• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На Черкащині Держенергонагляд захистив права споживача щодо безперебійного електропостачання
опубліковано 05 січня 2021 року о 09:01

Представниками Управління Держенергонагляду у Черкаській області розглянуто звернення мешканки області щодо систематичних відключень електропостачання з боку ПАТ «Черкасиобленерго».

На підставі аналізу графіків планових, позапланових, аварійних відключень, журналу обліку і реєстрації робіт за нарядами та розпорядженнями, журналу вихідних телефонограм було проаналізовано характер, кількість, вид й тривалість вимкнень електричних мереж, якими здійснюється електропостачання до будинку заявниці.

Крім цього, під час розгляду звернення, інспекторами Управління разом із представниками оператора системи розподілу (далі –ОСР) проведено огляд електричних мереж на предмет виявлення фактів порушення технічного стану та організації їх експлуатації, які можуть бути причиною відключень.

У результаті заходів було виявлено зауваження щодо технічного стану повітряної лінії електропередачі ПЛ-10 кВ Л40 «Червона Слобода»: у прогонах між опорами № 1/25-1/26 відстань від гілок дерев до проводів складає менше 2 м, що не відповідає вимогам нормативно-технічних документів (далі – НТД) та є порушенням СОУ-Н МПЕ 40.1.20.576:2005 (п. 5.1 додаток А табл. А-1 код дефекту Т-42). Також було виявлено зауваження щодо технічного стану ПЛ-10 кВ Л37 «Пташник», а саме:

  • у прогонах між опорами № 51-53 з’єднання проводів виконано за допомогою скруток, що є порушенням СОУ-Н МПЕ 40.1.20.576:2005 (п. 5.1 додаток А табл. А-1 код дефекту П-14);
  • в охоронній зоні ПЛ у прогоні між опорами № 51-54 влаштовано сміттєзвалище, чим порушено п. 8 «Правил охорони електричних мереж».

Відтак Управлінням запропоновано товариству усунути виявлені зауваження щодо технічного стану та привести організацію експлуатації зазначеної ділянки електричної мережі у відповідність до вимог НТД у галузі електроенергетики.

Зі свого боку, представники Управління Держенергонагляду у Закарпатській області  розглянули звернення жительки с. Колодне Тячівського району щодо невідповідності технічного стану повітряної лінії електропередачі вимогам НТД.

Розподіл електроенергії споживачам електричної енергії села Колодне здійснюється електричними мережами, які перебувають на балансі та технічному обслуговуванні ОСР ПрАТ «Закарпаттяобленерго». У результаті здійснених заходів факти, наведені у зверненні щодо технічного стану лінії електропередачі, якими здійснюється електропостачання до будинку заявниці, підтвердились.

З метою приведення технічного стану зазначених електричних мереж у відповідність до вимог НТД, Управлінням направлено до ОСР відповідний лист стосовно розроблення та виконання технічних заходів з усунення виявлених недоліків з подальшим інформуванням Управління про їх виконання.

Водночас Управлінням Держенергонагляду у Кіровоградській області розглянуто звернення мешканця с. Косівка Олександрійського району щодо невідповідності параметрів якості електричної енергії вимогам державного стандарту в точці приєднання.

У результаті проведеного моніторингу технічного стану електричних установок і мереж ПрАТ «Кіровоградобленерго», які можуть мати опосередкований вплив на параметри якості електричної енергії, яка постачається до приватного житлового будинку заявника, було виявлено основні зауваження:

  • переріз проводів магістралі ПЛ 0,4 кВ Л-2 від трансформаторної підстанції КТП-140 не відповідає правилам улаштування електроустановок;
  • проводи ПЛ 0,4 кВ Л-2 від КТП-140 різного перерізу не з’єднані в петлях анкерних опор 47 та 63 шляхом зварювання, або за допомогою з’єднувальних затискачів;
  • з’єднування проводів ПЛ 0,4 кВ Л-2 від КТП-140 у прогонах опор 63-67, 78-79 здійснено без допомоги з’єднувальних затискачів;
  • у прогонах опор 78-79 ПЛ 0,4 кВ Л-2 від КТП-140 наявно більш ніж 1 з’єднання на кожен неізольований провід;
  • у прогонах опор 77-78, 78-79, 79-81 ПЛ 0,4 кВ Л-2 від КТП-140 зменшено переріз проводів (розплетені проводи);
  • відсутній захист від перенапруг по стороні 0,4 кВ в РУ 0,4 кВ ТП -140.

Відтак, Управлінням на адресу товариства направлено лист з рекомендаціями розробити заходи щодо усунення порушень технічного стану й організації експлуатації електрообладнання та електромереж, і у подальшому дотримуватися вимог правил та інших НТД у галузі електроенергетики.

На Хмельниччині до Управління Держенергонагляду звернулась мешканка с. Шатава Дунаєвецького району щодо постачання до її приватного будинку електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту.

Працівниками Управління за участі представників ОСР та сектору НКРЕКП у Хмельницькій області було проведено розгляд звернення з виїздом на місце.

Для фіксації показників якості електричної енергії у помешканні заявниці було встановлено реєстратор якості електричної енергії. Проведеними вимірюваннями було зафіксовано неодноразові та тривалі перевищення граничнодопустимих значень напруги.

Також під час розгляду звернення було виявлено ряд порушень НТД з боку ОСР, які значною мірою впливали на якість електричної енергії.

З метою усунення виявлених зауважень та забезпечення постачання електричної енергії належної якості до будинку заявниці Управлянням надіслано лист на адресу АТ «Хмельницькобленерго» з відповідними рекомендаціями.

Як повідомлялося раніше, Держенергонагляд контролює розчистку трас повітряних ліній електропередачі в областях.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux