• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Газові мережі багатоквартирних будинків потребують систематичного технічного обслуговування
опубліковано 01 квітня 2024 року о 08:30

Технічне обслуговування газових мереж обов'язкове для усіх газифікованих багатоквартирних будинків. Якщо техобслуговування мереж не проведено, це може стати підставою для припинення розподілу природного газу.

Контроль стану газових мереж всередині будинку є дуже важливим аспектом безпеки. Особливо важливо виявляти будь-які проблеми, оскільки вони можуть призвести до серйозних аварій, включаючи вибухи та отруєння газом.

Зокрема, має бути проведено технічне обслуговування самої системи газопостачання з перевіркою щільності на муфтових з'єднаннях, стану фарбування, кріплень газопроводу, наявності футлярів у місцях їх прокладання через зовнішні та внутрішні стіни. Також повинно бути проведене технічне обслуговування запірних пристроїв та перевірено газові мережі на щільність надлишковим тиском. У разі виявлення витоків — усунути їх та провести повторну перевірку.

Повний перелік заходів з цих питань передбачено Порядком технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку (ТО ВБСГ), затвердженого наказом Міненерго від 29.09.2023 р. № 292 та зареєстрованого в Мін’юсті 04.10.2023 р. за № 1741/40797 (далі – Порядок).

Так, Порядком передбачено, що ТО ВБСГ має проводиться за графіком, який визначено заздалегідь. Періодичність робіт залежить від строку експлуатації газової мережі. Для внутрішньобудинкових мереж, строк експлуатації яких 25 років, технічне обслуговування проводиться не рідше ніж раз на 5 років. Якщо строк експлуатації понад 25 років, то обслуговуватись такі мережі повинні раз на три роки.

Наприкінці 2023 року регулятор (НКРЕКП) прийняв постанову, відповідно до якої всі балансоутримувачі та співвласники багатоквартирних будинків, які не мали договорів на технічне обслуговування газових мереж, мають подати заявку на приєднання до Колективного договору. Ті співвласники, що не подали заявку, автоматично вважаються приєднаними до Типового договору з оператором газорозподільних мереж (ГРМ).

У зв’язку із накопиченням низки технічних проблем, пов’язаних із нехтуванням учасниками ринку норм та правил з питань технічної експлуатації мереж та об’єктів газопостачання, Урядом прийнято рішення покласти функції контролю (нагляду) на ринку природного газу в частині технічного стану та організації експлуатації систем газопостачання на Державну інспекцію енергетичного нагляду України.

Держенергонагляд, зі свого боку, вже здійснив опрацювання графіків ТО ВБСГ 25 операторів ГРМ, які здійснюють розподіл природного газу в усіх областях України, та у всіх виявив зауваження. Зокрема, типовими недоліками при опрацюванні графіків ТО ВБСГ є:

  • не застосовано критерій відбору багатоквартирних будинків, в яких першочергово проводиться ТО ВБСГ, а саме «рік газифікації багатоквартирного будинку» (абзац четвертий пункту 2 розділу ІІІ Порядку);
  • не враховано виконання робіт з проведення випробування на щільність ВБСГ у багатоквартирних будинках, обладнаних індивідуальними системами опалення, в міжопалювальний період (пункт 7 розділу ІІІ Порядку);
  • не враховано періодичність технічного обслуговування один раз на 5 років в будинках, строк експлуатації ВБСГ яких складає до 25 років (додаток 4 Порядку).
  • не застосовано критерій відбору багатоквартирних будинків, в яких першочергово проводиться ТО ВБСГ, а саме першочергове виконання робіт в будинках, де мали місце порушення (при цьому врахувати періодичність проведення ТО ВБСГ) (абзац четвертий пункту 2 розділу ІІІ Порядку).

Всі графіки робіт ТО ВБСГ мають бути опубліковані на сайтах операторів ГРМ у вільному доступі. За 10 днів до проведення технічного обслуговування, працівники газорозподільної компанії також мають попередити про дату і час виконання робіт.

Держенергонагляд тримає на контролі усунення зауважень операторами ГРМ.

Пам’ятайте! Про будь-які ознаки проблем з газовими мережами, як то запах газу, викиди полум’я з обладнання або інші незвичні явища, слід негайно повідомляти спеціалізованим службам та вжити всіх заходів для забезпечення безпеки всіх мешканців будинку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux