• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Колегія Держенергонагляду заслухала звіт про роботу відомства у І півріччі 2022 року
опубліковано 17 серпня 2022 року о 16:18

17 серпня 2022 року відбулося засідання колегії Державної інспекції енергетичного нагляду України. Захід пройшов дистанційно у режимі відеоконференції під головуванням очільника відомства Руслана Слободяна.

На початку заходу виступив перший заступник Міністра енергетики України Юрій Власенко.

Під час засідання колегія заслухала звіт Голови про підсумки роботи Держенергонагляду за 6 місяців 2022 року.

Руслан Слободян поінформував присутніх, що діяльність Держенергонагляду з початку поточного року здійснювалася відповідно до затвердженого Міністром енергетики України Плану роботи Держенергонагляду, який передбачає як виконання наглядових функцій, так і підготовку пропозицій щодо забезпечення формування державної політики у сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики та теплопостачання, в якому в цілому визначено 89 завдань для Держенергонагляду. Наголошено, що на сьогоднішній день більшість завдань вже виконано, або знаходяться в процесі виконання, навіть в умовах війни.

Від початку російсько-української війни Держенергонагляд продовжив здійснювати заходи щодо забезпечення сталого функціонування енергетики держави задля безперебійного та якісного енергопостачання споживачів

У звітному періоді Держенергонаглядом загалом здійснено 19 планових заходів у суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику у галузі електроенергетики та сфері теплопостачання та 214 позапланових заходів.

Представниками відомства у галузі електропостачання, що стосується оператора системи передачі та об’єктів виробників електроенергії з початку року, до початку запровадження воєнного стану, виконано ряд завдань, а саме:

- здійснено планові перевірки за результатами яких складено приписи на усунення 214 виявлених порушень вимог законодавства, а також проведено 10 позапланових заходів та видано приписів на усунення 76 виявлених порушень;

- взято участь у Комісіях з розслідування технологічних порушень на об’єктах електроенергетики та підготовлено 28 актів розслідування.

Що стосується виконання функціональних завдань у довоєнний період у галузі електроенергетики, а саме щодо операторів системи розподілу (далі – ОСР), здійснено 201 позаплановий захід, з них 88 перевірок щодо виконання приписів та виявлено більше 1,4 тис. порушень.

Здійснено моніторинги за якістю проведення розчистки трас повітряних ліній за IV квартал 2021 року та виявлено більше 2,5 тис. порушень.

Також протягом січня-лютого розглянуто 758 звернень стосовно електропостачання. Для цього відомство вживає доступних заходів щодо забезпечення споживачів якісним, безпечним та безперебійним електропостачанням з боку ОСР. Також взято участь у роботі 56 Комісій ІКЦ з розгляду звернень та забезпечено участь у роботі комісій з розслідування причин наслідків 20 техпорушень у мережах ОСР.

Одним із важливих показників для безперебійної та безпечної роботи електрообладнання є його готовність до роботи в умовах високих температур навколишнього середовища. Тому літній сезон – особливий період у енергетиків, оскільки доводиться працювати тоді, коли висока температура повітря виставляє додаткові умови до експлуатації електрообладнання. З цією метою здійснено моніторинги виконання заходів з підготовки обладнання підстанцій ПрАТ «НЕК «Укренерго» напругою 220-330 кВ до роботи в умовах високих температур, за результатами яких виявлено 200 технологічних порушень.

Взято участь у роботі 3 інвентаризаційних Комісій з обстеження майна Кременчуцької ТЕЦ, пошкодженого внаслідок ракетних ударів з боку агресора, та Комісій з розслідування технологічних порушень на об’єктах електроенергетики із складенням відповідних актів розслідування.

Розглянуто 25 запитів виробників електричної енергії щодо коригування графіків планових річних та перспективних графіків ремонтів і модернізації (реконструкції) обладнання електростанцій енергогенеруючих компаній та теплоцентралей.

Представниками Держенергонагляду, незважаючи на продовження російсько-української війни, здійснено оцінювання повноти та якості проведених ОСР робіт з розчистки трас повітряних ліній напругою 0,4-110 (150) кВ згідно з Планами-графіками на І квартал 2022 року і відповідності технічного стану ПЛ вимогам нормативно-правових актів, норм та правил у галузі електроенергетики та виявлено понад 1,5 тис. порушень.

Здійснено моніторинг щодо порушень роботи обладнання ПС ОСР при високих температурах, виявлено більше 1,9 тис. порушень та здійснено аналіз і узагальнення більше 42,0 тис. технологічних порушень на об’єктах ОСР за І квартал.

Також проведено моніторинг наявності резерву потужності 450 АЗС вздовж доріг міжнародного значення щодо можливостей приєднання до електричних мереж електрозарядних станцій, а це надважливо з метою розвитку інфраструктури електричного транспорту та створення мереж зарядних станцій в Україні. Зокрема, розгортання таких мереж сприяє виконанню Україною міжнародних зобов’язань щодо декарбонізації та зменшення забруднення довкілля.

Держенергонагляд продовжує розгляд звернень стосовно питань енергопостачання. Так, у І півріччі 2022 року розглянуто 1 211 звернень споживачів (замовників) електричної енергії з питань електроенергетики, з яких 1 079 звернень – від громадян та 132 звернення – від юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

До територіальних органів надійшло та розглянуто 31% від загальної кількості звернень.

За підсумками розгляду звернень на користь громадян вирішено питання, порушені у 393 зверненнях, а це становить 93 відсотки.

З початку року на виконання доручень Міненерго, Держенергонаглядом здійснено збір, аналіз та узагальнення інформації щодо пошкодження об’єктів у сфері теплопостачання та завданих збитків суб’єктам господарювання, які провадять діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії та проаналізовано інформацію про пошкоджені об’єкти електричних мереж або їх складових (пошкоджено 8 942 об’єктів ОСР на суму 2,48 млрд гривень), оглянуто 1 033 об’єктів електричних мереж 12 ОСР.

Здійснено щоквартальний контроль виконання ОСР ремонтів запланованих на 2022 рік.

Аналіз даних, отриманих у результаті зазначених заходів, дозволяє органам виконавчої влади розуміти стан речей у галузі та вживати відповідні дії задля подолання наслідків ворожої агресії, відновлення енергопостачання та нормального функціонування економіки України.

Також взято участь у засіданнях Робочої групи з питань організації гуманітарної допомоги в енергетичній галузі. Україна наразі потребує неабиякої допомоги, тому що енергетична інфраструктура зазнала масштабних руйнувань внаслідок російської агресії і потрібно вживати швидкі заходи з метою відновлення енергопостачання споживачів.

Крім того, протягом І півріччя 2022 року представниками відомства взято участь у 75 Комісіях ІКЦ ОСР та 59 комісіях з розслідування технологічних порушень. У рамках підготовки об’єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період Держенергонаглядом забезпечено участь у роботі 32 комісій ОСР та видано висновки про готовність до роботи в ОЗП.

Щодо виконання завдань у сфері теплопостачання Держенергонаглядом з урахуванням обмежень на проведення планових заходів протягом січня-лютого 2022 року проведено 16 планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері теплопостачання та виявлено 1,2 тис. порушень вимог законодавства, а також 1 позаплановий захід на підставі звернення фізичної особи.

В умовах військової агресії збоку російської федерації Держенергонагляд забезпечує збір та надання інформації про пошкодження об’єктів критичної енергетичної інфраструктури, а саме об’єктів у сфері теплопостачання, та збитків, завданих суб’єктам господарювання, які провадять діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії, внаслідок агресії з боку російської федерації, з подальшим інформуванням Міністерства енергетики України.

Так, починаючи з кінця лютого і до кінця червня 2022 року Держенергонаглядом зафіксовано пошкодження 657 об’єктів у сфері теплопостачання. Збитки, завдані 60 суб’єктам господарювання у сфері теплопостачання, становлять понад 100 млн гривень (сума завданих збитків в більшості випадків ще обраховується).

Протягом І півріччя 2022 року Держенергонаглядом:

  • забезпечено розгляд звернень суб’єктів відносин у сфері теплопостачання;
  • з метою сталого проходження опалювального періоду відомство проводило щоденний моніторинг за проходженням суб’єктами відносин у сфері теплопостачання опалювального періоду, дотриманням стану та режимів постачання теплової енергії, в першу чергу для соціально важливих споживачів, за результатами яких зафіксовано здійснено моніторинг проходження осінньо-зимового (оплювального) періоду 2021/2022 року (зафіксовано 3,3 тис. технологічних порушень);
  • взято участь у роботі 7 комісій з розслідування технологічних порушень. За результатами роботи складені Акти розслідування. Комісіями рекомендовані заходи щодо запобігання аналогічним аваріям, а також з поліпшення експлуатації обладнання і організації роботи з персоналом;
  • взято участь у роботі 209 кваліфікаційних комісій з перевірки рівня знань працівників, які забезпечують оперативно-технологічне управління і технічне обслуговування обладнання на об’єктах енергетики.

З метою вжиття заходів реагування, у тому числі відповідних процедур обміну інформацією, необхідністю виконання обов’язків суб’єктів ринку природного газу щодо взаємодії з Міненерго, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в нафтогазовому комплексі, Держенергонагляд поступово залучається до виконання доручень Міненерго, відповідно до Закону України «Про ринок природного газу».

Так, Держенергонаглядом здійснюється щоденний моніторинг пошкоджень об’єктів газової інфраструктури через бойові дії, що призводять до зупинення постачання природного газу захищеним споживачам, шляхом щоденного узагальнення отриманої від оператора газотранспортної системи та операторів газорозподільних систем оперативної інформації щодо порушень на об'єктах газової інфраструктури з подальшим інформуванням Міністерства енергетики України.

Оглянуто 8,5 тис. пошкоджених об’єктів газової інфраструктури та визначено розмір завданих збитків оператору ГТС та 19 операторам ГРМ станом на 30.06.2022 – більше 5,6 млрд гривень.

За І півріччя 2022 року Держенергонаглядом опрацьовано та подано на затвердження:

- проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про Державну інспекцію енергетичного нагляду України» (постанову затверджено Кабінетом Міністрів України 12.08.2022);

- проєкт наказу Міністерства енергетики України «Про затвердження форми Висновку Держенергонагляду щодо технічної обґрунтованості вимог технічних умов на приєднання, їх відповідності чинним нормам та правилам». Затверджено наказом Міністерства енергетики України від 20 липня 2022 року № 243 зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 серпня 2022 р. за № 872/38208.

Руслан Слободян окремо відмітив, що проведено велику роботу та наразі вже є узгоджений та погоджений проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил охорони електричних мереж», який вже направлено до Міненерго для подальшого внесення на розгляд Уряду.

Держенергонаглядом вжито ряд заходів щодо забезпечення кібербезпеки в інформаційно-комунікаційних системах і це також частково пов’язано з посиленням контролю у зв’язку з військовим станом та кібератаками, які здійснює країна-агресор. Проводиться перевірка наявності і працездатності систем відеоспостереження та встановлення політики складних паролів у системах, які використовуються, перевірка і відключення доступу до систем з мережі інтернет.

На завершення доповіді Голова Держенергонагляду підкреслив, що енергетичному сектору завдано шалених руйнувань та шкоди внаслідок військової агресії росії і тому викликів залишається багато і вони будуть потребувати серйозного підходу, в тому числі й виклики модернізації та відновлення енергетичної інфраструктури, яка потребує залучення значних інвестицій.

Також під час засідання колегії обговорено роль відомства у системі підготовки до осінньо-зимового періоду 2022/2023 роки та перспективи розвитку Держенергонагляду в умовах реформування органів державного нагляду (контролю).

Крім того порушено питання нормативно-правового регулювання для посилення повноважень Держенергонагляду, кадрової політики та вдосконалення механізму фінансового забезпечення інспекції.

На завершення засідання колегія прийняла відповідні рішення. Одним з таких рішень стало визнання доцільності клопотання перед Комітетом Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг щодо законодавчих ініціатив, які стосуються діяльності Держенергонагляду стосовно винесення на обговорення на комітетські слухання проєктів нормативно-правових актів, які регулюють діяльність Держенергонагляду.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux