• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Гідравлічні випробування теплових мереж – необхідна передумова надійного опалювального періоду
опубліковано 11 травня 2021 року о 14:55

З метою забезпечення надійного та сталого функціонування систем теплопостачання і теплоспоживання суб’єкти господарювання до початку опалювального періоду мають проводити гідравлічні випробування теплових мереж.

Гідравлічні випробування теплових мереж – щорічний і обов’язковий захід, передбачений Правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду (далі – Правила). Правила поширюються на суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, транспортування теплової енергії та надання послуг з теплопостачання (опалення і гарячого водопостачання). Також документ обов’язковий до виконання споживачами теплової енергії незалежно від організаційно-правових форм та форм власності. Правила встановлюють єдиний порядок підготовки теплових господарств до опалювального періоду.

Гідравлічні випробування – це метод діагностики, який дає змогу виявити і ліквідувати зношені ділянки мереж та запобігти появі пошкоджень під час майбутнього опалювального періоду. Наразі це дієвий запобіжний захід, який дозволяє заздалегідь виявляти критичні місця тепломереж. Адже справний стан трубопроводів є запорукою безпеки мереж та безаварійного проходження опалювального періоду.

Випробування проводяться з квітня по вересень поетапно в різних районах міст. Передбачено, що на окремих ділянках тестування можуть тривати близько двох тижнів. На цей час відповідні теплові пункти відключаються, а подача гарячого водопостачання тимчасово припиняється. Водночас, у разі виявлення пошкоджень, одразу після випробувань теплових мереж мають проводитись ремонтні роботи.

Початок і тривалість пробного пуску тепломереж встановлюються графіком (теплопостачальної організації, надавача послуг), який доводиться до відома споживачів не пізніше ніж за три доби до початку робіт. Якщо термін проведення гідравлічних випробувань продовжується, інформування населення здійснюється за аналогічним принципом. Крім цього, графіки проведення гідравлічних випробувань мають бути розміщені на офіційних вебсайтах теплопостачальних підприємств.

Відповідно до Правил усі планові роботи на устаткуванні джерел теплової енергії, теплових мереж, теплових пунктів, системах опалення, вентиляції та гарячого водопостачання повинні бути завершені до 1 жовтня. Також до цього часу мають бути усунуті всі порушення і дефекти, виявлені у період підготовки до опалювального періоду.

Для прикладу, представники Держенергонагляду в межах своєї компетенції беруть участь у моніторингу щодо проведення гідравлічних випробувань теплових мереж.

Так, у період з 19 по 22 квітня 2021 року інспектори Управління Держенергонагляду у м. Києві були присутні під час проведення  гідравлічних випробувань суб’єктом господарювання КП «Київтеплоенерго». Гідравлічні випробування проведено у РТМ «Центр» на котельнях «Медова, 1», «Волзька, 1», «Кудрявська, 12», «Білгородська, 7» та РТМ «Печерськ» на котельнях «Козача, 67», «Китаївська, 32» і «Деревообробна, 3Б».

Державні інспектори Управління здійснили моніторинг щодо повноти та якості виконання Програми проведення гідравлічних випробувань. В результаті було надано підприємству рекомендації щодо виконання пунктів Програми та ліквідації виявлених пошкоджень мереж під час проведення випробувань. Зокрема, під час проведення випробувань витримувати параметри (тиск, температуру) теплоносія відповідно до нормативно-технічної документації.

Повідомляємо,  столична влада відтермінувала проведення гідравлічних випробувань через карантинні обмеження. Проте деякі гідравлічні випробування, які включено у графік в квітні цього року, проводяться без відключення споживачів.

Також представники Управління Держенергонагляду у Дніпропетровській області були присутні під час проведення гідравлічних випробувань магістральних та розподільчих теплових мереж теплопостачальних підприємств регіону. Моніторинг здійснено за зверненнями КП «Криворіжтепломережа» та КП «Жовтоводськтепломережа».

Так, КП «Криворіжтепломережа», відповідно до розроблених заходів з підготовки до опалювального періоду 2021-2022 років та складених графіків, проведено гідравлічні випробування магістральних теплових мереж від власних джерел теплопостачання.

14-15 квітня 2021 року – котельня «Гігант»

За результатами проведених гідравлічних випробувань виявлено пошкодження на:

  • магістральних теплових  мережах 1 вводу (БК106 – БК108, Ду426 – 4622х2 м; БК115 – БК116, Ду325 – 4622х2 м; ТК136, Ду426 – 4622х2 м) від котельні «Гігант» тиском 13,5 МПа;
  • магістральних теплових  мережах 2 вводу (ТК139 – ТК140, Ду426 – 4622х2 м; ТК230/6, Ду535 – 4622х2 м; ТК147 – ТК147а, Ду426 – 4622х2 м; ТК148а, Ду426 – 4622х2 м; БК159 – ТК160, Ду535 – 4622х2 м) від котельні «Гігант» тиском 12,5 МПа.

19-20 квітня 2021 року – котельня «КМК»

В результаті проведених гідравлічних випробувань виявлено пошкодження на:

  • магістральній тепловій  мережі № 1 (ТК0 – БК136, ТК125 – ТК225; 3062х2 м) від котельні «КМК» тиском 13,2 МПа;
  • магістральній тепловій  мережі № 4 (ТК104 – ТК447, 3006х2 м) від  котельні «КМК» тиском 13,6 МПа.

КП «Жовтоводськтепломережа», відповідно до розроблених заходів з підготовки до опалювального періоду 2021-2022 років та складених графіків, 19 квітня було проведено гідравлічні випробування магістральних теплових мереж від власного джерела теплопостачання (ТЕЦ).

У підсумку проведених гідравлічних випробувань встановлено, що:

  • під час проведення гідравлічних випробувань «Західної» магістральної теплової мережі (Ду700) від ТЕЦ тиском 16 МПа зафіксовано падіння тиску до 10 Мпа;
  • в ході проведення гідравлічних випробувань «Східної» магістральної теплової мережі (Ду700-Ду600) від ТЕЦ тиском 16 МПа та  магістральної теплової мережі (Ду500) від ТЕЦ по вул. Заводська тиском 16 МПа зауважень не виявлено.

Управлінням взято на контроль усунення виявлених недоліків та буде враховано під час складання Актів готовності підприємств до роботи в опалювальному періоді 2021-2022 років.

Довідково:

Проведення гідравлічних випробувань регламентовано наказом Мінпаливенерго від 14.02.2007 № 71 «Про затвердження правил технічної експлуатації теплових установок і мереж», наказом Міненерговугілля від  27.03.2015 № 183 «Про затвердження Змін до Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж» та спільним наказом Мінпаливенерго і Мінжитлокомунгосп від 10.12.2008  № 620/378  «Про затвердження правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux