• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Ситуація з енергетикою та дії Держенергонагляду
опубліковано 20 січня 2023 року о 16:37

1. Ситуація з електроенергетикою:

Після ракетних ударів російських агресорів 14 січня по енергетичній інфраструктурі України і без того складна ситуація у галузі електроенергетики ще більше ускладнилася.

Внаслідок російських ракетних та дронових атак пошкоджено електростанції (генеруючі потужності) та мережі. У результаті останньої атаки 14 січня суттєво пошкоджено декілька енергоблоків теплових електростанцій.

Оператор системи передачі НЕК «Укренерго» для стабілізації енергосистеми був змушений застосувати аварійні відключення.

За оцінками НЕК «Укренерго», у години «пік» українська електроенергетика покриває не більше чверті потреб споживачів.

До всіх обленерго доведені ліміти споживання. Наразі через їх перевищення вже застосовано аварійні відключення в Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій, Київській, Житомирській та Черкаській областях.

Для покриття дефіциту електричної енергії розподіл також здійснюється із сусідніх областей.

Енергетики постійно працюють над відновленням пошкоджених об’єктів, уражених атаками ворога аби споживачі були зі світлом хоча б декілька годин на день. Але, незважаючи на оперативні ремонти, після кожного наступного ракетного удару чи удару БПЛА росіянами по енергетичній інфраструктурі відновлення стає все складнішим та триває довше.

Маємо розуміти, що через удари ворога по енергетичній інфраструктурі зараз живлення деякі області отримують за обхідними схемами, що не може повністю покрити потреби. Енергетики працюють над тим, щоб подавати електроенергію у таких обсягах, як це необхідно, але для цього потрібне також дороговартісне обладнання і на його виробництво можуть піти місяці.

Довідково (за інформацією НЕК «Укренерго»)

Енергосистема України вже пережила 12 масованих ракетних атак ворога та 14 ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Також, крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

До руйнування енергетичних об’єктів та мереж додалися складні погодні умови, зокрема поривчастий вітер, налипання мокрого снігу та обледеніння проводів повітряних ліній електропередачі. Є пошкодження у мережах операторів систем розподілу у деяких регіонах і там проводяться ремонтні роботи.

У східних та південних регіонах (прифронтова зона) ситуація з електропостачанням складна через пошкоджені лінії електропостачання та обладнання внаслідок ворожих обстрілів.

Вкрай актуальною залишається проблема розумного споживання електроенергії. Не перестаємо нагадувати, про заходи щодо ощадливого споживання електроенергії. Це дозволить менше застосовувати обмеження на її споживання та дає змогу енергетикам зосередитися на ремонтах пошкоджених об’єктів електричних мереж, які ускладнюються з кожною наступною ракетною атакою. А стала звичка свідомого електроспоживання та чітке розумінням розумної економії електроенергії будуть корисними для довкілля та економіки України на десятиріччя вперед.


2. Звернення до Держенергонагляду

Від останнього ракетного обстрілу спостерігається суттєве збільшення звернень споживачів до Держенергонагляду. Після деякого зменшення кількості таких звернень наприкінці минулого – початку поточного року надходження звернень різко збільшилася.

Так, з 1 січня до відомства звернулося 3 009 споживачів електричної енергії. Лідерами за кількістю звернень стали:

  • Київська область – 1 196 звернень;
  • Дніпропетровська область – 303 звернень;
  • Одеська область – 293 звернення;
  • Закарпатська область – 236 звернень.

Близько третини від загальної кількості звернень стосувалося недотримання операторами систем розподілу графіків обмеження електропостачання.

З цього приводу необхідно нагадати – під час введення аварійних відключень з боку НЕК «Укренерго» графіки обмеження електропостачання НЕ ДІЮТЬ. Тому під час перевірки Держенергонаглядом операторів систем розподілу у більшості таких випадків недотримання графіків обмеження електропостачання не підтверджується.

Необхідно зазначити, що з таких питань найбільше звернень надійшло з областей-лідерів за кількістю звернень: Київської, Дніпропетровської та Одеської. Енергетичні об’єкти Київської області зазнають ударів від самого початку російсько-української війни. Інфраструктура Одеської області зазнала значних руйнувань під час ракетних обстрілів 10 грудня та 14 січня. Дніпропетровська область – прифронтовий регіон, який зазнає обстрілів майже щодня. Відповідно аварійні вимкнення, як і у прифронтових регіонах, тут стали майже постійними. У всіх випадках, навіть за наявності всіх необхідних людських та матеріальних ресурсів, на відновлення інфраструктури необхідний певний час, інколи, нажаль, тривалий.

Ще близько третини звернень стосується, на думку заявників, несправедливого розподілення електроенергії між споживачами. Інспекція ретельно вивчає кожний такий випадок. У більшості оператор систем розподілу знаходить можливість здійснити переключення споживачів до інших електричних об’єктів з метою справедливого розподілення електроенергії між споживачами.

Але трапляються випадки, коли таке переключення неможливе через об’єкти критичної інфраструктури, які живляться через спільні електричні об’єкти та мережі.

Електромережі через, які живляться об’єкти критичної інфраструктури (як то лікарні, водоканали, очисні споруди тощо), не підпадають під графіки обмеження електропостачання. Відтак, не завжди є можливість забезпечити дотримання графіків обмеження електропостачання для деяких побутових споживачів, які живляться через спільні мережі з об’єктами критичної інфраструктури.

Для прикладу, у Києві стався випадок такого поєднання: на вимогу мешканців одного з районів столиці, було введено знеструмлення за графіками сусідніх будинків, підключених через спільні мережі з котельнею. У результаті такого переключення і скаржники і сусідні будинки у морози лишилися без електропостачання за графіками й зовсім без опалення, оскільки обмеження електропостачання не дозволило котельні подавати до будинків теплоносій відповідної температури.

Решта звернень стосуються відключення електропостачання як такого. Тобто у споживачів складається враження, що оператори систем розподілу обмежують електропостачання на власний розсуд без будь-яких на те причин.

З цього приводу слід нагадати, що країна перебуває у стані війни з російською федерацією. ВІДСУТНІСТЬ СВІТЛА – ЦЕ ВИНА ВИКЛЮЧНО АГРЕСОРА, який системно руйнує українську інфраструктуру. Енергетики, інколи ціною свого життя, цілодобово і без вихідних тримають енергетичний фронт, відновлюючи і ремонтуючи енергообладнання. Тому наявність електроенергії у помешканні навіть на декілька годин на день – це величезна праця енергетиків, яка потребує відповідного визнання та поваги.

Зрозуміло, що значна частина споживачів, використовує для опалення власних помешкань газові котли із електричною автоматикою. Відповідно, за відсутності світла відсутнє й опалення. Але сьогодні у країні складна ситуація з електропостачанням через об’єктивні причини. І до завершення активної фази війни ця ситуація, попри зусилля енергетиків, скоріше за все буде складною. Тому треба пристосовуватися жити у сучасних реаліях, розуміючи, що ворог у нас сьогодні один – російська федерація.


3. Дії Держенергонагляду

За результатами позапланових заходів, проведених у 2022 році, оператори систем розподілу інформують Держенергонагляд про усунення усіх порушень, виявлених під час перевірки та зазначених у приписах.

У Києві:

  • в Солом’янському районі не дотримувалися графіки відключень через пошкодження кабельних ліній, що живлять багатоквартирні будинки. Виконано ремонт трьох кабельних ліній та відновлено нормальну схему живлення будинків. Також виникла проблема з відновленням розподілу електричної енергії на частину житлового будинку після відключення за графіком відключень. Проблему розв’язано шляхом виконання увімкнення з головного розподільного щита;
  • в Дніпровському районі виникла проблема з відновленням розподілу електричної енергії на житловий будинок після відключення за графіком відключень. Проблему вирішено шляхом заміни запобіжників 400А в трансформаторній підстанції;
  • в Печерському районі змінено схему живлення окремих об’єктів для можливості їх залучення до графіків відключень.


У Волинській області:

Оператором систем розподілу ПрАТ «Волиньобленерго» внесено зміни у схему живлення об’єктів критичної інфраструктури, заживлених з іншої трансформаторної підстанції, а лінію, від якої заживлено ще 4 трансформаторних підстанції (центральної частини міста, вулиці Винниченка, Грушевського, Олени Пчілки, Небесної Сотні, Василя Стуса в м. Нововолинськ) внесено до графіків погодинного вимкнення.


У Сумській області:

Оператором систем розподілу долучено до графіків відключень споживачів по вул. Прокоф'єва, вул. Горького, вул. Герасима Кондратьєва, вул. Ковпака, вул. СКД, вул. Кооперативна (ТРЦ), що в обласному центрі;

Відповідно до графіків відключень забезпечено відключення елеваторів у с. Біловод Роменського району.


У Хмельницькій області:

  • розроблено та погоджено з оператором системи передачі інструкцію щодо складання і застосування заходів аварійного розвантаження по АТ «Хмельницькобленерго»;
  • розробляються заходи щодо забезпечення відключення споживачів, заживлених від ліній, які живлять об’єкти критичної інфраструктури по м. Кам’янець-Подільський та м. Ізяслав, задля забезпечення дотримання встановлених лімітів споживання електричної потужності;
  • проведено відключення від ліній, які живлять об’єкти критичної інфраструктури, житлових будинків по вул. Лісна, Героїв Небесної Сотні, Покровська, Здоров’я в м. Славута;
  • унеможливлено перехід ряду споживачів на резервні лінії живлення при застосуванні графіків відключень, як приклад: магазин «АТБ» в м. Шепетівка.


У Полтавській області:

Після здійснених Управлянням Держенергонагляду наглядових заходів спостерігається застосування графіків відключень послідовно та почергово з нормованою тривалістю часу перерв в електропостачанні споживачів. Переглянуто графік погодинних відключень з метою забезпечення підтримання черг графіків відключень у нормованому значенні від поточного споживання з дотриманням максимально можливого рівномірного розподілу обсягів зниження споживання між споживачами при застосуванні графіки відключень із зазначенням назв об’єктів електроенергетики, а саме трансформаторних підстанцій, яким має припинятися постачання електричної енергії.


У Житомирській області

забезпечено з боку оператора систем розподілу АТ «Житомиробленерго» розподілення на три рівні черги графік відключення електроенергії на 2022-2023рр;

оператором систем розподілу забезпечено почергове та послідовне відключення електроенергії під час застосування графіку відключення електроенергії.


У Харківській області:

Після перевірки, завдяки коригуванню графіків відключень по АТ «Харківобленерго» та невеликого збільшення лімітів доведених зі сторони НЕК «Укренерго», випадки перевищення обсягу спожитої електричної потужності по АТ «Харківобленерго» значно скоротились.


В Івано-Франківській області:

Побутові споживачі, які живляться від спільної з наркологічним центром Івано-Франківської обласної ради трансформаторної підстанції, що по вул. Стефаника обласного центру заведені до графіка погодинних відключень в чергу 4.2 (ручна по ТП) та будуть вимикатися згідно з даною чергою.


У Чернігівській області:

Забезпечено підключення до резервних ліній електропостачання 10 теплопунктів КЕП «Чернігівська ТЕЦ» та 10 обʼєктів АТ «Облтеплокомуненерго» м. Чернігів; 4 котелень та 2 теплопунктів ТОВ «Ніжинтепломережі» м. Ніжин, а також 3 котелень КП «Прилукитепловодопостачання» м. Прилуки. Наразі тривають монтажні роботи по перепідключенню двох теплопунктів АТ «Облтеплокомуненерго» в м. Чернігів.

Оператором системи розподілу здійснено переключення мікрорайону «Масани», м. Чернігів іншої лінії, задіяної в графіках, та додатково внесено лінії 10 кВ, задіяні в електропостачанні енергетичних об’єктів міста Городні Чернігівської області


У Кіровоградській області:

В Олександрівському РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго» після перегляду графіків ГПВ, дозанесено назви вулиць та назви населених пунктів.


Енергетики працюють 24/7 і роблять все можливе, щоб забезпечити максимальну справедливість щодо надання світла в умовах терористичних атак ворога. У той же час, ми вкотре просимо про свідоме та економне споживання електроенергії, щоб усі відповідально підходили до зменшення навантаження на мережі під час включення світла. Це надасть можливість зменшити кількість аварій і, відповідно, буде можливість надавати світло відповідно до графіків, якщо загальна ситуація в енергосистемі буде дозволяти це зробити.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux