• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У регіонах здійснено перевірку знань у осіб, відповідальних за електро- та теплогосподарства
опубліковано 04 серпня 2020 року о 09:25

Технічну екплуатацію електро- та теплоустановок і мереж повинні здійснювати підготовлені фахівці. Це передбачено Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 25 липня 2006 року № 258, а також Правилами технічної експлуатації теплових установок та мереж, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 14 лютого 2007 року № 71.

Працівники підприємств, у процесі своєї трудової діяльності, зобов’язані проходити навчання з питань технічної експлуатації електро- та теплоустановок і мереж відповідно до зазначених Правил. Перевірку знань проводить центральна комісія споживача з перевірки знань за участі представників Держенергонагляду.

Перевірка знань кожного працівника здійснюється індивідуально за білетами (затвердженими керівником центральної комісії споживача з перевірки знань) або за допомогою тестування із наступним опитуванням. Проте, на виконання постанов Кабінету Міністрів України та в умовах карантинних обмежень наразі перевірка знань проходить дистанційно – в режимі відеоконференцій. Результати зазначеної перевірки оформляються протоколом та записуються у журналі перевірки знань.

Так,  представник Управління Держенергонагляду у Вінницькій області взяв участь у комісії ДП ТОВ «Синтез – Союз» – «Учбово – курсовий комбінат» з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів. Перевірку знань проведено у 67 осіб, відповідальних за електрогосподарства. В результаті екзамену 5 працівників отримали незадовільну оцінку.

Питання, що порушувались під час співбесіди стосувались:

  • організації експлуатації електроустановок;
  • технічного обслуговування електроустановок;
  • керування електрогосподарством;
  • експлуатації електрообладнання та електроустановок загального призначення.

На Закарпатті перевірка знань з питань технічної експлуатації електроустановок споживачів відбулась на базі ТОВ «Закарпатський навчальний центр підготовки і перепідготовки кадрів» в м. Ужгород. Участь у навчанні взяли 4 особи (відповідальні за електрогосподарства та спеціалісти підприємств). Усі працівники успішно склали іспит.

Водночас, інспектори Управління Держенергонагляду у м. Києві здійснили перевірку знань з питань технічної експлуатації електроустановок споживачів у 95 осіб, а також з питань технічної експлуатації теплових установок і мереж – у 57 осіб. В результаті всі працівники успішно склали іспит.

Крім того, представник Міжрегіонального управління Держенергонагляду у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі взяв участь в роботі комісій з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів. Іспит проходив в ДП «Чорноморський експертно-технічний центр «Держпраці», де 21 працівник отримав задовільну оцінку.

Зі свого боку, на Житомирщині перевірка знань з питань технічної експлуатації електроустановок споживачів проходила у ДП  «Житомирський експертно-технічний центр Держпраці» в м. Житомир. За підсумками проведеного заходу 15 осіб успішно пройшли навчання.

Також представники Управління Держенергонагляду у Донецькій області взяли участь у комісіях з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів у таких спеціалізованих навчальних закладах:

  • ДП «Донецький ЕТЦ Держпраці» (м. Краматорськ);
  • ТОВ «Регіональний навчальний центр» (м. Покровськ).

Перевірку знань проходило 46 працівників, з яких один працівник отримав незадовільну оцінку.

Відповідно до вимог пункту 2.19 розділу IV Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, працівники, які отримали незадовільну оцінку знань, пройдуть позачергову перевірку знань у строки, визначені комісією з перевірки знань, але не раніше ніж через один місяць після отриманої незадовільної оцінки.

Нагадаємо, Правила встановлюють основні організаційні й технічні вимоги до експлуатації електроустановок та електрообладнання споживачів і виконання яких має забезпечити надійну, безпечну та раціональну експлуатацію електроустановок. Обслуговування електроустановок споживачів, у тому числі виконання ремонтних, монтажних, налагоджувальних робіт і оперативних перемикань в електроустановках, повинні здійснювати спеціально підготовлені електротехнічні та електротехнологічні працівники.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux