• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Ситуація в електроенергетиці та дії Держенергонагляду
опубліковано 27 січня 2023 року о 15:34

Ситуація в енергетиці

Вчора, 26 січня, ворог знову здійснив масований обстріл ракетами та дронами. І знову цілями для атаки агресора стали об’єкти критичної інфраструктури. Оператор системи передачі НЕК «Укренерго» на початку повітряної тривоги застосував аварійні відключення електропостачання з метою мінімізації наслідків у разі влучання в електричні мережі та об’єкти. Нажаль, ворогу знову вдалося зруйнувати декілька енергооб’єктів у низці регіонів. Найскладніша ситуація – в Київській, Одеській та Вінницькій областях.

Одразу після закінчення повітряної тривоги енергетики розпочали ремонтні роботи, аби якнайскоріше відновити енергопостачання.

Внаслідок цієї та попередніх масованих російських атак в Україні пошкоджено генеруючі потужності (електростанції) та електричні мережі. Виробництво електроенергії на діючих електростанціях не може повністю покрити споживання.

Продовжується обмеження споживання шляхом доведення до всіх операторів систем розподілу (ОСР) лімітів споживання, які діють упродовж доби. Кожний ОСР у своєму регіоні складає графіки відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту. Перевищення лімітів призводить до ризиків створення аварійних ситуацій в енергосистемі. Тому для їх попередження застосовуються аварійні відключення.

У зв’язку із поступовим зниженням температури по всій Україні зростає і дефіцит потужностей. Вже з понеділка 23 січня ліміти перевищено у п’яти областях: Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Волинській та Львівській, де наразі застосовуються аварійні відключення, які можливі також в інших областях.

Нагадуємо, що під час аварійних відключень ГРАФІКИ ВІДКЛЮЧЕНЬ, складені операторами систем розподілу, НЕ ДІЮТЬ.


Звернення до Держенергонагляду:

Держенергонагляд продовжує реагувати на численні звернення споживачів з питань відключення електропостачання з боку ОСР.

Відомство з початку цього року отримало понад 4,2 тисячі таких звернень та скарг споживачів з регіонів країни, де застосовуються графіки відключень електропостачання. Лідерами за кількістю звернень є:

  • Київська область – 1885 звернень;
  • Дніпропетровська область – 418 звернень;
  • Одеська область – 370 звернень.

Найчастіше у зверненнях порушуються питання:

  • довготривалі терміни відключення електроенергії;
  • недотримання графіків відключення електроенергії;
  • не застосування заходів з обмежень з боку ОСР споживання електричної енергії до сусідніх будинків.

Разом з тим, найменше звернень надійшло із Харківської, Рівненської та Житомирської областей.


Дії Держенергонагляду:

Голова Держенергонагляду Руслан Слободян здійснив інспекційні поїздки до Вінницької та Київської областей.

У ході робочої поїздки до Вінниччини очільник відомства відвідав одну із пошкоджених підстанцій оператора системи передачі НЕК «Укренерго». Під час візиту на об’єкт із представниками компанії обговорено нагальні питання щодо зафіксованих пошкоджень, необхідного обладнання для відновлення підстанції та орієнтовні терміни завершення такого відновлення за наявності всіх ресурсів.

Крім того, Руслан Слободян зустрівся із керівництвом ОСР АТ «Вінницяобленерго». У ході зустрічі Голова Держенергонагляду ознайомився із ситуацією електрозабезпечення регіону, дотриманням графіків обмеження електропостачання.

Передумовою робочої поїздки до Київщини стала велика кількість звернень споживачів електричної енергії з питань обмеження електропостачання до Держенергонагляду. Руслан Слободян відвідав центральний підрозділ ОСР ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі», де разом із керівництвом компанії ознайомився із порядком застосування графіків вимкнення електропостачання.

Також Голова Держенергонагляду відвідав структурні підрозділи зазначених ОСР, де проінспектував роботу диспетчерських пунктів та дотримання графіків обмеження електропостачання.

На завершення візитів наголошено на безумовному виконанні ОСР приписів, виданих за результатами проведених Держенергонаглядом позапланових перевірок, та усуненні всіх зауважень у визначені терміни.


Територіальні Управління Держенергонагляду завершують чергову хвилю позапланових перевірок ОСР щодо дотримання встановленого нормативно-правовими актами з питань електроенергетики порядку застосування ОСР заходів з обмеження та/або припинення постачання електричної енергії споживачам, які тривали з 9 січня. Попередні такі перевірки проводилися наприкінці минулого року. За фактами виявлених порушень фахівцями інспекції ОСР видано відповідні приписи із зауваженнями, які необхідно усунути до 10 лютого. Виконання всіх приписів знаходяться на контролі Держенергонагляду.

Про результати виконання цих приписів буде повідомлено додатково.

Найтиповішими порушеннями з боку ОСР є:

  • перерви в електропостачанні споживачів під час застосування графіків відключення перевищують вимоги, передбачені нормативно-правовими актами, без застосування аварійного відключення (виявлено у 14 ОСР);
  • не вжито заходів щодо застосування перерви постачання електричної енергії споживачам, які приєднані до електромереж, що живлять споживачів критичної інфраструктури (12 ОСР);
  • не проводиться відключення приєднань, які заведені під критичну інфраструктуру (9 ОСР);
  • не забезпечено дотримання запланованих обсягів та рівномірного розподілу зниження споживання при застосуванні графіків відключень шляхом вимкнення всіх ліній, які задіяні у відповідній черзі (3 ОСР) тощо.

Для прикладу, у Волинській області проведено позаплановий захід щодо дотримання ПрАТ «Волиньобленерго» встановленого нормативно-правовими актами з питань електроенергетики порядку застосування операторами систем розподілу заходів з обмеження та/або припинення постачання електричної енергії споживачам.

За результатами проведеного заходу державного нагляду (контролю) виявлено порушення:

  • допускається дискримінація між споживачами та не забезпечується максимально можливий рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами, а саме не рівний час знеструмлення приєднань протягом доби. Зокрема, через не укомплектованість оперативно-виїздних бригад згідно з штатним розписом, що часто призводить до того, що не проводиться відключення малозавантажених приєднань віддалених підстанцій.
  • ПрАТ «Волиньобленерго» не оприлюднює на власному вебсайті інформацію щодо планового виведення обладнання з роботи, яке впливає на надійність надання послуг з розподілу всім користувачам, не пізніше ніж за 10 днів до такого планового виведення.
  • ОСР не повідомляє споживачів щодо значних аварійних перерв в електропостачанні на власному офіційному вебсайті в мережі Інтернет.
  • у складеному та погодженому Волинською ВЦА графіку відключень по Луцькому району при частковому знеструмленні населеного пункту не вказано назви вулиць, що знеструмлюються.

У Кіровоградській області під час перевірки виявлено 11 порушень, серед яких саме:

  • до графіків відключення ПрАТ «Кіровоградобленерго» не внесено 4 підприємства, що не відносяться до об’єктів критичної інфраструктури (об’єктів життєзабезпечення);
  • до графіків відключення ПрАТ «Кіровоградобленерго» не включено приєднання ЛЕП, на яких знаходяться суб’єкти господарювання, що не відносяться до об’єктів критичної інфраструктури (життєзабезпечення), на приєднанні з якими знаходиться населення.
  • в графіки відключень у Петрівському РЕМ ПрАТ«Кіровоградобленерго» не включено лінії 10 кВ, на яких відсутнє телекерування. Цим порушується рівномірне відключення населення під час введення графіків відключень у Петрівському РЕМ, що створює соціальну напругу в громадах району.

На усунення виявлених порушень всім ОСР видано приписи, виконання взято під контроль.

Крім того, спеціалісти відомства продовжують брати участь в оглядах пошкоджених в наслідок ворожих обстрілів об’єктів електромереж. Аналіз даних, отриманих у результаті зазначених заходів, дозволяє органам виконавчої влади розуміти стан речей у галузі та вживати відповідні дії задля подолання наслідків ворожої агресії, відновлення енергопостачання та нормального функціонування економіки України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux