• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Ворог намагається спричинити тотальний блекаут, але йому це не вдається – Руслан Слободян
опубліковано 06 червня 2024 року о 08:30

Внаслідок останньої масованої ракетно-дронової атаки ворога зазнала пошкоджень низка об’єктів тепло- та гідрогенерації, газотранспортної системи, а також інші об’єкти електроенергетики. Ворог продовжує атакувати українську енергосистему України, щоб спричинити тотальний блекаут, але йому це не вдається. Про це зазначив голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірах телемарафону «Єдині новини».

Зокрема, повідомив, що енергетики в цілодобовому режимі намагаються якнайшвидше відновити пошкоджене обладнання. Водночас в енергосистемі запроваджено певні обмеження, пов’язані з дефіцитом генерації.

За його словами, ситуація в українській енергосистемі складна, адже на сьогодні втрачено близько 9 ГВт генеруючих потужностей, які дозволяли покривати попит навантаження на електроенергію протягом пікових годин. Крім того, вже зараз необхідні рішення для проходження прийдешнього осінньо-зимового періоду з мінімальними обсягами обмежень. Для цього потрібен певний фінансовий ресурс.

Очільник відомства зазначив, що підвищення тарифу та обмеження споживання відбуваються з однієї причини – через масовані удари агресора по енергетиці. Він нагадав, що внаслідок обстрілів тільки упродовж останніх двох місяців українській енергетиці завдано збитків на понад 1 млрд євро.

Руслан Слободян зазначив, що наразі у Фонді підтримки енергетики, створеному за ініціативи Міністра енергетики Германа Галущенка та єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон, акумульовано понад 490 млн євро, які використовуються безпосередньо на відновлення пошкодженого обладнання. Але цих коштів недостатньо, і потрібно залучати всі можливі ресурси для якнайшвидшого відновлення. Тож Уряду довелося застосувати підвищення тарифу на електроенергію для побутових споживачів.

Також зауважив, що принципова позиція Міненерго та особисто Міністра Германа Галущенка у тому, щоб підвищення не було надто обтяжливим для споживачів. Тож відповідні розрахунки тривали довго, розглядалися різні варіанти.

Водночас уникнути підвищення тарифу було неможливо. Наразі ринкова вартість однієї кіловат-години електроенергії становить приблизно 7 грн 50 копійок. Тоді як попередній тариф, що діяв до 1 червня поточного року, покривав близько 35 % реальної вартості електроенергії.

«Це створювало досить серйозну фінансову проблему для підприємств електроенергетики, з якою ще можна було співіснувати до масштабних атак на енергетику. Але в нинішніх умовах, коли ворог регулярно здійснює атаки, виникла додаткова потреба у фінансовому ресурсі. Однієї лише міжнародної допомоги, яка залучається для відновлення енергетики, вже не вистачало. Тож було ухвалено рішення зафіксувати новий тариф. Наразі 60 % від реальної вартості електроенергії платитимуть споживачі. Решту 40 % держава компенсуватиме через спеціальні механізми», – зауважив Руслан Слободян.

Він зазначив, що кошти, закладені у новому тарифі, першочергово будуть спрямовані на ремонт пошкоджених об’єктів тепло- та гідрогенерації, які критично важливі для проходження осінньо-зимового періоду.

Також закликав споживачів ощадливо споживати електроенергію, адже це дозволить зменшити навантаження на енергосистему та мінімізувати обсяги обмежень електропостачання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux