• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Руслан Слободян: Останні обмеження електропостачання знято 2 квітня
опубліковано 03 квітня 2023 року о 17:17

Голова Держенергонагляду Руслан Слободян в етері національного телемарафону розповів про проходження осінньо-зимового періоду, стан української енергосистеми, повне скасування обмежень в електропостачанні та перспективи експорту електроенергії.

«Ми пройшли найважчу в історії України зиму. Завдяки суттєвому потеплінню в останні дні та активним відновлювальним і ремонтним роботам навантаження на енергосистему наразі зменшилося. Як наслідок – в об’єднаній енергосистемі України спостерігається певний профіцит генерації», - повідомив керівник інспекції.

За його словами, завдяки самовідданій, жертовній праці енергетиків, які незважаючи на замінування територій, обстріли з боку агресора, часто ризикуючи здоров’ям та життям, продовжують відновлювати енергопостачання споживачам. Так, з 2 квітня вдалося зняти останні обмеження з електроспоживання.

«Зараз найгостріше стоїть питання якнайшвидшого розмінування територій, через які здійснюється доступ до електричних об’єктів та мереж. На жаль, за останній тиждень на вибуховому пристрої загинули троє енергетиків у Херсонські області. Сьогодні від темпів розмінування залежать темпи відновлення енергопостачання тим споживачам, у кого воно відсутнє», – наголосив Руслан Слободян.

Загалом, на думку Голови Держенергонагляду, ситуація в енергетиці залишається повністю керованою та контрольованою.

Відповідаючи на запитання щодо подальшої економії електроенергії, очільник відомства зауважив, що зараз від споживачів не вимагається жорсткої економії, як це було під час масованих ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури. «Але це не означає, що економити зовсім не потрібно. Треба переглянути енерговитратні процеси та ставитися до економії ресурсів з огляду енергоефективності. Тобто так, як це було у довоєнний період», – зауважив Руслан Слободян.

Коментуючи питання можливого відновлення експорту української електроенергії до Європи, очільник відомства підкреслив, що у цьому питанні згоден з позицією Міністра енергетики Германа Галущенка, що експорт електроенергії можна відновлювати лише тоді, коли з електропостачанням будуть усі споживачі в Україні.

«Тому зараз великі зусилля докладаються до відновлення енергопостачання у регіони, де його поки немає. Це насамперед прифронтові та деокуповані території. Сподіваюся, найближчим часом у всі звільнені міста і села буде відновлено енергопостачання. Лише тоді ми можемо говорити про відновлення експорту електроенергії», – повідомив Руслан Слободян.

Також Голова Держенергонагляду підкреслив, що профіцит генерації дозволив вивільнити частину потужностей для проведення планових ремонтних робіт. «Новий осінньо-зимовий період вже не за горами, і енергетики використовують будь-які час та можливості для здійснення заходів з підготовки до прийдешньої холодної пори року. Це саме ті заходи, які мають знизити кількість аварійних ситуацій на українських потужностях», – окреслив керівник інспекції.

На завершення Руслан Слободян закликав споживачів вчасно сплачувати за спожиті ресурси, а також подякував усім іноземним партнерам, які надають Україні допомогу для відновлення енергетичної інфраструктури. «Ми щиро дякуємо усі донорам. Завдяки вашій допомозі обладнанням та витратними матеріалами українським енергетикам вдалося у дуже стислі терміни відновити максимальну кількість зруйнованих енергооб’єктів та мереж», – зауважив Голова Держенергонагляду. За його словами, основну допомогу від партнерів Україна очікує вже після перемоги над загарбниками, коли буде необхідно модернізувати національні енергомережі відповідно до вимог сучасних світових стандартів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux