• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Покращено якість електропостачання споживачам Черкащини
опубліковано 14 січня 2021 року о 09:02

Держенергонагляд продовжує вживати заходи щодо забезпечення споживачів якісним, безпечним та безперебійним електропостачанням з боку операторів системи розподілу (далі – ОСР).

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Черкаській області спільно з  працівниками ПАТ «Черкасиобленерго» проведено розгляд звернення (з виїздом на місце) жителів с. Мельники Чигиринського району щодо постачання електричної енергії від ТП-10/04 кВ № 169, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту.

Працівниками оператора систем розподілу (далі – ОСР) було встановлено на вихідні клеми лічильників 0,38 кВ засоби вимірювання на вул. Садова (для перевірки показників якості електроенергії на відповідність вимогам ДСТУ ЕN 50160:2014).

За результатами замірів показників якості електричної енергії відповідно до вимог підпункту 13.2.4 пункту 13.2 Кодексу систем розподілу (далі – КСР) встановлено, що напруга не відповідає діючим нормам ДСТУ EN 50160:2014.

Крім того, було здійснено перевірку технічного стану ТП-169 і ПЛ-0,4 кВ Л-1, Л-2, Л-3, від яких здійснюється електропостачання домоволодінь заявників, та виявлено низку порушень, зокрема:

  • вимог нормативних документів у галузі електроенергетики щодо технічного стану та організації експлуатації ПЛ-0,4 кВ;

  • наявність гілок дерев, які мають прямий контакт з проводами ПЛ.

Заявникам підготовлено проєкт відповіді у якому зазначено, що відповідно до Порядку забезпечення стандартів якості електропостачання (далі – Порядку), ОСР має забезпечити загальні стандарти якості надання послуг з електропостачання.

Також заявників поінформовано, що згідно з пунктом 2.4 глави 2 Порядку, у разі недотримання гарантованих стандартів якості надання послуг з електропостачання, ОСР надає споживачу (замовнику – у разі недотримання гарантованих стандартів якості при наданні послуги з приєднання до електричних мереж електроустановок, призначених для споживання) компенсацію у розмірах, наведених у додатку 1 до Порядку (за вирахуванням необхідних сум податків, якщо такі застосовуються), та відповідно до процедур, визначених главою 6 Порядку.

Керівництву ПАТ «Черкасиобленерго» направлено рекомендаційний лист щодо приведення параметрів якості електричної енергії відповідно до чинних норм  ДСТУ EN 50160:2014, а також розробки і здійснення заходів з технічного стану та організації експлуатації зазначених електричних мереж відповідно до вимог нормативно-технічних документів.

Зі свого боку, до Управління Держенергонагляду в Одеській області надійшла скарга щодо знеструмлення електричної енергії одним із співвласників частини будинку іншого співвласника, який немає договору з енергопостачальником.

Відповідно до пункту 5.1.19 Кодексу комерційного обліку електричної енергії, у квартирах, будинках, приватних домогосподарствах або інших об'єктах індивідуального побутового споживача, розташованих за однією адресою, встановлюється один засіб комерційного обліку для побутових потреб, незалежно від кількості господарських будівель.

За результатами розгляду звернення було встановлено, що для укладання договору про постачання електричної енергії, громадянину необхідно звернутись до міського бюро технічної інвентаризації, надати відповідний перелік документів про набуття права власності та виділити частку свого майна з присвоєнням їй окремого адресу.

Після присвоєння нового адресу, враховуючи відповідний перелік документів, зазначених у пункті 4.4.2 глави 4.4 КСР, громадянин має можливість подати документи до ОСР для укладення договору про приєднання з подальшим укладанням договору про постачання електричної енергії.

Крім того, заявнику було роз’яснено, що відповідно до статті 358 Цивільного кодексу України, право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Спір між співвласниками щодо володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю, може бути вирішений шляхом переговорів та у судовому порядку.

Як повідомлялось раніше, на Черкащині Держенергонагляд захистив права споживача щодо безперебійного електропостачання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux