• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Здійснено моніторинг надійності електропостачання медзакладів Львівщини та Прикарпаття
опубліковано 30 липня 2020 року о 10:13

Представники Управління Держенергонагляду у Івано-Франківській області здійснили моніторинг суб’єктів господарювання, що експлуатують електроустановки особливої групи І категорії з надійності електропостачання та автономні джерела електропостачання. 

Так, станом на 28 липня 2020 року державними інспекторами Управління проведено 14 моніторингів таких суб’єктів господарювання: КНП «Верховинська районна»; КНП «Косівська центральна  районна лікарня»; КНП «Обласна клінічна  лікарня»; КНП «Перегінська районна лікарня»; КНП «Яблунівська районна лікарня»; Коломийський онкодиспансер; КНП «Городенківська районна лікарня»; КНП «Заболотівська районна лікарня»; КНП «Коломийська центральна  районна лікарня» (дитяча лікарня); КНП «Коломийська центральна  районна лікарня» (пологовий будинок); КНП «Коломийська центральна  районна лікарня»; КНП «Снятинська центральна районна лікарня»; КНП «Івано-Франківський обласний перинатальний центр» та Центральна АТС м. Снятин  ПАТ «Укртелеком».

Під час здійснення моніторингів представники Держенергонагляду приділяли увагу питанням відповідності схем електропостачання схемам нормального режиму, наявності автономних джерел живлення та їх відповідності вимогам нормативно-технічних документів, а також наявності осіб, відповідальних за електрогосподарство.

В ході проведених оглядів, керівникам установ було наголошено на необхідності дотримання суб’єктами господарювання норм чинних Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів (далі – ПТЕЕС) в частині надійної роботи схем живлення електропостачання категорійних об’єктів (особливої групи І категорії), роботи автономних джерел живлення та своєчасного проходження електротехнічним персоналом перевірок знань ПТЕЕС.

Зі свого боку, інспектори Управління Держенергонагляду у Львівській області оглянули електроустановки комунального некомерційного підприємства «3-а міська клінічна лікарня м. Львова» щодо їх безпечної експлуатації та визначення місць можливих пошкоджень і відмов у експлуатації електрообладнання.

За результатами здійсненого моніторингу можна зробити висновок, що стан електричних мереж та обладнання зазначеного лікувального закладу задовільний та відповідає вимогам нормативно-технічних документів у галузі електроенергетики щодо споживачів І категорії з надійності електропостачання.

Також медичний заклад забезпечений кваліфікованим електротехнічним персоналом, зокрема: призначено наказом відповідального за електрогосподарство та відповідального за безпечну експлуатацію дизельного агрегату лікарні (вул. Рапопорта, 8). Відповідальні особи мають групу з електробезпеки ІV і ІІІ та пройшли перевірку знань з електробезпеки.

Електроустановки медустанови пройшли профілактичне випробування електромереж у терміни, встановлені нормативними документами. Останні заміри систем заземлювальних пристроїв та ізоляції силової й освітлювальної електромережі проводились у лютому 2020 року. Інспекторам Управління було надано протоколи вимірювань опорів розтікання на основних заземлювачах, заземленнях магістралей та устаткування, а також протоколи замірів ізоляції силової та освітлювальної електромережі за 2019-2020 роки.

Крім того, представниками Держенергонагляду було оглянуто технічний стан ввідного розподільчого пристрою та розподільчих шаф силової і освітлювальної електромережі по ділянці пологового корпусу. Даний об’єкт живиться від власного ввідного пристрою 0,4 кВ. Через перекидний рубильник ручного керування до ВРП пологового відділення приєднано дизельну електростанцію ДЕС –АД 10Т/230 М, що забезпечує додатковий рівень з надійності електропостачання. Дизельна електростанція має необхідний запас паливо-мастильних матеріалів. Інспекторам Управління Держенергонагляду у Львівській області було надано Інструкцію з експлуатації  дизельгенератора АД-10 кВт.

Щодо експлуатації автономної електростанції, то працівники відомства акцентували увагу на виконанні вимог глави 9 розділу VIII ПТЕЕС, а саме:

1) п. 9.4 та п. 9.5 глави 9 розділ VIII ПТЕЕС (підключення автономної  електростанції до електромережі  повинно бути здійснене з обов’язковою  наявністю блокувань, що унеможливлюють одночасну подачу напруги в електромережі споживача та електропередавальної організації);

2) п.9.6 глави 9 розділу VIII ПТЕЕС (перед введенням в експлуатацію  автономної електростанції споживач  повинен розробити та узгодити  з електропередавальною організацією  інструкцію про порядок включення  її в роботу та положення  про взаємовідносини з електропередавальною  організацією, що включатиме розділ  «оперативне керування». Інструкція  про порядок включення в роботу  автономної електростанції обов'язково  повинна містити:

  • список осіб споживача, які мають право оперативних  переговорів з оперативними працівниками  електропередавальної організації  та право оперативних перемикань;
  • наказ про призначення  особи, відповідальної за технічний  стан і експлуатацію автономної  електростанції;
  • номери телефонів диспетчерського  зв'язку електропередавальної організації;
  • узгоджену електропередавальною  організацією електричну схему  приєднання автономної електростанції  до мережі електропередавальної  організації.

3) п.9.19. глави 9 розділу VIII  ПТЕЕС (під час оформлення договору  про постачання електричної енергії, акта розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності між електропередавальною організацією і споживачем, повинні бути вказані наявність автономних електростанцій, схеми їх увімкнень, їх установлена потужність і значення номінальної напруги).

Для покращення надійності електропостачання лікарні, представники Держенергонагялуд рекомендували влаштувати автоматичне ввімкнення резервної автономної електростанції у разі зникнення напруги з боку електромережі електропередавальної організації, із застосуванням пристроїв автоматики відповідно до вимог пункту 9.5 глави 9 розділу VIII  ПТЕЕС.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux