню і відключенню, осіб, відповідальних за виконання встановлених режимів та порядку оповіщення персоналу). Крім того, розробити організаційно-технічні заходи з безаварійної зупинки окремих виробництв та використання власних резервних джерел живлення.

Введення в дію графіків обмеження електроспоживання та графіків аварійного відключення споживачів електричної енергії здійснюється за командою чергового диспетчера державного підприємства «НЕК «Укренерго», яке забезпечує централізоване диспетчерське управління ОЕС України по всіх електроенергетичних системах. Час початку введення графіків обмеження визначається таким чином, щоб розпорядження на їх введення могли бути доведені до споживача (телефонограмою, факсами або електронною поштою) не пізніше ніж за 1 годину. Термін реалізації цих графіків аварійного відключення становить 10-15 хвилин, тому вони вводяться в дію без додаткового попередження споживачів та місцевих органів виконавчої влади.

Керівники підприємств і організацій, які внесені до зазначених графіків, несуть відповідальність за фактичне виконання заданих обсягів обмеження і відключення. А також за виконання організаційно-технічних заходів щодо запобігання аваріям на своїх об’єктах, які обмежуються в електроспоживанні.

Застосування таких графіків забезпечує надійне й ефективне функціонування ОЕС України та єдиного оперативно-диспетчерського управління. Крім того, дає можливість уникнути хаотичного, некерованого відключення великої кількості споживачів та недопущення виникнення системної аварії.

Довідково:

Існують чотири види графіків, які електропередавальні організації під час своєї роботи повинні використовувати. Йдеться про:

  • графіки обмеження споживання електричної енергії (ГОЕ);
  • графіки обмеження споживання електричної потужності (ГОП);
  • графіки аварійного відключення споживачів електричної енергії (ГАВ);
  • спеціальні графіки аварійних відключень (СГАВ).

Графіки застосовуються відповідно до Закону України «Про електроенергетику», Закону України «Про правовий режим надзвичайного стану» та Інструкції про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України від 23 листопада 2006 року № 456.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux