• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Моніторинг стану підготовки до опалювального періоду та контроль його проходження - особливості проведення робіт Держенергонаглядом у сфері теплопостачання
опубліковано 21 листопада 2022 року о 08:30

З метою забезпечення надійного та сталого функціонування систем теплопостачання та теплоспоживання Держенергонагляд здійснює моніторинг щодо оцінки підготовки/готовності енергетичних господарств суб’єктів відносин у сфері теплопостачання до роботи в опалювальний період 2022-2023 років (далі – ОП) та, у свою чергу, моніторинг своєчасного початку ОП суб’єктами господарювання.

Так, Держенергонагляд здійснює контроль виконання планів організаційно-технічних заходів з підготовки теплових господарств суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії та споживачів соціальної сфери, проведення ними гідравлічних випробувань теплових мереж на щільність та міцність, промивання та випробувань енергообладнання котелень, теплових пунктів у визначені строки.

За результатами моніторингу Держенергонагляду, станом на 01 листопада 2022 року, теплогенеруючими, теплотранспортуючими, теплопостачальними організаціями проведено гідравлічні випробування 11,84 тис. км теплових мереж (у двотрубному обчисленні).

З метою завчасного виявлення недоліків щодо належної експлуатації теплових господарств за зверненнями суб’єктів господарювання територіальними органами Держенергонагляду оглянуто 6 359 енергетичних об’єктів з метою оцінки стану підготовки/готовності теплових господарств до роботи в ОП.

За результатами проведених моніторингів з питань технічного стану, організації експлуатації теплових, тепловикористальних установок і мереж та готовності до ОП Держенергонаглядом виявлено деякі порушень вимог діючих норм і правил у сфері теплопостачання. На даний час суб’єкти відносин усунули 76,7 % порушень та Держенергонагляд продовжує здійснювати контроль за станом їх усунення.

Загальні результати щодо оцінки підготовки теплових господарств до ОП зазначено на малюнку.

Також Держенергонагляд здійснює моніторинг своєчасного початку ОП суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії.

У більшості населених пунктів України з урахуванням температурних умов вже розпочато ОП згідно з розпорядчими документами органів місцевого самоврядування.

Станом на 01 листопада 2022 року включено в роботу 26,9% опалювальних котелень та подано теплоносій 29,94% споживачів теплової енергії.

Подано теплоносій на:

  • житлові будинки – 26,52 %;
  • заклади охорони здоров’я – 27,26 %;
  • заклади освіти – 21,35 %;
  • заклади дошкільної освіти – 32,64 %.

Динаміка включення в роботу опалювальних котелень та пуск тепла споживачам соціальної сфери (у відсотках) наведено на діаграмі.

Крім того, фахівці Держенергонагляду беруть участь у комісіях з питань координації та вирішення проблемних питань щодо підготовки до роботи в осінньо-зимовий період і входження в ОП. Так, представники Держенергонагляду включені до складу 153 комісій, робочих груп органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з вищезазначених питань. На даний час за участю Держенергонагляду проведено 228 засідань оперативних штабів органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з підготовки теплових господарств суб’єктів господарювання до роботи в ОП, що підтверджується розпорядчими документами цих органів. Робота із залучення представників Держенергонагляду продовжується.

Від суб’єктів відносин у сфері теплопостачання до територіальних органів Держенергонагляду надходять звернення щодо участі у комісіях з перевірки готовності теплових господарств до роботи в ОП. У результаті проведених оглядів у складі відповідних комісій представниками інспекції підтверджено стан готовності 15 519 об’єктам у сфері теплопостачання.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux