• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У Дніпрі та Києві проведено гідравлічні випробування теплових мереж
опубліковано 25 червня 2021 року о 09:01

Теплові господарства проводять щорічні обов’язкові заходи – гідравлічні випробування теплових мереж. Такі заходи передбачено Правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду, дія яких поширюється на суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва, постачання, транспортування теплової енергії та надання послуг з теплопостачання (опалення і гарячого водопостачання). Також документ обов’язковий до виконання споживачами теплової енергії незалежно від організаційно-правових форм та форм власності.

Представники Держенергонагляду в межах своєї компетенції беруть участь у моніторингу щодо проведення гідравлічних випробувань теплових мереж.

Для прикладу, за зверненнями підприємств інспектори Управління Держенергонагляду у Дніпропетровській області були присутні під час проведення гідравлічних випробувань розподільчих теплових мереж КНП «Міська поліклініка № 1» Дніпровської міської ради та КЗО «Ліцей «Сокіл» Дніпропетровської обласної ради. Підприємства є  споживачами теплової енергії від теплопостачальної організації КП «Теплоенерго».

Так, випробування тепломереж КНП «Міська поліклініка № 1» проведено на пров. Універсальний, вул. В. Жуковського та вул. Космодромна, а випробування теплових мереж КЗО «Ліцей «Сокіл» – на вул. Космодромна, що у м. Дніпро.

Перед початком проведення гідравлічних іспитів було виконано наступні заходи:

  • розроблено програму та методику проведення іспитів;
  • проведено промивання систем опалення та заходи, що необхідно провести для недопущення пошкоджень цілісності внутрішньобудинкових систем опалення;
  • перевірено закриття запірної арматури на відгалуженнях інженерних мереж до корпусів підприємства.

Роботи здійснено за участі представників теплопостачальної та підрядної організацій, а також споживачів.

Випробування проведено тиском 6 кгс/см2 протягом 15 хвилин. Падіння тиску склало 0 кгс/см2. Усі мережі об’єктів двох закладів витримали гідравлічні випробування. Поривів не виявлено. Промивання внутрішньобудинкових мереж та опалювальних приладів здійснено гідропневматичним методом за допомогою пересувного компресора. Мережі промиті до повного освітлення води.

Водночас у період з 01 по 18 червня 2021 року інспектори Управління Держенергонагляду у м. Києві були присутні під час здійснення гідравлічних випробувань суб’єктом господарювання КП «Київтеплоенерго». Випробування тепломереж проведено у КК «Желябова, 2А», КК «Голосієво-1», КК «Голосієво-, 2», КК «Білицька, 14», КК «Білицька, 55», КК «Урочище Оболонь», РК «Попова, 4», КК «Мостицька, 6», КК «Здолбунівська, 2», КК «Бортничі», КК «Геофізиків 10», КК «Маричанська 4», КК «Голосіївська 19», КК «Московська 1», КК «Московська 3».

Під час випробувань тепломереж КК «Геофізиків 10» відбулись пошкодження між ТК № 206 і ТК № 207, на зворотному трубопроводі Ду 89, а також на дільниці теплової мережі від ТК № 201/1 до ТК № 201/2, на подавальному трубопроводі Ду 108. Також у ході проведення випробувань теплових мереж РТМ «Печерськ» на КК «Московська 1» виявлено 17 пошкоджень.

Станом на 14 червня на гідравлічну міцність випробували 61% тепломереж квартальних котелень і майже 30% магістральних тепломереж столиці. Сумарно вони обслуговують 4 279 будівель, з яких: 2 832 житлових будинки, 1 110 відомств, 264 навчальних закладів та 73 лікарні.

В результаті представниками Управління складено 4 довідки про випробування трубопроводів, у яких рекомендовано усунути виявлені 19 пошкоджень та провести повторні випробування.

Нагадуємо, гідравлічні випробування – це метод діагностики, який дає змогу виявити і ліквідувати зношені ділянки мереж та запобігти появі пошкоджень під час майбутнього опалювального періоду.

Детальніше про гідравлічні випробування теплових мереж можна ознайомитись за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux