• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
В областях здійснено позапланові заходи на об’єктах операторів системи розподілу
опубліковано 09 квітня 2021 року о 09:15

Представники Держенергонагляду здійснюють позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики.

Такі дії передбачено законами України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про ринок електричної енергії» та Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України.

Держенергонагляд розглядає звернення фізичних осіб щодо порушення їх прав на забезпечення надійного та якісного електропостачання. Для всебічного розгляду звернень здійснюються позапланові заходи державного нагляду (контролю), найчастішим результатом проведення яких стає виявлення порушень у частині технічного стану та організації експлуатації об’єктів електричних мереж. У більшості випадків такі порушення мають прямий вплив на надійність електропостачання та якісні показники електричної енергії.

Так, Управлінням Держенергонагляду у м. Києві здійснено позаплановий захід у відповідь на звернення громадянина щодо неналежної якості електропостачання.

Під час здійснення заходу з виїздом на місце було встановлено, що електропостачання до приватного житлового будинку заявника (пров. Мінський у м. Києві) здійснюється повітряною лінією 0,4 кВ Л-1 з джерелом живлення – трансформаторною підстанцією ТП-1611. ТП-1611 обладнано одним силовим трансформатором 400 кВА. Технічний стан електрообладнання ТП-1611 та ПЛ-0,4 кВ Л-1 від ТП-1611 задовільний.

У період з 16 по 17 березня оператором системи розподілу (далі – ОСР) ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» було встановлено лічильник з функцією вимірювання параметрів якості електричної енергії за адресою заявника. Згідно із витягом з журналу подій лічильника було зафіксовано відхилення напруги більше ніж 10 % протягом всього часу встановлення контрольного лічильника. Значення напруги становило 180,5 В – 197,9 В, що не відповідає вимогам державного стандарту ДСТУ EN 50160:2014 (далі – ДСТУ).

Для підвищення якості електропостачання споживачів, ОСР заплановано роботи з реконструкції ПЛ, із прокладанням нової ПЛ СІП 4х70. Кінцевий термін виконання робіт – червень 2021 року.

За результатом заходу Управлінням складено відповідний акт та видано ОСР припис щодо усунення виявлених порушень. Виконання припису взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду у Житомирській області проведено перевірку виконання розпорядчого документу (припису від 22.01.2021), виданого за результатами проведення попереднього позапланового заходу. 

Під час заходу представниками Управління встановлено, що ОСР АТ «Житомиробленерго» було усунуто всі порушення, виявлені у січні цього року. З метою приведення технічного стану електричних мереж в смт Нова Борова Хорошівського району до вимог чинних нормативно-технічних документів (далі – НТД), ОСР було проведено низку технічних заходів, зокрема:

  • встановлено заземлення корпусу силового трансформатора КТП-61 в смт Нова Борова;
  • встановлено привод роз’єднувача Р-6 кВ КТП-61 на висоті, що дозволяє керувати приводом з поверхні землі та обладнати привод роз’єднувача пристроями для замикання на замок;
  • виконано з’єднання неізольованих проводів у прогоні між опорами № 8-9 ПЛ-0,4 кВ Л-4 від КТП-61 за допомогою з’єднувальних затискачів;
  • влаштовано на ПЛ-0,4 кВ Л-4 від КТП-61 заземлювальні пристрої, призначені для захисту від грозових перенапруг і повторного заземлення PEN (PE) провідника;
  • проведено профілактичні випробування силового трансформатора КТП-61;
  • приведено параметри якості електричної енергії у точках приєднання споживачів по вул. Молодіжна в смт Нова Борова у відповідність до вимог, визначених в ДСТУ.

Крім того,  під час проведення позапланового заходу інспекторами Управління спільно з представниками ОСР було здійснено контрольні виміри напруги та навантаження. В результаті яких було встановлено, що параметри якості електричної енергії по вул. Молодіжна відповідають вимогам ДСТУ.

Нагадаємо, у січні 2021 року представниками Управління було здійснено позаплановий захід на енергетичних установках АТ «Житомиробленерго». Захід проведено на підставі звернення мешканців будинків по вул. Молодіжна, що в смт Нова Борова Хорошівського району, щодо параметрів якості електричної енергії, які не відповідають вимогам ДСТУ. В результаті виявлено низку порушень вимог НТД щодо технічного стану електричних мереж. У підсумку Управлінням було складено акт і видано ОСР припис щодо розроблення відповідних заходів та усунення порушень. 

Управлінням Держенергонагляду у Закарпатській області здійснено позаплановий захід на об’єктах ОСР ПрАТ «Закарпаттяобленерго». Захід здійснено в результаті розгляду звернення жительки м. Ужгород щодо невідповідності вимогам НТД технічного стану дерев’яної опори ПЛ, якою здійснюється постачання електричної енергії до її житлового будинку.

Під час проведення заходу, факти, вказані у зверненні, підтвердились, зокрема:

  • виявлено загнивання верхньої частини дерев’яної стійки вище визначеної норми;
  • зафіксовано ослаблення верхнього дротового бандажа кріплення дерев’яної стійки до залізобетонної приставки;
  • відсутній нижній дротовий бандаж, що призвело до нахилу стійки більше норми.

В результаті Управлінням складено акт та видано ОСР припис щодо усунення виявлених порушень.

Крім того, Управлінням Держенергонагляду у Закарпатській області здійснено позаплановий захід на підставі звернення жительки с. Кричово Тячівського району щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ.

У ході опрацювання звернення інспекторами Управління було встановлено, що електропостачання до житлового будинку заявниці здійснюється ПЛ-10 кВ «Кричово» від ПС 35/10 кВ «Дулово». Зазначені електромережі знаходяться на балансі та технічному обслуговуванні ОСР ПрАТ «Закарпаттяобленерго». 

Для визначення відповідності параметрів якості електричної енергії вимогам ДСТУ, ОСР було проведено виміри величин напруги у житловому будинку громадянки. За результатами вимірів, величини напруги пофазно становили 248 В, 256 В та 260 В, що не відповідають параметрам, визначеним у ДСТУ.

За результатами проведеного заходу Управлінням складено акт та видано ОСР припис щодо усунення виявлених порушень. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux