• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Енергетики готові до примх негоди, – Руслан Слободян
опубліковано 30 листопада 2023 року о 08:30

Найбільше від негоди, що насунулася на Україну 26 - 27 листопада, постраждали енергетичні об’єкти Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Водночас наші енергетики завжди готові до таких випадків. Про це зазначив Голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Очільник відомства наголосив, що така готовність зумовлена тим, що й у мирний час такі ситуації траплялися неодноразово.

«Персонал навчений, має все необхідне обладнання та облаштування для того, щоб виконувати швидко аварійно-відновлювальні роботи. Станом на вечір 28 листопада працювало 370 аварійно-відновлювальних бригад, понад 400 одиниць техніки, близько 1 300 працівників», – повідомив він.

Ситуація з відновленням ускладнена у прифронтових регіонах тим, що деякі лінії доводиться відновлювати в особливо небезпечних умовах, пов’язаних із загрозою обстрілів, а також замінуванням територій. Тривалість відновлювальних робіт збільшується, адже спочатку доводиться залучати саперів для розмінування територій.

Щодо обстрілів і ракетних атак Руслан Слободян акцентував, що тут виклики значно серйозніші.

За його словами, практика минулої зими показує, що споживачів так само заживлювали. Але доводилося вводити графіки обмежень. Крім того, обстріли завдають незрівнянно більших матеріальних збитків. Адже негода ніколи не призводила до руйнування особливо дорогого обладнання на магістральних мережах.

Руслан Слободян також зазначив, що й до таких викликів українські енергетики готувались. Створено певні системи інженерного захисту, значно посилено систему протиповітряної оборони (ППО) тощо. Також енергетики країни усвідомлюють важливість швидкого відновлення мереж і готові, як і минулого року, залучати аварійно-відновлювальні бригади з усіх регіонів.

Крім того, враховуючи досвід минулої зими, об’єкти соціальної та критичної інфраструктури забезпечено резервними джерелами живлення. І вони готові до потенційних знеструмлень.

«Усі об’єкти охорони здоров’я, школи, водоканали, котельні мають резервне живлення і можуть працювати автономно досить тривалий час», – наголосив Руслан Слободян.

Голова Держенергонагляду подякував країнам-союзникам за те, що надали нашій державі передові технології захисту. «Маємо надію, що з допомогою ППО пройдемо зиму успішно», – сказав він.

Нагадаємо, що значна допомога енергетичному сектору надається в межах Фонду підтримки енергетики України, створеного навесні 2022 року за спільної ініціативи Міністра енергетики України Германа Галущенка і Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. Фонд став ефективним інструментом для залучення грантових коштів від партнерів для закупівлі обладнання та дає можливість урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux