• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Всі підприємства енергетики повинні забезпечити надійне та ефективне функціонування енергетичної системи взимку, – Держенергонагляд
опубліковано 29 липня 2020 року о 16:40

Порядок організації підготовки об'єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період (далі – ОЗП), критерії оцінки та порядок видачі актів готовності до роботи в ОЗП визначається Положенням про порядок оцінки готовності об'єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період, затвердженим наказом Мінпаливенерго від 07 липня 2006 року № 231.

Для перевірки готовності об'єктів електроенергетики до роботи в ОЗП, не пізніше 01 жовтня поточного року, за наказом керівника об'єкта електроенергетики, створюються Комісія з перевірки готовності до роботи в ОЗП (далі – Комісія).

Рішення про готовність об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП приймається Комісіями на підставі акту перевірки готовності до роботи в ОЗП та висновків Держенергонагляду. Висновки складаються у разі виявлення порушень або невиконання вимог Положення.

Так, станом на 24 липня до відомства надішли повідомлення від 12 об’єктів енергетики про включення представників Держенергонагляду до складу Комісій.

З метою забезпечення надійного та сталого функціонування систем теплопостачання і теплоспоживання, Держенергонагляд вже проводить активну роботу щодо оцінки готовності енергетичних господарств суб’єктів відносин у сфері теплопостачання до роботи в опалювальний період 2020-2021 років.

На сьогоднішній день триває підготовка об'єктів енергетики до роботи в опалювальному періоді 2020-2021 років. Так, за зверненнями суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання, інспекторами Держенергонагляду було оглянуто майже 500 енергетичних об’єктів (котельні та теплові мережі, заклади охорони здоров’я, освіти та дошкільні навчальні заклади). За результатами проведених оглядів виявлено більше 350 порушень вимог нормативно-правових актів у сфері теплопостачання. Наразі суб’єкти відносин у сфері теплопостачання усунули близько 120 порушень.

Теплопостачальні підприємства та споживачі теплової енергії активно залучають представників відомства до роботи з оцінки стану готовності теплових господарств у таких областях: Харківській, Херсонській, Донецькій, Полтавській, Одеській та Черкаській.

Крім того, представники Держенергонагляду увійшли до складу 147 оперативних штабів органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з підготовки теплових господарств суб’єктів господарювання до роботи в опалювальний період.

«Наголошую, що всі суб'єкти відносин у сфері теплопостачання повинні забезпечити своєчасне та якісне виконання робіт з підготовки теплових господарств до опалювального періоду 2020-2021 років. До 01 жовтня поточного року повинні бути завершені всі підготовчі заходи», – т.в.о. Голови Держенергонагляду Роман Боднар.

Про це йшлося під час селекторної наради з питань забезпечення сталого проходження осінньо-зимового періоду 2020-2021 років підприємствами паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства, об’єктами соціальної сфери та інфраструктури. Захід відбувся 23 липня 2020 року під головуванням в.о. Міністра енергетики України Ольги Буславець. 

В ході зустрічі Ольга Буславець зазначила, що Кабінетом Міністрів України було прийнято два документи у галузях енергетики, зокрема, План заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2020/21 року, який спрямований на забезпечення надійного та сталого функціонування об’єднаної енергетичної системи України, надійного енергопостачання споживачів електричної та теплової енергії, а також безпеки постачання електричної енергії та Постанову «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сферах електроенергетики та теплопостачання і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду.

«Прийняті нормативно-правові акти дають можливість Держенергонагляду здійснювати заходи, які, враховуючи План заходів з підготовки до осінньо-зимового періоду, будуть спрямовані на забезпечення надійного та сталого функціонування об’єднаної енергетичної системи, надійного енергопостачання споживачів електричної та теплової енергії, а також безпеки постачання електроенергії», –  зі свого боку додав очільник Держенергонагляду.

Також Ольга Богуславець повідомила, що з метою забезпечення успішного проходження опалювального періоду на теплових електроцентралях триває ремонтна кампанія генеруючого обладнання теплових електростанцій. На поточний період відремонтовано і знаходяться у ремонті 11 енергоблоків ТЕС, або 27% передбачених наказом Міненерговугілля від 01.11.2019 року № 447 (зі змінами).  Також відповідно до цього наказу заплановано відремонтувати 38 одиниць обладнання ТЕС ГК із встановленою потужністю 9 442 МВт. Фактично відремонтовано 11 одиниць (2 640 МВт). 

Наприкінці наради Роман Боднар наголосив, що перевірка готовності до роботи в ОЗП об'єктів електроенергетики повинна бути завершена в термін не пізніше 15 листопада поточного року. «Об’єкти електроенергетики, які не отримали акт готовності до 15 листопада поточного року продовжують підготовку до роботи в ОЗП і при виконанні усіх умов в термін не пізніше 15 грудня поточного року можуть звернутись до Міненерго або Держенергонагляду з обґрунтованим поданням про проведення повторної оцінки (перевірки) готовності до роботи в ОЗП», – підкреслив очільник відомства.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux