• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Майже півтисячі випадків технологічних порушень на об’єктах теплоенергетики зафіксовано у поточному опалювальному періоді
опубліковано 10 березня 2023 року о 10:45

Під час проходження опалювального періоду Держенергонагляд здійснює щоденний моніторинг за проходженням суб’єктами відносин у сфері теплопостачання, дотриманням стану та режимів постачання теплової енергії, в першу чергу для соціально важливих споживачів.

З початку опалювального періоду Держенергонаглядом зафіксовано 489 випадків технологічних порушень (крім випадків зупинки джерел теплової енергії через припинення електропостачання внаслідок застосування графіків відключень). Ці технологічні порушення, в свою чергу, призводили до зупинки джерел теплової енергії, порушення нормального режиму роботи теплових мереж та припинення теплопостачання населення та соціально важливих споживачів. Водночас випадки технологічних порушень енергокомпаніями усувалися та поновлювалось теплопостачання об’єктів протягом доби.

Переважну кількість технологічних порушень (більше 95 %) складають пошкодження магістральних та розподільчих теплових мереж. Основними причинами порушень є переважно зношеність теплових мереж (більше 50% з понаднормативним терміном експлуатації, 13% знаходяться в аварійному стані). Реалізація першочергових заходів із модернізації енергетичного обладнання та реконструкції теплових мереж дозволить підвищити надійність теплопостачання споживачів та знизити втрати при транспортуванні теплової енергії.

Крім того, під час проходження опалювального періоду Держенергонагляд здійснює державні моніторинги щодо технічного стану та організації експлуатації теплових господарств соціально важливих об’єктів (заклади охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери, державні установи) й їх готовності до роботи у разі виникнення позаштатних ситуацій. Таки заходи здійснюються на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України та доручення Міністерства енергетики України.

Київською міською та обласними державними адміністраціями на даний час визначено 1 258 закладів соціально важливої сфери, як пріоритетні. Станом на 09 березня 2023 року фахівцями Держенергонагляду здійснено державні моніторинги 1 084 закладів соціально важливої сфери (86% від визначених), що експлуатують 2 225 об’єктів.

Кількісний розподіл оглянутих об’єктів приведено на діаграмі:

За результатами проведених державних моніторингів у роботі теплових господарств 551 закладу було виявлено 2 034 порушення з питань технічного стану та організації їх експлуатації. Також виявлено 19 теплових господарств, що знаходяться у незадовільному стані. Керівникам соціально-важливих закладів надсилаються рекомендаційні листи щодо усунення порушень.

Держенергонагляд продовжує обстеження закладів соціально-важливої сфери, які визначенні як пріоритетні, та тримається на контролі усунення виявлених порушень.

Держенергонагляд фіксує всі порушення теплопостачання під час проходження опалювального періоду. Також у межах своїх повноважень вживає всіх необхідних заходів для запобігання у майбутньому порушень та забезпечення безаварійного проходження наступного опалювального періоду 2023-2024 років.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux