• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
За результатом спільного розгляду звернення покращено якість електропостачання жительці Хмельниччини
опубліковано 04 березня 2021 року о 11:24

Держенергонагляд продовжує вживати заходи щодо забезпечення якісного, безпечного та безперебійного електропостачання споживачів з боку операторів системи розподілу (далі – ОСР).

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Хмельницькій області за участі представників ОСР було проведено розгляд звернення жительки м. Красилів щодо постачання у її приватний будинок електричної енергії, параметри якості якої знаходяться поза межами встановлених законодавством норм.

Для фіксації показників якості електричної енергії у помешканні заявниці було встановлено реєстратор якості електроенергії. В результаті проведених вимірювань зафіксовано неодноразові та тривалі перевищення гранично-допустимих значень напруги.

Керівником АТ «Хмельницькобленерго» було видано розпорядження, яким зобов’язано керівника Красилівського РЕМ усунути виявлені порушення чинних нормативних документів на ПЛ-0,4 кВ Л-5 від ЗТП-512, від якої живиться домоволодіння заявниці. Наразі ОСР усунуто виявлені порушення.

Приємним результатом роботи Управління стало отримання від заявника лист, у якому висловлено слова вдячності за своєчасну, кваліфіковану і неупереджену роботу, що вплинула на приведення у відповідність параметрів якості електричної енергії, та слугувала позитивному вирішенню проблеми. У листі також зазначено, що лише після втручання Держенергонагляду – питання постачання якісної електричної енергії споживачам було вирішено по суті. Крім того, споживач висловив надію, що Держенергонагляд й надалі буде стояти на захисті прав споживачів електроенергії.

Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області розглянуто звернення адвоката (представника інтересів громадянина) щодо облаштування (встановлення) трансформатора (підстанції) з порушенням вимог чинного законодавства біля будинку заявника в смт Ясногірка.

Під час розгляду звернення Управлінням (з виїздом на місце) було встановлено, що біля земельної ділянки, огородженої парканом заявника, розташована трансформаторна підстанція напругою 6/0,4 кВ № 29 (далі – ТП-29) та прокладено повітряні лінії електропостачання напругою 6 кВ, 0,4 кВ. Відстані від споруди ТП-29 до паркану земельної ділянки та до житлового будинку заявника становлять 0,5 м і 3 м відповідно. Від ізоляторів виходу 0,4 кВ приєднання «автомат 2» на ТП-29 до опори № 1 ПЛ 0,4 кВ приєднання «автомат 2» траса повітряної лінії виконана неізольованими проводами, що прокладено над територією земельної ділянки, огородженою парканом заявника. Електричні мережі та обладнання ТП-29, ПЛ 0,4 кВ від ТП-29 знаходяться на балансі й технічному обслуговуванні Краматорського РЕМ.

За результатами розгляду наданої документації встановлено, що електричні мережі ТП-29, ПЛ 0,4 кВ від ТП-29 було побудовано та введено в експлуатацію у 1968 році. Кадастровий план земельних ділянок з нанесеними межами спеціальних зон для електричних мереж ТП-29 та ПЛ 0,4 кВ від ТП-29 АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» не надано. Інформацію щодо року будівництва житлового будинку, який на момент розгляду звернення належить заявнику, або кадастровий план земельної ділянки заявником не надано.

Додатково за результатами аналізу встановлено, що організація експлуатації ТП-29 та ПЛ 0,4 кВ від ТП-29 не відповідає вимогам нормативних документів, зокрема:

  • пошкоджено запобіжник по фазі «А» у РУ 6 кВ ТП-29;
  • не замкнено на замок привод роз’єднувача ТП-29;
  • забруднено корпус силового трансформатора;
  • пошкодження (корозія проводів, пошкодження ізоляції) спуску 0,4 кВ приєднання «автомат 2» у ТП-29;
  • потребується вибіркова розчистка від дерев, (крона або окремі гілки яких наблизилися до проводів на відстань менше 1 м) у прольотах опор № 8 – 9 та № 10 – 11 ПЛ 0,4 кВ від ТП-29 приєднання «автомат 1»;
  • відсутні умовні позначки, нумерація та попереджувальні плакати на опорах ПЛ 0,4 кВ від ТП-29 по всій довжині траси ПЛ тощо.

У результаті розгляду звернення Управлінням надіслано лист АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» щодо усунення виявлених порушень. Крім того, Управлінням направлено відповідь адвокату і громадянину, в якій рекомендовано у подальшому під час виникнення питань щодо балансової належності електричних мереж та організації їх експлуатації – звертатись до Інформаційно-консультаційного центру (ІКЦ) АТ «ДТЕК Донецькі електромережі».

Управлінням Держенергонагляду у Миколаївській області опрацьовано звернення громадянина щодо технічних умов на приєднання до електричних мереж і правильності виконання розрахунку плати за нестандартне приєднання до електричних мереж АТ «Миколаївобленерго» згідно з договором про приєднання до електричних мереж системи розподілу.

На сьогодні питання приєднання електроустановок до електричних мереж регулюються вимогами Закону України «Про ринок електричної енергії», КСР та Методики (порядку) формування плати за приєднання до системи передачі та системи розподілу.

Для перевірки фактів, викладених у зверненні, було здійснено розгляд звернення спільно з працівниками  АТ «Миколаївобленерго». За результатами якого не виявлено фактів порушень прав заявника з боку АТ «Миколаївобленерго». Заявнику направлено обґрунтовану відповідь-роз’яснення.

На Тернопільщині відбулось засідання комісії ІКЦ ВАТ «Тернопільобленерго», у якій взяв участь заступник начальника Управління Держенергонагляду у Тернопільській області. Під час засідання було розглянуто звернення громадянина щодо порушення вимог ПРРЕЕ в частині фіксації індикаторами впливу на лічильник електричної енергії постійного (змінного) магнітного або електричного полів. 

В ході засідання представник Держенергонагляду  повідомив, що відповідно до вимог підпункту 8.4.3 пункту 8.4 розділу VIII ПРРЕЕ, факт установлення індикаторів та їх стан мають бути зафіксовані в акті про пломбування або в іншому документі, що підтверджує факт установлення таких індикаторів на/у лічильниках (у тому числі передбачених виробником лічильника). Акт повинен бути складений у двох примірниках представниками оператора системи у присутності споживача (власника або користувача об'єкта) або уповноваженої ним особи та підписаний ними. В акті пломбування, що надала заявниця, не зазначено стан індикатора магнітного поля (спрацьований/неспрацьований) та строк експлуатації. Тому рішенням комісії ІКЦ було рекомендовано Борщівському РЕМ скасувати нарахування по Акту про порушення. Крім того, рекомендовано провести навчання працівників Борщівського РЕМ щодо складання актів про порушення ПРРЕЕ та оформлення документів під час встановлення/заміни засобів обліку (з метою дотримання вимог ПРРЕЕ і  Кодексу комерційного обліку електроенергії).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux