• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Руслан Слободян прозвітував про роботу Держенергонагляду за 2022 рік
опубліковано 22 лютого 2023 року о 15:37

Сьогодні, 22 лютого 2023 року, Голова Держенергонагляду Руслан Слободян доповів про результати роботи інспекції за 2022 рік.

У вступному слові очільник відомства зазначив, що попри усі труднощі та виклики, спричиненні російсько-українською війною, вдалося повною мірою забезпечити нормальне функціонування відомства в умовах воєнного часу. «З кожним днем бойових дій та з кожною ракетною атакою на енергетичні об’єкти перед інспекцією поставало все більше і більше завдань, оскільки відновлення електропостачання через пошкодження об’єктів електричних мереж або їх складових внаслідок бойових дій – це важливий і складний етап для сталого функціонування всієї енергетичної системи», – підкреслив Руслан Слободян, презентуючи публічний звіт.

Річний план діяльності відомства передбачав 88 завдань. З них 40 завдань стосувалися державного нагляду (контролю) у галузі електроенергетики і 15 завдань у сфері теплопостачання, які націлені на забезпечення сталого енергопостачання всім суб’єктам господарювання. Решта завдань стосувалися формування політики Держенергонагляду та ефективного управління. Проте, у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України деякі заходи, зазначені в річному плані, було виконано частково або, на жаль, призупинено на час дії воєнного стану.

Під час доповіді Голова дав всебічну оцінку кожному із напрямів діяльності й наголосив на вжитих відомством заходах щодо подолання наслідків ракетних і дронових атак на енергетичну інфраструктуру з метою стабілізації та відновлення нормальної роботи енергетичної галузі. Так, з початку російсько-української війни представники Держенергонагляду беруть активну участь в оглядах пошкоджених об’єктів електричних мереж або їх складових. Загалом, протягом 2022 року було оглянуто 1 560 пошкоджених об’єктів електричних мереж або їх складових у 14 операторів систем розподілу та оформлено 1292 дефектних акти.

Особливо важким випробуванням для української електроенергетики стали листопад та грудень, коли галузь зазнала суттєвих руйнувань. «У країні пошкоджено всі теплоелектростанції та гідроелектростанції, різною мірою ушкоджено близько половини об’єктів високовольтної мережі», – сказав Руслан Слободян. Енергетикам, з метою стабілізації об’єднаної енергетичної системи України довелося застосувати стабілізаційні або аварійні обмеження споживання електроенергії, що певною мірою викликало напруження у суспільстві. З метою справедливого розподілу електроенергії та для покращення ситуації із електропостачанням споживачів на виконання доручення Прем’єр-міністра України Держенергонагляд провів позапланові перевірки ОСР у кожній області.

«Такими діями відомству вдалося дещо покращити ситуацію з електропостачанням, але треба розуміти, що відновлення енергетики – довготривалий та дорогий процес. До завершення відновлення енергетичного сектору і у подальшому, за певних умов, змушені будуть застосовувати обмеження енергопостачання», – підкреслив очільник відомства.

«Попри виклики 2022 року Держенергонагляд продовжив виконання своїх завдань, необхідних для забезпечення енергетичної безпеки України, надійного і безпечного постачання електричної та теплової енергії споживачам, ефективного функціонування систем теплопостачання тощо», – підкреслив керівник інспекції.

Крім того, Руслан Слободян окреслив плани на 2023 рік. Зокрема, він наголосив, що Держенергонагляд буде спрямовувати зусилля на:

  • формування сучасної ризикоорієтованої моделі державного енергетичного нагляду з метою наближення її до сучасних європейських стандартів;
  • адаптацію законодавства України до положень права ЄС та його імплементації у контексті надання Україні статусу кандидата в члени ЄС;
  • розширення повноважень та забезпечення дієвого впливу та контролю Держенергонагляду за господарською діяльністю суб’єктів господарювання у галузі газопостачання в частині технічної експлуатації об’єктів постачання та розподілу природного газу, враховуючи те, що відомство вже реалізовує державну політику в сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики і теплопостачання;
  • подальшу діджіталізацію та автоматизацію процесів, зокрема щодо впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами та можливого впровадження проєкту «є-Інспектор».

«Також Держенергонагляд продовжить свою роботу та вживатиме усіх необхідних заходів з метою відновлення, ремонтів та стабільного функціонування енергетичної системи України», – повідомив очільник відомства.

Детальніше ознайомитись зі звітом Держенергонагляду за 2022 рік можна за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux