• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Підстав для запровадження графіків відключень електроенергії наразі немає – Руслан Слободян
опубліковано 13 грудня 2023 року о 08:40

Росія знову атакує об’єкти енергетики. Цього року ми маємо значно кращий захист у вигляді ППО, і більшість ударів ворога залишаються безрезультатними. Окрім того, українські енергетики готувалися до різних сценаріїв. На ключових об’єктах критичної інфраструктури облаштовано так званий пасивний інженерний захист, який дозволить мінімізувати наслідки у разі падіння уламків чи влучання. Про це зазначив Голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Очільник Держенергонагляду відзначив самовідданість енергетиків, які героїчно працюють у надзвичайно важких умовах у прифронтових регіонах. «Під час постійних обстрілів, іноді по декілька артилерійських обстрілів на добу, вони забезпечують відновлення обладнання в найкоротші строки», – наголосив Руслан Слободян.

На сьогодні дефіцит електроенергії в енергетичній системі України не критичний і становить 1 - 2 % добового споживання. Це зовсім не той дефіцит, який був рік тому, через який запроваджувалися графіки погодинних відключень.

«Минулого тижня на теплоелектростанції (ТЕС), яка розташована у зоні досяжності ствольної і реактивної артилерії ворога, було виведено з ладу три енергоблоки в результаті артилерійських ударів. Це стало однією з причин виникнення дефіциту», – повідомив керівник відомства.

Дефіцит компенсується завдяки імпорту електроенергії, аварійної допомоги сусідніх держав. Це нормальна практика. Україна так само надає допомогу країнам-сусідам, коли в них виникає певний дефіцит. Тож ситуація контрольована і причин для запровадження графіків відключень немає

Наразі відключення електроенергії трапляються або у прифронтових регіонах, де внаслідок ударів агресора ракетами та дронами-камікадзе відбувається пошкодження ліній електропередачі. Або ж через складні погодні умови. «Це – зима. Пошкодження через негоду були й у мирні часи. При цьому енергопостачання відновлюється протягом однієї чи декількох діб», – зазначив очільник інспекції.

Щодо ситуації з теплопостачанням голова Держенергонагляду зауважив, що протягом літа теплоенергетики, як і електроенергетики, провели масштабну ремонтну кампанію, здійснили значну роботу з підготовки до осінньо-зимового періоду.

«Виконано низку ремонтних робіт, профілактичних заходів. На сьогодні рівень підготовки можна оцінити як добрий. Загалом в областях, які далеко від лінії фронту, істотних порушень у теплопостачанні немає. У прифронтових регіонах з об’єктивних причин такі порушення трапляються. Але усуваються в найкоротші строки», – наголосив він.

Нагадаємо, що значна допомога енергетичному сектору надається в межах Фонду підтримки енергетики України, створеного навесні 2022 року за спільної ініціативи Міністра енергетики України Германа Галущенка і Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. Фонд став ефективним інструментом для залучення грантових коштів від партнерів для закупівлі обладнання та дає можливість урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux