• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Замінено опори та оновлено електричну інфраструктуру – результат реагування Держенергонагляду на звернення
опубліковано 29 липня 2020 року о 08:55

У с. Нересниця Тячівського району Закарпатської області замінено аварійні опори повітряних ліній електропередачі ПЛ-0,4 кВ «Л-1» від трансформаторної підстанції № 328. Про це Держенергонагляду повідомив оператор системи розподілу (далі – ОСР) реагуючи на звернення місцевих жителів до відомства. Наразі технічні заходи, передбачені рекомендаційним листом Держенергонагляду (заміна аварійних опор), виконано у повній мірі, незважаючи на складні погодні умови (значні опади), що ускладнювало роботу спецтехніки.

Крім того, ОСР прийняло рішення про включення до планових ремонтних робіт ПЛ-0,4 кВ «Л-1» від ТП № 328 (на дерев’яних опорах) у план–графік ремонтних робіт на 2021 рік.

Також проведено розгляд звернення громадянина щодо невідповідності вимогам нормативних документів в галузі електроенергетики технічного стану повітряної лінії електропередачі (далі – ПЛ), якою здійснюється постачання електричної енергії до житлового будинку заявника у с. Колодне Тячівського району Закарпатської області.

У ході реагування на звернення було встановлено факт невідповідності технічного стану ПЛ-0,4 кВ «Л-2» від ТП-287 вимогам нормативних документів в галузі електроенергетики, в частині її виконання на дерев’яних опорах. ОСР) направлено рекомендаційний лист стосовно розроблення та виконання технічних заходів з приведення технічного стану електричних мереж, якими передається електроенергія до оселі заявника, у відповідність до вимог нормативних документів у галузі електроенергетики.

Ще за двома зверненнями Управління Держенергонагляду у Закарпатській області направило до ОСР відповідні листи стосовно розроблення та виконання технічних заходів з приведення технічного стану електричних мереж, якими передається електроенергія до осель заявників у с. Липча, Хустського району, с. Грушово, с. Нижня Апша та с. Топчино Тячівського району, до вимог нормативних документів.

Водночас в Одесі демонтовано аварійну опору і приведено електромережі до вимог нормативних документів. Розглядаючи звернення громадян, факт аварійної опори було підтверджено: встановлено порушення щодо вигину залізобетонної стійки, оголення арматури та розтріскування бетону.

Представниками Управління Держенергонагляду у Черкаській області здійснено розгляд звернень 18 суб’єктів господарювання стосовно вимог нормативно-технічних документів у галузях електроенергетики та теплопостачання, а також надано роз’яснення щодо атестації електротехнічних працівників.

У Вінницькій області надано роз’яснення щодо дотримання ОСР вимог нормативних документів у галузі електроенергетики при приєднанні електроустановок заявника у с. Сальниці Немирівського району до електричних мереж ОСР та щодо правомірності виданих ОСР документів КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради» стосовно нестандартного приєднання до електричних мереж.

Представниками Держенергонагляду у Вінницькій області розглянуто звернення мешканки с. Безводне Ямпільського району щодо нарахування заборгованості за фактично невикористану електроенергію. За результатами розгляду було рекомендовано ОСР при формуванні обсягів споживання у розрахункових періодах для передачі їх постачальнику використовувати достовірні показники приладів обліку електроенергії. Також заявнику повідомлено про терміни передачі показників лічильника: за 2 календарні дні до кінця місяця по 3-ій календарний день наступного розрахункового періоду в Колцентр ОСР.

Крім того, розглянуто та надано відповідь на звернення громадян щодо приєднання електроустановок до електричних мереж та стосовно якості надання послуг з розподілу електричної енергії. Зі свого боку, Управління Держенергонагляду у Донецькій області розглянуло звернення підприємства (споживача електричної енергії) ОКП «Донецьктеплокомуненерго» щодо припинення електропостачання до його об’єктів у містах Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка та Святогірськ, у зв’язку з заборгованістю з оплати за спожиту електроенергію перед постачальником електричної енергії.

На адресу ОСР направлено лист, в якому запропоновано з розумінням поставитись до ситуації, в якій опинилося багато споживачів електричної енергії (підприємства та організації) через запровадження карантину. Також зазначено, що на даний час ОКП «Донецьктеплокомуненерго» проводить роботи з підготовки теплового господарства до опалювального періоду 2020 – 2021 років (профілактичні роботи, планові ремонти). Відтак, припинення електропостачання об’єктів споживача може призвести до невиконання чи виконання не у повному обсязі заходів щодо належного проходження опалювального періоду 2020-2021 років.

Споживачу надано роз’яснення щодо положень нормативно-правових актів з питань припинення електропостачання, у тому числі на період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширення коронавірусної хвороби та запропоновано повторно звернутися до ОСР для вирішення питання стосовно укладання договору щодо реструктуризації заборгованості у відповідності до вимог діючих нормативно-правових актів.

Також розглянуто звернення мешканки м. Маріуполь щодо постачання електроенергії, параметри якості якої не відповідають вимогам національного стандарту.

За результатами розгляду встановлено, що ОСР порушено вимоги правил та інших нормативно-правових документів щодо технічного стану та організації експлуатації електричних мереж, що можуть мати опосередкований вплив на параметри якості електричної енергії, яка постачається до будинку Заявника, а саме:

  • силовий трансформатор МТП-635 знаходиться в незадовільному технічному стані;
  • підключення МТП-635 до ПЛ 6 кВ приєднання «ТП-628 – МТП-636» виконано за допомогою скрутки;
  • підключення МТП-635 до ПЛ 6 кВ приєднання «ТП-628 – МТП-636» виконано без комутаційного апарату;
  • кабельні вставки 0,4 кВ між силовим трансформатором МТП-635 та РУ-0,4 кВ прокладені з порушенням НТД;
  • зруйновано площадку для обслуговування силового трансформатору МТП-635;
  • не закріплено силовий трансформатор до металевої конструкції МТП-635;
  • з’єднання проводів між опорою № 1 приєднання (вул. Квіткова, вул. Волонтерівська) від МТП-635 та РУ-0,4 кВ МТП-635, між опорами № 1 та № 2 приєднання від МТП-635 та по всій довженні ПЛ 0,4 кВ виконано скрутками;
  • підключення будинку Заявника до ПЛ 0,4 кВ приєднання (вул. Квіткова, вул. Волонтерівська) від МТП-635 виконано за допомогою скрутки;
  • відсутнє повторне заземлення на останній опорі № 53 ПЛ 0,4 кВ приєднання (вул. Квіткова, вул. Волонтерівська) від МТП-635;
  • не дотримання термінів виконання ремонтів та технічного обслуговування обладнання МТП-635, ПЛ 0,4 кВ від МТП-635;
  • не дотримання термінів виконання випробувань електрообладнання МТП-635;
  • РУ-0,4 кВ МТП-635 знаходиться в незадовільному технічному стані (обладнання забруднено пилом, захист від корозії металевих частин РУ-0,4 кВ МТП-635 потребує відновлення, потребують відновлення диспетчерські найменування);
  • фактичний стан обладнання не відповідає наданій оперативно-технічній документації;
  • не виконуються заміри напруги та навантаження в МТП-635 відповідно до вимог нормативних документів у період максимальних та мінімальних навантажень.

ОСР надано рекомендації щодо усунення встановлених невідповідностей. Також надано відповідь на звернення громадянки (м. Краматорськ, Донецька область) щодо обґрунтованості та правильності складання Акта про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії та порядку визначення обсягів та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення цих Правил. Питання, що порушено у зверненні, не належать до повноважень Держенергонагляду.

Зі свого боку, Управлінням Державної інспекції енергетичного нагляду України у Хмельницькій області проведено аналіз розгляду скарг та звернень жителів багатоквартирних будинків, що користуються послугами централізованого опалення. Основне питання викладене у зверненнях – високі нарахування за спожиту теплову енергію.

За результатами розгляду надано відповіді на звернення та надіслано рекомендаційні листи постачальникам теплової енергії щодо усунення виявлених зауважень в частині питань, що належать до компетенції Держенергонагляду. Зокрема щодо технічного стану теплових мереж до житлових будинків, дотримання постачальником встановлених режимів постачання теплової енергії (температурних графіків) тощо.

Управлінням Державної інспекції енергетичного нагляду України у Харківській області розглянуто звернення громадян щодо:

  • постачання електроенергії, параметри якості якої не відповідають вимогам національного стандарту;
  • обмеження електропостачання помешкань членів садівничого товариства у с. Руські Тишки Харківського району;
  • можливості встановлення відповідного тарифу на електричну енергію за спожиту електричну енергію в опалювальний сезон.

Усім заявникам було надано відповіді з роз’ясненнями щодо порушених питань.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux