• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Держенергонагляд: аварійні зупинення енергоблоків відбуваються через неповні ремонтні роботи
опубліковано 06 вересня 2021 року о 10:02

Держенергонагляд продовжує здійснювати заходи з державного нагляду (контролю) за підготовкою об'єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період (далі – ОЗП) 2021/2022 років.

Поточний рік видався складним для теплоелектричної генерації: рекордна кількість блоків теплових електростанцій вийшли в аварійний ремонт. За інформацією оператора системи передачі, максимально одночасно таких енергоблоків було 20, а недоотримана з них потужність сягнула 5,5 - 6,5 ГВт.

Держенергонагляд за підсумками проведених заходів нагляду (контролю) змушений констатувати, що на багатьох ТЕС основною причиною відмов обладнання є невиконання у повному обсязі ремонтних робіт. З кожним роком на об’єктах теплоелектричної генерації відбувається неухильне зменшення обов’язкових, регламентованих нормативно-технічною документацією, обсягів робіт. Йдеться насамперед про такі роботи як: відновлення запалювальних поясів, обмуровки, ущільнення топок і газоходів котлів, заміна броні, підшипників, шестерень тощо.

Також зменшуються понадтипові роботи (роботи за результатами дефектації та контролю металу): заміна поверхонь нагріву котлів, ділянок і обладнання пилосистем, лопаткових апаратів турбін тощо. Унаслідок зазначеного відбувається зростання аварійних зупинень енергоблоків.

Для прикладу, під час планової перевірки Держенергонаглядом АТ «ДТЕК Західенерго» (далі – Товариство) виявлено 256 порушень вимог законодавства, про що складено акт і видано відповідний припис.

На об’єктах Товариства за сім місяців 2021 року (в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року) зафіксовано аварійних зупинень на:

  • Ладижинській ТЕС - 31 аварійне зупинення проти 12 (збільшення в 2,5 рази);
  • Бурштинській ТЕС - 29 аварійних зупинень проти 13 (збільшення в 2,2 рази);
  • Добротвірській ТЕС - 20 аварійних зупинень проти 11 (збільшення в 1,8 рази).

Насамперед, як і в попередні роки, крім заводських і конструктивних дефектів устаткування, старіння металу, дефектів монтажу та ремонту, багато відмов у роботі на електростанціях відбулося через порушення персоналом топкового і водно-хімічного режиму роботи котлів, помилкових дій персоналу, порушень вимог заводських і виробничих інструкцій, невиконання розроблених раніше протиаварійних заходів.

До значної тривалості простою блоків призвела необхідність усунення під час аварійних ремонтів значної кількості експлуатаційних дефектів: ремонтів стрічки живильників сирого вугілля, кріплення корпусів підшипників кульових барабанних млинів, регуляторів вприску, напірних коробів млинових вентиляторів, робочих колес дуттьових вентиляторів, газоходів, пилеживильників, арматури тощо.

Планова перевірка також показала, що у Товаристві з організаційно-технічних заходів з підготовки до ремонту постійно не виконується вимога нормативного документа «Технічна експлуатація електричних станцій і мереж. Правила» щодо забезпечення на 80% обсягів ремонту матеріалами і запасними частинами. Не проводиться підготовка та підвищення кваліфікації експлуатуючого персоналу, персоналу підрядних організацій, які беруть участь у ремонтах і, як наслідок, неукомплектування кваліфікованим ремонтним персоналом під час виконання ремонтів. Не виявляються всі відхилення від вимог нормативно технічної документації й розпорядчих документів і недоліки при здійсненні експлуатаційно-ремонтному обслуговуванні. Не складаються та не затверджуються заходи, спрямовані на усунення виявлених недоліків і підвищення якості ремонту й експлуатації обладнання. Після виконання ремонтів не проводиться належний аналіз організації ремонтів, якості виконання ремонтів, технології виконання ремонтів.

Держенергонагляд здійснює планові та позапланові заходи нагляду (контролю), за результатами яких видаються приписи із зазначенням виявлених порушень, які необхідно усунути. Відповідно до вимог чинного законодавства всі приписи обов’язкові до виконання. Безумовне усунення всіх порушень та недоліків дозволить повноцінно підготувати об'єкти електроенергетики до роботи в ОЗП та зменшити кількість аварійних відмов і зупинень.

З метою забезпечення надійного і сталого функціонування об’єднаної енергетичної системи України, надійного енергопостачання споживачів електричної й теплової енергії та безпеки постачання електричної енергії, виробники електроенергії та оператори системи розподілу мають завершити у строк до 15 листопада реалізацію, розроблених на підставі вимог Положення про порядок оцінки готовності об’єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період (далі – Положення), заходів, спрямованих на приведення технічного стану і організації експлуатації об'єктів електричних мереж у відповідність до вимог правил та стандартів у галузі електроенергетики.

Відповідно до Положення, оцінка готовності об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП проводиться для виробників електричної енергії, оператора системи передачі та операторів систем розподілу, що здійснюють ліцензовану діяльність на ринку електричної енергії.

З огляду на зазначене, для підвищення надійності роботи енергетичного обладнання українських теплоелектростанцій Держенергонагляд рекомендує:

  • провести техніко-економічний аналіз ремонтного обслуговування з урахуванням аварійності після виконаних ремонтів та розробити заходи із забезпечення надійності енергетичного обладнання ефективності використання коштів, та поліпшення ремонтного обслуговування ТЕС;
  • забезпечити чітке виконання вимог директивних матеріалів, місцевих інструкцій з експлуатації устаткування;
  • підсилити контроль за ходом ремонтних робіт, здійснюваних підрядними організаціями, підвищити вимоги до приймання найбільш відповідальних вузлів з ремонту і реконструкції;
  • при модернізації або заміні основного устаткування з вичерпаним ресурсом використовувати більш досконале устаткування (або їх окремі вузли);
  • підсилити контроль за веденням топкових і водно-хімічних режимів котлів при пусках та в процесі їх експлуатації;
  • організувати поопераційний контроль і повузлове приймання робіт, виконаних підрядними організаціями.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux