• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Досвід енергетичного нагляду ЄС: Франція
опубліковано 05 лютого 2024 року о 08:30

Після набуття Україною статусу кандидата у члени Європейського співтовариства на країну покладено додаткові зобов’язання. Адже однією з основних умов прийняття нових членів до Європейського Союзу є приведення внутрішнього законодавства країни у відповідність до законодавства ЄС.

Держенергонагляд, зі свого боку, з метою реалізації зазначених завдань, ретельно вивчає досвід країн ЄС у сфері енергетичного нагляду.

Франція є однією з найбільш розвинених країн світу в галузі енергетики. Країна має значні запаси ядерного палива, а також розвинену мережу гідроелектростанцій, теплових і вітряних електростанцій.

Державний контроль в енергетичній сфері у Франції здійснює низка державних органів, зокрема:

  • Міністерство енергетики та переходу до кліматичного нейтралітету (Ministère de la Transition Énergétique, www.ecologie.gouv.fr) є головним органом влади, відповідальним за розробку та реалізацію державної політики в галузі енергетики;
  • Генеральний директорат з енергетики та клімату (Direction Générale de l'Énergie et du Climat, www.ecologie.gouv.fr/direction-generale-lenergie-et-du-climat-dgec) є технічним органом, який забезпечує виконання завдань Міністерства енергетики та переходу до кліматичного нейтралітету;
  • Агентство з ядерної безпеки (Autorité de Sûreté Nucléaire, www.asn.fr) є незалежним органом, який відповідає за забезпечення ядерної безпеки у Франції.

Основними завданнями державного контролю в енергетичній сфері у Франції є:

  • забезпечення безпеки та надійності енергопостачання;
  • захист навколишнього середовища;
  • забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів.

Державний контроль здійснюється шляхом проведення перевірок, а також шляхом прийняття нормативних актів, які регламентують діяльність енергетичних компаній.

Перевірки енергетичних компаній проводяться Генеральним директоратом з енергетики та клімату. Під час перевірок оцінюється дотримання компаніями вимог безпеки, охорони навколишнього середовища та ефективного використання енергетичних ресурсів.

Нормативні акти, які регламентують діяльність енергетичних компаній, видаються Міністерством енергетики та переходу до кліматичного нейтралітету. Ці акти встановлюють правила експлуатації енергетичного обладнання, вимоги до безпеки та охорони навколишнього середовища, а також вимоги до ефективного використання енергетичних ресурсів.

Державний контроль в енергетичній сфері у Франції є ефективним інструментом забезпечення безпеки та надійності енергопостачання, захисту навколишнього середовища та ефективного використання енергетичних ресурсів.

Державний контроль в енергетичній сфері у Франції має ряд особливостей, які відрізняють його від державного контролю в інших країнах.

Однією з особливостей є те, що він здійснюється як державними органами, так і незалежними органами, такими як Агентство з ядерної безпеки. Це забезпечує більш ефективний контроль та мінімізує конфлікти інтересів.

Для прикладу, одним з документів, який регламентує безпечну експлуатацію енергетичних установок у Франції, є стандарт APSAD D18. Загалом сертифікація APSAD — це сертифікаційний знак у Франції, який засвідчує якість систем протипожежної безпеки, послуг протипожежної безпеки, відео або віддаленого моніторингу, будь то пристрої чи послуги. Ця сертифікація не є обов’язковою, але її часто вимагають у будівельних проектах.

Періодична перевірка згідно з APSAD D18 передбачає виявлення наступних моментів:

  • наявність слідів аномального нагріву труби та/або електрообладнання;
  • відсутність засобів захисту трансформатора;
  • несправність пристроїв захисного відключення;
  • наявність пилу або речовин, які можуть спричинити небезпеку, в електричних шафах;
  • непридатність обладнання або електропроводів у пожежонебезпечних приміщеннях та/або вибухонебезпечних зонах;
  • відсутність цілісності захисного провідника в пожежонебезпечних приміщеннях та/або вибухонебезпечних зонах.

Іншою особливістю є те, що державний контроль у Франції має досить широкі повноваження. Він містить не тільки перевірку дотримання вимог безпеки та охорони навколишнього середовища, а й перевірку ефективності використання енергетичних ресурсів. Це дозволяє забезпечити більш комплексний контроль за діяльністю енергетичних компаній.

Загалом, державний контроль в енергетичній сфері у Франції є дієвим інструментом забезпечення безпеки та надійності енергопостачання, захисту навколишнього середовища та ефективного використання енергетичних ресурсів.

Довідково:

Україна та Франція є двома країнами з різними енергетичними системами (всі порівняння здійснювались станом на 01.01.2022).

Важливу роль в Україні відіграють вугільна, ядерна та гідроенергетика. Україна має запаси вугілля та природного газу, які є основними джерелами енергії для країни. Однак, вугілля є не екологічно чистим джерелом енергії, а природний газ є більшою частиною імпортованим ресурсом, який є об'єктом геополітичної залежності.

Також спостерігається розвиток сектору відновлюваної енергії, зокрема сонячної та вітрової енергетики. Наразі цінність відновлюваних джерел енергії трансформувалась з більш екологічної на безпекову та економічну, адже це сприятиме максимальному скороченню своєї залежності від російського викопного палива.

Франція традиційно є великим експортером електроенергії, особливо в рамках Європейського Союзу. Велика частина енергетичного міксу ґрунтується на ядерній енергетиці. Також використовуються гідроенергетика та інші джерела відновлюваної енергії.

Франція має невеликі запаси викопного палива, тому вона теж змушена імпортувати енергоносії.

У майбутньому обидві країни мають намір диверсифікувати свій енергетичний сектор та збільшити частку відновлюваних джерел енергії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux