• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Технічна експлуатація електроустановок залежить від підготовлених фахівців, – Держенергонагляд
опубліковано 16 січня 2020 року о 12:12

З метою належної експлуатації електроустановок керівник споживача (посадова особа, що здійснює загальне керівництво господарською або виробничою діяльністю споживача) повинен забезпечити надійну роботу електроустановок і безпечне їх обслуговування, дотримання встановлених режимів споживання електричної енергії та потужності. Крім того, керівник електрогосподарства має забезпечити безперешкодний доступ на свої об'єкти уповноважених осіб Держенергонагляду, надати їм інформацію і документи, необхідні для здійснення ними своїх повноважень, а також виконати видані приписи у зазначені терміни. Це передбачено Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 25 липня 2006 року № 258 (далі – Правила).

Правила встановлюють основні організаційні й технічні вимоги до експлуатації електроустановок та електрообладнання споживачів і виконання яких має забезпечити надійну, безпечну та раціональну експлуатацію електроустановок. Обслуговування електроустановок споживачів, у тому числі виконання ремонтних, монтажних, налагоджувальних робіт і оперативних перемикань в електроустановках, повинні здійснювати спеціально підготовлені електротехнічні та електротехнологічні працівники. Фахівці, у процесі трудової діяльності, зобов’язані пройти навчання з питань технічної експлуатації електроустановок. Таку перевірку знань проводить центральна комісія споживача з перевірки знань за участі представників Держенергонагляду. Проте, у електротехнічних працівників відповідного структурного підрозділу споживача перевірку знань здійснює центральна комісія споживача з перевірки знань за участі представників Держенергонагляду або комісія з перевірки знань в окремому структурному підрозділі споживача за участі головного енергетика або його заступника.

Перевірка знань кожного працівника здійснюється індивідуально за білетами (затвердженими керівником центральної комісії споживача з перевірки знань) або за допомогою тестування із наступним опитуванням. Результати зазначеної перевірки оформляються протоколом та записуються у журналі перевірки знань. У разі проходження перевірки знань з питань технічної експлуатації електроустановок споживачів, пожежної безпеки та охорони праці відповідні записи оформляються окремо за підписом усіх членів комісії.

Споживачі, чисельність працівників яких не дає змоги створити комісію для перевірки знань з питань технічної експлуатації електроустановок споживачів, перевірку знань проходять у комісії спеціалізованого навчального закладу. У роботі такої комісії бере участь керівник споживача (або його заступник з технічних питань), працівники якого проходять перевірку знань. У такому випадку комісія з перевірки знань призначається наказом (розпорядженням) керівника закладу. У свою чергу, члени комісії повинні проходити перевірку знань з питань технічної експлуатації електроустановок споживачів у територіальному органі Держенергонагляду один раз на три роки. Головою комісії призначається представник Держенергонагляду.

Щорічно протягом четвертого кварталу керівник споживача повинен подавати до Держенергонагляду графік перевірки знань електротехнічних та електротехнологічних працівників на наступний рік. Про дату перевірки знань споживач повідомляє Держенергонагляд не пізніше ніж за 20 днів до початку проведення перевірки.

Довідково:

Правила поширюються на діючі електроустановки з напругою до 150 кВ включно і які належать суб’єктам господарювання – споживачам електроенергії незалежно від форм власності та відомчої належності, що використовують електричну енергію для забезпечення власних потреб на підставі договору. А також на населення, яке є власниками електроустановки напругою понад 1 кВ та напругою до 1 кВ в частині вимірювання опору ізоляції електропроводки.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux