• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
В Україні успішно розпочався опалювальний період – Руслан Слободян
опубліковано 16 листопада 2023 року о 16:26

Опалювальний період розпочався в цілому по країні успішно. У регіонах підключено до роботи 95 % котелень – фактично всі на підконтрольній Україні території. Держенергонагляд тримає на контролі стан готовності до роботи в холодну пору року об’єктів теплопостачання. Про це зазначив голова Державної інспекції енергетичного нагляду України Руслан Слободян в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«На сьогодні перевірено стан готовності до роботи в ОП понад 9 тис. об’єктів теплопостачання. Тобто практично усі основні», – повідомив Руслан Слободян.

Щодо відновлення об’єктів у сфері теплопостачання, пошкоджених внаслідок обстрілів ворога, Руслан Слободян зазначив, що головним критерієм є те, щоб була можливість забезпечувати теплом споживачів, навіть за тимчасовими схемами.

Голова Держенергонагляду подякував закордонним партнерам за допомогу у відновленні електричного устаткування. «Наші закордонні партнери надають просто неоціненну, велику допомогу у вигляді електричного обладнання, яке нам надзвичайно важливе для відновлення пошкоджених електричних мереж. Для ремонту електромереж у прифронтових зонах надходить велика кількість трансформаторів, кабелів, проводів, комутаційного обладнання. Ми вдячні нашим союзникам за цю допомогу. І за те, що цей потік допомоги не припиняється», – наголосив він.

Значна допомога надається в межах Фонду підтримки енергетики України, створеного навесні 2022 року за спільної ініціативи Міністра енергетики України Германа Галущенка і Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. Фонд став ефективним інструментом для залучення грантових коштів від партнерів для закупівлі обладнання та дає можливість урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.

Серед небезпек, які чатують на енергетичну інфраструктуру цієї зими, залишається ризик масованих ракетних обстрілів, а також втручання в роботу енергосистеми ззовні. «Такі намагання є і досить часто. Наприклад, нещодавно була спроба кібератаки, зокрема й на Держенергонагляд та підприємства галузі. Водночас ми готові до всіх сценаріїв: велася підготовка як в інженерному плані щодо захисту основних об’єктів критичної інфраструктури, так і значно посилено вогневий захист засобами ППО. Тобто зараз енергетики за підтримки ЗСУ готові до різних викликів, на які ми очікуємо протягом цієї зими», – підкреслив Руслан Слободян.

Він відмітив, що у цьому протистоянні Україна має одну велику перевагу над ворогом – громадянське суспільство, яке в складних ситуаціях готове оперативно генерувати нестандартні ідеї, які допомагають забезпечити розв’язання складних проблем.

«Такі рішення напрацьовуються постійно. Це і розвиток технологій мікромереж, і забезпечення роботи виділених районів навантаження на основі відновлюваних джерел енергії, розподіленої генерації, газотурбінних установок. Сьогодні реалізовуються перші проєкти, але є великий інтерес до цих технологій і саме до їх масштабування по всій Україні», – наголосив він.

Як зазначив очільник відомства, під час оцінювання готовності об’єктів теплопостачання до роботи взимку зафіксовано певні зауваження, що стосувалися, в основному, порушень термінів планових ремонтних робіт. Наразі переважну більшість цих зауважень усунуто. Обладнання вже працює, а ті недоліки, які залишились, не впливають на критичну роботу теплопостачального обладнання і будуть усунуті вже в процесі роботи.

З об’єктивних причин залишилися певні проблеми із роботою котелень у прифронтових районах. Зокрема котельні, які вже були включені, через постійні обстріли доводиться тимчасово вимикати. Але ремонтно-відновлювальні роботи здійснюються досить оперативно, тому процес контрольований.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux